TikToks avhengighets­skapende algoritmer skumlere enn personvernet?

Skvulp: TikTok-rabalder, Amazon kommer til Norge, når A/B-testing ikke er nok, AI-tekst er den skumleste deepfaken, sjekk et navn for uheldige betydninger på andre språk. 🌊

Hei, og velkommen tilbake etter sommerferien!

Denne uken har det handlet om teknologi og politikk: USA har truet med å forby den enormt populære kinesiske appen TikTok. Den offisielle årsaken er frykt for at appen kan brukes til å spionere på amerikanere; samtidig er de fleste amerikanske sosiale medier forbudt i Kina, så TikTok-konflikten passer inn i et større narrativ av handelskrig og stormaktsknuffing.

Fortvilte TikTokere har derfor tatt farvel med sine mangle millioner følgere, og Instagram har lansert en TikTok-kopi. Nå ligger det imidlertid an til at Microsoft kjøper TikTok, noe som kan løse hele personvern-problematikken.

Men det er også noe annet her. Når man prater med storkonsumenter av TikTok er ordet “avhengighet” aldri langt unna. Det fortelles om timer med uavbrutt inntak av 15 sekunder lange videoklipp.

«Det fortelles om timer med uavbrutt inntak av 15 sekunder lange videoklipp.»

Man klarer ikke slutte; og det kan ikke sammenlignes med deilig, avslappende scrolling på Instagram, deltagelse i skravlete ekkokammere på Twitter eller nostalgisk mysing i Gamle bilder fra Oslo-gruppen på Facebook.

Tankene går heller til David Foster Wallace’ berømte og vanskelige roman Infinite Jest (som undertegnede ikke har lest, i likhet med mange andre), der “Infinite Jest” er navnet på en film som er så underholdende at seerne blir totalt passivisert fordi de bare se den igjen og igjen.

Det kan tenkes at TikToks avhengighetsskapende algoritmer er skumlere enn personvernproblematikken.

10 favoritter fra uken som gikk

  1. Teenyicons: Tiny minimal 1px icons + Search 220 system UIcons
  2. The things of everyday design
  3. When A/B tests aren’t enough
  4. - There is no productivity software
  5. Ben Evans: Regulating tech
  6. AI-generated text is the scariest deepfake of all
  7. AI models need to be “interpretable” rather than just “explainable”
  8. The quest for quantum-proof encryption just made a leap forward
  9. PwC med lei dobbeltrolle i offentlig teknologi-prosjekt
  10. Why is video chat still stuck in the ’90s?

Amazon er på vei

Den andre store, ferske tech-nyheten er at Amazon nå bekrefter at de skal lansere i Sverige. Deretter står resten av Norden for tur, inkludert Norge.

Det er neppe noen i norsk retail som ikke har forberedt seg på netthandelsgigantens lenge ventede nordiske entré, men det blir spennende å se hvilke konsekvenser etableringen får.

I et innlegg i Dagens Næringsliv minner Elkjøps Fredrik Tønnesen om hvilken pengemakt som nå er på vei inn i landet.

Fint og morsomt