Dette gir høyest lønn i følge Stackoverflows undersøkelse

Viser gode tall om lønn, arbeidsforhold og teknologivalg i utviklingsbransjen.

📸: Stackoverflow
📸: Stackoverflow Vis mer

Resultatene fra koderes favoritt-supportforum Stackoverflow sin årlige utviklerundersøkelse er ute. Og de er, som forventet.

React.js er det mest brukte web-rammeverket, AWS er den mest brukte skyplattformen, og MySQL er databasen flest utviklere sverger til.

Stackoverflow-ansatte Ben Popper og David Gibson påpeker i et blogginnlegg at undersøkelsen var litt kortere i 2020 enn tidligere år på grunn av pandemien, som kan være grunnen til noen av resultatene.

Men, undersøkelsen har flere tall å by på. Stackoverflow har nemlig undersøkt både lønn, utviklerkarriere og fremtidsutsikter i tillegg.

Rykker fra på lønn

Tidligere Stackoverflow-undersøkelser har vist at utviklere som jobber med Perl er de best betalte utviklerne. Det er de ikke lenger, nå har utviklere som jobber med Clojure tatt dem igjen.

Utviklere som driver med det funksjonelle språket tjener i snitt over 14.000 mer enn andreplassen F#, med gjennomsnittslønn på 838.000 norske kroner. Aller lavest ligger Dart-utviklere og PHP-utviklere med snittlønn på 335.000 kroner.

Stackoverflows oversikt over median-lønn for web-rammeverk. 📸:Stackoverflow
Stackoverflows oversikt over median-lønn for web-rammeverk. 📸:Stackoverflow Vis mer

Når det gjelder web-rammeverket er det Ruby On Rails-utviklere som troner på toppen med en snittlønn på 684.000 kr. Minst like oppsiktsvekkende er andreplassen Svelte, som slår ut både Gatsby og ASP.NET Core med snittlønn på 551.000 norske kroner. I denne kategorien får også PHP lide, Laravel-utviklere ligger nemlig på sisteplass med snittlønn på 255.000 kroner.

Beveger vi oss over i database administrator-land er det DynamoDB som gir størst uttelling på lønn, hvor snittet ligger på 706.000 kroner. Aller dårligst kompensert får Firebase-entusiaster med snittlønn på rundt 326.000 kroner.

Om du ønsker rollen med best lønn er det "Engineering manager" du skal gå etter i følge undersøkelsen. Der ligger snittlønnen på rundt 847.000 kroner. Nesten nederst på lista finner vi designere med snittlønn på 450.000 og utviklere som opplyser at de er rene frontend-utviklere med snittlønn på 430.000 kroner.

Lite deltidsarbeid

Det kan tyde på at arbeid i utviklingsbransjen er ganske trygt. Stackoverflow sin undersøkelse viser nemlig at over 80 prosent av profesjonelle utviklere har fast arbeid.

Kun to prosent opplyser at de jobber deltid, eller er arbeidsledige for tiden. Rundt ti prosent sier de er selvstendig næringsdrivende.

Det høye antallet fast ansatte er likevel en nedgang fra 2020, skriver Stackoverflow, hvor over 83 prosent svarte at de var heltidsansatte. Antall selvstendig næringsdrivende har på sin side økt med et par prosentpoeng fra 2020, noe Stackoverflow tror kan tyde på mer fleksible arbeidsforhold.

Frykter COBOL, drømmer om Go

Stackoverflow har også undersøkt hvilke språk vi utviklere elsker og frykter mest.

På toppen troner språket Rust, som over 86 prosent av utviklere sier de elsker. Tett etterfulgt av Clojure og Typescript. Nederst på lista sier 84 prosent at de frykter COBOL, et språk som fortsatt er i bruk i Norge, blant annet hos NAV.

Over 60 prosent av utviklere sier de frykter Oracle sin databaseløsning, mens det er Redis, PostgreSQL og MongoDB som er best likt.

Utviklere sier de ikke kan fordra Angular.js. 📸: Stackoverflow
Utviklere sier de ikke kan fordra Angular.js. 📸: Stackoverflow Vis mer

Når det gjelder sky-plattformer er det skyen til IBM som skaper mest frykt. Over 60 prosent svarer at de frykter den. Best likt er AWS med over 60 prosent tilfredshet, tett etterfulgt av Google Cloud Platform og Microsoft Azure.

Det er rammeverkene Svelte og ASP.NET Core som troner på toppen over web-rammeverk, over 70% sier de elsker å jobbe med dem. Nederst ligger Angular.js, hvor over 70% sier de frykter rammeverket. Undersøkelsen sier ingenting om hvilken versjon av Angular det gjelder.

Stackoverflow har også undersøkt hva utviklere arbeidere med nå, og hva de ønsker å jobbe med i fremtiden. Over 10.000 JavaScript-utviklere sier de vil jobbe med Go eller Rust i fremtiden.