- Skulle gjerne hatt et rammeverks­fag i Java

Sommerkoderen: - Merker det er mye å sette seg inn i, forteller Mathias Lund Ahrn i Sparebank 1. 🌻

Mathias Lund Ahrn har sommerjobb i Sparebank 1 for andre året på rad. Ting er lettere i år, men det er mye han skulle ønske han lærte mer om på studiet på OsloMet. 📸: Privat
Mathias Lund Ahrn har sommerjobb i Sparebank 1 for andre året på rad. Ting er lettere i år, men det er mye han skulle ønske han lærte mer om på studiet på OsloMet. 📸: Privat Vis mer

I kode24s serie Sommerkoderen tar vi en prat med norske sommervikarer og sommerstudenter. 🌞 Denne gangen møter vi Mathias Lund Ahrn (28); nettopp ferdig med en bachelor på OsloMet, med sommerjobb i Sparebank 1 Utvikling i Oslo.

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg fullførte bachelor i dataingeniør ved OsloMet i våres, og starter på en toårig mastergrad ved NTNU til høsten. På OsloMet lærer vi blant annet om håndtering av databaser, primært SQL, backend-utvikling i Java, operativsystemer og nettverk.

Jeg har også vært på utveksling til California i løpet av studiet, og fikk der muligheten til å fordype meg litt mer i webutvikling, data science og datasikkerhet.

For meg har studiet bidratt til videre økt interesse for utvikling og gjennomgående gitt en liten smakebit på forskjellige fagfelt. Jeg setter også stor pris på de vennene og kontaktene jeg har knyttet gjennom de tre årene.

Hva jobber du med i sommer? 👷

I sommer jobber jeg sammen med tre andre sommerstudenter fra UiO og NTNU på Team Oversikt hos Sparebank 1 Utvikling - de har i hovedsak ansvar for oversiktssiden i nettbanken.

Vi sitter i Hammersborggata 9 i Oslo like ved Sentrum Scene.

Vi har gjennom en Google designsprint utviklet et konsept, Smarte Vaner, som skal være med på å bidra til at brukerne får innsikt i sine egne handlevaner og blir mer bevisst på hvordan bruke pengene sine. Vi har utviklet en prototype i Figma som vi nå jobber etter for implementasjon i nettbanken.

image: - Skulle gjerne hatt et rammeverks­fag i Java

Hva slags konkrete teknologier får du jobbe med? 🧪

Teknologiene vi bruker i sommer er React + Redux med Typescript-frontend.

REST-applikasjonen vår lager vi i Kotlin med Spring Boot.

Når det gjelder arbeidsmetodikk har vi på teamet monday commitments og friday wins. Monday commitments er hva vi forplikter oss til å gjennomføre i løpet av uka, og under friday wins konstaterer vi hva vi har klart å gjennomføre.

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Jeg vil si vi er veldig heldig med oppfølging. Vi har for det meste sittet på kontoret og det har alltid vært noen på teamet som har vært tilgjengelig for spørsmål og veiledning for håndtering av systemene og koden vi produserer.

Selv på dager med hjemmekontor er det veldig lett og få bistand med utfordringer som dukker opp over Slack eller Teams.

Vi har hatt flere sosiale sammenkomster med grilling i parken, dart-kveld og bordtennisturnering etter jobb.

image: - Skulle gjerne hatt et rammeverks­fag i Java

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Dette er andre året mitt med sommerjobb hos Sparebank 1 Utvikling. Første året jeg var sommerstudent følte jeg at endel av teorikunnskapene innenfor programmering og databaser var på plass fra studiene, men arbeidsflyt og testing følte jeg meg veldig blank på.

Den første sommeren lærte jeg mye om issues/pull requests/code reviews og testing, og følte dermed at jeg fikk mye bedre kontroll på både kvalitet og struktur av det jeg produserer. Det var også uvant for meg å jobbe med så store prosjekter hvor man ikke har oversikt over hvordan alt fungerer og hvordan ting henger sammen.

I år føler jeg mye mer komfortabel med arbeidssituasjonen og jeg vet litt mer hva jeg går til. Arbeidsmetodikkene vi bruker er lærerike og interessante og det og ha både overordnede kvartalsmål og mindre ukentlige, mer konkrete, mål er med på å bidra til å få god progresjon og utviklingskultur.

I år har det for min del vært mer backend-jobb, og jeg merker at det er mye å sette seg inn i når det gjelder rammeverkene/biblioteken Spring Boot, Jersey, Jackson og så videre, som jeg ikke har erfaring med fra tidligere.

Jeg skulle gjerne hatt et rammeverksfag i Java siste året, som hadde gjort denne entréen noe mer elegant. Har hørt rykter om at OsloMet også har oppdatert seg på flere av emnene sine for de nye kullene som kommer nå, det tror jeg blir veldig bra.

«Jeg skulle gjerne hatt et rammeverksfag i Java siste året, som hadde gjort denne entréen noe mer elegant.»

Hva synes du er det vanskeligste ved å jobbe som utvikler? 😅

Jeg synes det er vanskelig å akseptere at ting tar mye lenger tid enn det man tror.

Det er flere ganger jeg har tenkt: “...det er jo lett å implementere, tar sikkert et par timer” og så, to dager senere, er endelig PR-en klar

Og til slutt; hva er planene dine videre? 🔮

Til høsten starter jeg på en master i datateknologi med fokus på programvaresystemer ved NTNU i Trondheim. Jeg håper at jeg kan være heldig å finne meg en deltidsjobb som utvikler ved siden av studiene og leter etter det for øyeblikket.

Når jeg er ferdig er jeg svært interessert i å fortsette å jobbe med utvikling, gjerne fullstack, gjerne i en bedrift hvor jeg føler at det jeg leverer er av stor nytteverdi.

...har du tips til sommerkodere vi kan ta en preik med? Send oss en epost på hei ætt kode24.no!