Frykter teste-mareritt og nettleser-kaos med nye iOS

At alternative nettlesermotorer blir tillatt bare i EU kan skape trøbbel, frykter webutviklere.

Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av iPhone 14 Pro i 2022. 📸: NTB/Justin Sullivan/AFP
Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av iPhone 14 Pro i 2022. 📸: NTB/Justin Sullivan/AFP Vis mer

Apple annonserte nylig en rekke endringer for iOS, App Store og Safari for å overholde kravene i EUs Digital Markets Act (DMA). En av endringene er at Apple åpner for at nettlesere kan bruke andre nettlesermotorer enn WebKit.

Det er imidlertid bare i EU/EØS at det vil være mulig å bruke alternative nettlesermotorer. Dette kan gjøre det vanskelig for de som lager nettsider utenfor EU å få testet nettsidene skikkelig, skriver The Register.

– Hva skjer hvis noen i EU støter på en bug som ikke oppstår i andre nettlesere? spør Jason Grigsby i Cloudfour i en kommentar til OWA (Open Web Advocacy).

OWA er blant dem som har jobbet for muligheten til å bruke alternative nettlesermotorer, men mange som driver med webutvikling uttrykker nå bekymring overfor OWA for konsekvensene endringene vil få i praksis.

Kommentarene er sendt inn til OWA etter at organisasjonen ba om tilbakemeldinger på hvordan Apples nye regler ville påvirke arbeidet deres og web-en. Tilbakemeldingene er publisert her.

Umulig å feilsøke

Jason Grigsby skriver ifølge The Register at det vil være vanskelig for utviklere utenfor Europa å feilsøke websider og web-applikasjoner hvis de mottar feilrapporter fra noen som bruker andre nettlesermotorer enn WebKit.

Han sammenligner det med hvordan det var i mobiltelefonens barndom da Android-nettleseren kunne være forskjellig mellom ulike operatører og mobiltelefoner.

– Men selv da kunne jeg gå til en mobilbutikk for å teste og/eller kjøpe en telefon hvis jeg trengte mer tid med den. Hva gjør jeg nå?

En annen webutvikler og konsulent, Peter-Paul Koch, spør om det kanskje vil være mulig for utviklere utenfor EU å teste i EU via VPN.

Koch lurer også på hvorvidt et eget regime i Europa kan få amerikanske konkurransemyndigheter til å forlange at Apple gjør noe med det han mener er en konkurransemessig ulempe for utviklere utenfor EU.

"Ikke bra nok"

Hva mener så OWA selv?

På mandag publiserte OWA en gjennomgang av de nye reglene fra Apple, og de er ikke nådige i sin dom: Apple har ikke gjort en god nok innsats for å overholde kravene i DMA, mener de.

OWA mener det at Apple tillater alternative nettlesermotorer kun i EU vil drive opp kostnadene for nettleserprodusentene ved at de må vedlikeholde én nettleser for Europa og én for resten av verden.

– I tillegg vil utviklere utenfor EU ikke være i stand til å teste nettsidene sine på nettlesere som kun er tilgjengelig i EU. Det vil resultere i store problemer og feil for både EU-brukere og brukere utenfor EU som bruker EU-baserte web-apper og nettsider, skriver OWA.