jQuery og sentrering – 5 ting utviklere har googla de siste 20 åra

Når sluttet vi å søke etter JQuery, og hvor mange søker egentlig etter "hvordan sentrere en div"? Her er Google-tallene fra de siste 25 år.

Greit da - utviklere så ikke helt sånn her ut for 20 år sida, men prøv selv å finne et passende bilde til denne artikkelen. 📸: Shutterstock / NTB
Greit da - utviklere så ikke helt sånn her ut for 20 år sida, men prøv selv å finne et passende bilde til denne artikkelen. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Google-søkemotoren feirer 25-årsjubileum nå i september, og i den anledning har søkegiganten sjekket populariteten til ulike utviklerrelaterte søkebegreper.

– Hva du søker etter er et sterkt signal når det kommer til utviklertrender på tvers av web, mobil, sky og AI over en gitt periode, skriver Google i et blogginnlegg.

Til å finne ut dette har Google brukt sin egen Google Trends-tjeneste. Denne har riktignok ikke data helt tilbake til starten av internett, men begynner i 2004.

Her er fem ting utviklere har googlet mye siden 2004:

#1. Sentrering av div-er

Søkebegrepet "center div" fra januar 2004 til september 2023. 📸: Google Trends
Søkebegrepet "center div" fra januar 2004 til september 2023. 📸: Google Trends Vis mer

Selv om det grunnleggende grensesnittet og strukturen til en nettside har vært noenlunde den samme alltid, så har det kommet mange teknologier oppigjennom som har gitt mange morsomme søkeresultater.

For eksempel fikk vi Cascading Style Sheets (CSS) i 1997. Men selv om CSS har gjort det enklere å lage pene nettsider, er det åpenbart ikke alt som er like enkelt.

Det viser seg nemlig at folk har søkt etter "how to center a div" helt siden starten:

Y-aksen går fra 0 til 100, der 100 er det punktet der søkebegrepet er mest populært i perioden. Så 50 betyr altså at det er halvparten så mange søk som da søkebegrepet var mest populært.

#2. Jquery og React

📸: Google Trends
📸: Google Trends Vis mer

Opp igjennom årene har det kommet veldig mange biblioteker og rammeverk for JavaScript som skal gjøre webutvikling enklere. Google har sjekket hvilke folk søker mest etter.

Rundt 2007 begynte utviklere å søke mer og mer etter Jquery, som fortsatte å stige frem til 2013 – før Jquery-søkene dabbet av.

2013 var samme år som React ble lansert, og grafen under viser at søk etter både React og Angular begynte å ta seg kraftig opp rundt det tidspunktet.

#3. Skytjenester

📸: Google Trends
📸: Google Trends Vis mer

Det er også interessant å se utviklingen i hvor mange som søker etter "cloud computing".

Mange av de store skyleverandørene lanserte sine tjenester mellom 2002 og 2010. Og det ser ut til at mange i den perioden begynte å sjekke ut disse skytjenestene:

#4. AI og maskinlæring

image: jQuery og sentrering – 5 ting utviklere har googla de siste 20 åra

Folk har søkt etter "artificial intelligence" helt siden Google Trends begynte å samle data i 2004, men så dabbet faktisk interessen av i noen år.

I 2015 begynte det imidlertid å skje noe, og søk etter både "artificial intelligence", "machine learning" og "deep learning" begynte å ta seg opp ganske kraftig.

Og i 2022 kom OpenAI med sin ChatGPT-tjeneste, og søkebegrepet "generativ AI" fikk virkelig fart på seg:

Den eksplosjonsartede interessen for AI har også fått følger for hvilke programmeringsspråk folk søker etter:

– Python er det mest søkte kodespråket nær assosiert med AI. Det ble det språket flest søkte etter i 2019, og gikk omsider forbi Java, skriver Google.

#5. Hvorfor virker ikke koden?

📸: Google Trends
📸: Google Trends Vis mer

Utviklere har de siste årene fått mange gode rammeverk som gjør mye av jobben for oss, mens det betyr også at det har blitt mye mer å velge i. Ting har uten tvil blitt mer komplekst.

Men har det blitt lettere eller vanskeligere å være utvikler? Svaret finner vi kanskje i Google Trends-statistikken. Hvor mange søker etter "Why is my code not working?":

I starten var det mange som søkte etter "why is my code not working". Så roet det seg litt.

Men nå de siste årene er det altså stadig flere hvert år som prøver å Google hvorfor koden ikke virker.