Vivaldi og Opera vil ha Chromium på iOS, mener Apple gjør det vanskelig

- Virker som Apple vil gjøre dette så vanskelig som mulig, raser Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner. Men både de og Opera har ting på gang.

Jon von Tetzchner, CEO i Vivaldi, er kritisk til Apples åpning av nye nettleser-motorer i iOS. 📸: Kurt Lekanger
Jon von Tetzchner, CEO i Vivaldi, er kritisk til Apples åpning av nye nettleser-motorer i iOS. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Vårt ønske er helt klart å gjøre Vivaldi tilgjengelig på iOS, basert på Chromium.

Det sier Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner til kode24.

En Chromium-basert nettleser på iOS har nå blitt mulig, etter at Apple annonserte at de åpner opp for at nettlesere kan bruke andre nettlesermotorer enn WebKit-motoren som brukes i Safari. Dette gjøres for å overholde kravene i EUs Digital Markets Act (DMA).

Problemet er at det kun er i EU/EØS-området at det blir mulig med alternative nettlesermotorer. Dette skaper problemer for produsenter av alternative nettlesere – som Vivaldi.

– Apple ønsker ikke konkurranse

Tetzchner sier at de i Vivaldi har vært forberedt på at endringene i Apples policy ville komme, ettersom Apple ikke har noe annet valg enn å forholde seg til Digital Markets Act.

– Dessverre så virker det som at de vil gjøre dette så vanskelig som mulig, sier Tetzchner.

Han har tidligere fortalt kode24 at de for en tid tilbake fikk ut en iOS-versjon av nettleseren sin, men at det satt langt inne for dem å bruke WebKit. Målet er likevel å få ut nettleseren på alle plattformene der brukerne er.

«Det gjør ting mer komplisert å ikke kunne bruke samme kodebase overalt.»

Ønsket om å slippe å måtte vedlikeholde to kodebaser – en for Chromium og en for WebKit gikk imidlertid ikke i oppfyllelse da Apple kom med de nye retningslinjene.

– Det gjør ting mer komplisert å ikke kunne bruke samme kodebase overalt, og det er en del problemer rundt de begrensningene de setter også.

Han sier de Vivaldi nok vil finne måter å håndtere begrensningene på, men er likevel oppgitt.

– Det er helt klart at Apple ikke ønsker mer konkurranse på plattformen. Det at iPader holdes utenfor hjelper heller ikke.

Opera: – Gleder oss

Også selskapet Tetzchner i sin tid grunnla, Opera, vil nå lansere en ny versjon av sin nettleser – Opera One – for iOS.

– Vi har planer om å lansere en nettleser for iOS, og gleder oss til å levere vår AI-sentriske Opera One-nettleser til iPhone-brukere, skriver Operas produkt-markedssjef Michael Tegos i en e-post til kode24.

Selskapet skriver i en pressemelding at Apples åpning av iOS-økosystemet er en ny mulighet for dem til å innovere ytterligere på iOS, og at den nye nettleseren vil komme i løpet av noen måneder. De skriver at Opera One kjører "its own engine", men Opera One på desktop er i alle fall basert på Chromium.

Også Opera er dog kritiske til at Apple åpner opp kun i Europa.

– Opera oppfordrer Apple på det sterkeste til å implementere denne utvidede friheten til iOS-brukere over hele verden, skriver selskapet.