Frykter kontorskam: - Vi må snakke om når det er greit å jobbe hjemme!

Jørgen vil ha kjøreregler for den nye hverdagen, når sjefen plutselig skriver "Hei, sees vi på kontoret i dag?".

I den nye arbeidsdagen som kommer er det viktig å ikke gi andre kontorskam, mener fagredaktør Jørgen Jacobsen. 📸: Jørgen Jacobsen
I den nye arbeidsdagen som kommer er det viktig å ikke gi andre kontorskam, mener fagredaktør Jørgen Jacobsen. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Se for deg at du står opp en arbeidsdag tidlig på høsten 2021. Når vaksiner forhåpentligvis er satt, og kontoret faktisk har blitt en mulighet igjen.

Du er fortsatt hovedsakelig på hjemmekontor, og trives med det, selv om flere kollegaer er tilbake på kontoret.

I dag skal du få mye arbeid gjort på hjemmekontoret, men også få satt på en klesvask, rydde litt i lunsjen, kanskje til og med ta en kaffekopp ute i sola før høstmørket virkelig setter inn.

Men så plinger det en melding på Slack: "Hei, sees vi på kontoret i dag?".

Og så begynner kontorskammen å melde seg.

«Jeg frykter at alt skal bli endret når kontoret åpner.»

Nye vaner på hjemmekontor

Nå har de fleste av oss sittet på hjemmekontor i over ett år. Ett år med nye vaner, nye forventninger, ny hverdag.

Selv slang jeg akkurat inn en klesvask med klærne til barna i vaskemaskinen, før jeg startet å skrive denne saken. Det tok meg nøyaktig to minutter, og sparte meg for å stresse med det etter barna kommer hjem og vi skal lage middag, spise kveldsmat og legge oss. Én mindre oppgave å gjøre etter arbeidstid.

Det er bra for meg, som får en mindre stressende hverdag, og bra for sjefen min som får en ansatt som kjenner mindre på tidsklemma. Uten at jeg leverer noe mindre i arbeidstiden av den grunn.

Nå får jeg får mer tid til barna, og vi voksne kan se en TV-serie på kvelden, istedenfor å stresse med ti tusen oppgaver. Jeg digger hjemmekontor.

Men jeg frykter at alt skal bli endret når kontoret åpner.

En hverdag hvor vi må velge

For hva skjer når det forventes at vi skal på kontoret, og vi egentlig ikke har noen god grunn til å bli hjemme? Annet enn at det er praktisk for oss privat?

Kommer arbeidsplassen til å ville ta hensyn til det i den nye hverdagen?

Slik var det i hvert fall ikke der jeg jobbet før pandemien. Der var hjemmekontor uglesett. Om man i det hele tatt turte å ymte frempå om at man ville ta en dag hjemme, måtte man være forberedt på en utspørring verdig av en Agatha Christie-roman.

«Det er fort gjort at kontorskam blir en greie i 2021.»

Og selv om det lettes på hjemmekontor-reglene - kommer vi likevel til å føle på at vi er kjipe når vi sitter på hjemmekontor? Når kollegaer spør hvor vi er, eller vi må tas spesielt hensyn til i et møte fordi vi ikke er i lokalet, men må være med på video?

Det er fort gjort at kontorskam blir en greie i 2021.

Nye sosiale regler

For nå ser vi at hjemmekontor fungerer bra for mange.

Det vi trenger er noen nye sosiale regler.

Vi trenger å vite når det er vanlig å dra på kontoret, og når det er helt greit å være hjemme. Er det workshops vi skal drive med på kontoret? Kanskje par-programmering? Hva med møter?

Vi trenger å snakke om når det er greit å forvente at en kollega treffer deg på jobb, og hvordan man forteller en kollega at man helst vil jobbe hjemme.

Samtidig trenger vi en arena for de som mistrives på hjemmekontor, de som trenger hjelp med arbeidsoppgaver, de som trenger opplæring, de som bare vil treffe kollegaer. Spesielt de yngre trenger kontoret. Her må vi eldre utviklere gi av vår hjemmekontor-tid. Slik at alle trives på jobb.

Det vi ikke trenger, er den gamle hverdagen med dårlig samvittighet for hjemmekontor, tanken om at arbeid fra et kontor er mer verdifullt, eller tanker om at alle ansatte liker å jobbe på nøyaktig samme måte, foran en hvit pult i et masete lokale.

Det vi ikke trenger, er å gi hverandre kontorskam.