Derfor googler Chrome .no-nettadresser i stedet for å åpne dem: – Patetisk!

Chromium-teamet brukte flere måneder på å fikse feilen.

En bug i det kombinerte adressefeltet og søkefeltet ("omniboxen") i Chrome har gitt Google mange flere søk enn de skulle hatt. 📸: Kurt Lekanger
En bug i det kombinerte adressefeltet og søkefeltet ("omniboxen") i Chrome har gitt Google mange flere søk enn de skulle hatt. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Har du noen gang tastet inn URL-en til et nettsted i adressefeltet i Chrome, bare for å oppleve at nettleseren googler URL-en i stedet for å gå direkte til nettstedet?

Flere kode24-lesere har meldt fra om dette, og det er også noe flere i redaksjonen opplever ganske ofte.

– Patetisk at Google kan late som om dette er akseptabelt, skriver utvikleren Ryan Badger på Twitter/X.

De mest konspiratoriske av oss lurer kanskje på om kanskje Google vil at vi skal søke etter URL-er – slik at de får flere annonsevisninger.

Heldigvis er det ikke slik.

Bug i "omnibox"

Det viser seg at årsaken til at Chrome av og til googler etter URL-er, er en bug i Chromium – åpen kildekode-nettleseren blant annet Google Chrome er basert på.

Adressefeltet i Chromium kalles "omnibox", og skal fungere både som et søkefelt og et felt til å taste URL-er. Etter hvert som du taster inn noe i omniboxen vil du få opp en liste med forslag basert på blant annet populære søk, tidligere besøkte nettsider og nettsider du har bokmerket.

Det er her Chromium av og til gjør feil og ikke forstår at du har tastet inn en URL. Og dette skjer spesielt ofte med enkelte toppdomener, som .io og ikke minst .no, viser det seg.

Utvikleren Gergely Orosz, som står bak den utmerkede bloggen The Pragmatic Engineer, skriver på Twitter/X at han har fått bekreftet at det dreier seg om en bug, og viser til en Chromium-bugrapport.

Bugrapporten er meldt inn av en utvikler som viser til hvordan domener som nrk.no, vg.no, aftenposten.no og flere andre er berørt.

I Chrome kan man sjekke hva omniboxen gjør ved å taste inn chrome://omnibox for å komme til nettleserens innebygde debuggingsverktøy. 📸: Bug-rapport på Chromium.org
I Chrome kan man sjekke hva omniboxen gjør ved å taste inn chrome://omnibox for å komme til nettleserens innebygde debuggingsverktøy. 📸: Bug-rapport på Chromium.org Vis mer

Mente det ikke var så alvorlig

I bugrapporten bekrefter en på Chromium-teamet at de kan reprodusere bugen.

Feilen skal være relatert til hvordan omniboxen benytter noe som kalles HistoryURLProvider (HUP). HUP er såvidt vi forstår koden som gir brukeren en liste over foreslåtte søk, URL-er og annet, og vektlegger ting på ulike måter – før den endelige listen presenteres for brukeren.

For en tid tilbake gjorde Chromium noen endringer i omniboxen som skulle gi bedre søkeforslag, og bugen skal ha oppstått i forbindelse med dette:

«It seems to be due to preserving the default suggestion. The previous input 'nrk.n' has a search suggestion for 'nrk.no' but no hup suggestion. So the next input 'nrk.no' is preserving the default suggestion, sacrificing match quality for match stability», står det i den noe infløkte forklaringen i bugrapporten.

Feilen er rettet

For noen dager siden ble feilen rettet, og bugrapporten lukket.

Men ikke alle er like imponerte over at Chromium skal ha brukt seks måneder på å fikse feilen:

Da feilen ble rapportert inn, mente mange at dette var en alvorlig feil som bør fikses raskt. Feilen skal ha vært tilstede i mange måneder.

Da en på Chromium-teamet svarte «Jeg ser ikke dette som så alvorlig», ble det et rabalder i kommentarfeltet og i sosiale medier.

– Tonen i kommentarene er ekstremt upassende, gitt at dette problemet gjør at nettsider bokstavelig talt mister trafikk som potensielt går til konkurrenter. Alt mens Googles lommer fylles opp, sier utvikleren Arnav Gupta på X.

Norid ser det ikke

Når vi spør Norid, som administrerer .no-domenet, om de har vært borti problematikken, svarer de at de ikke har fått noen tilbakemeldinger fra noen som opplever problemet.

De kan heller ikke svare på om hvorvidt norske nettsteder har mistet mye trafikk på grunn av feilen.

«Det skal ekstremt store endringer til for at de skal bli synlige i trafikken mot navnetjenesten til et toppdomene.»

– Vi observerer ikke noen store endringer i trafikken mot navnetjenesten til .no. Måten DNS fungerer på, der hver enkelt ISP cacher svarene ved oppslag mot domenenavn, betyr imidlertid at det skal ekstremt store endringer til for at de skal bli synlige i trafikken mot navnetjenesten til et toppdomene, sier administrerende direktør Hilde Thunem i Norid.

– Det er dermed ikke uventet at vi ikke ser endringer på vårt nivå i infrastrukturen.