Stadig flere utviklere permitteres – dette gjør du om det rammer deg

- Utviklere er ofte godt betalt, noe som betyr at mange går betydelig ned i inntekt hvis de har rett til dagpenger, sier Linn Julie Sandstrand i NAV.

Tallet over permitterte utviklere øker, og det kan være greit å tenke gjennom hva du gjør om det rammer her. 📸: Unsplash
Tallet over permitterte utviklere øker, og det kan være greit å tenke gjennom hva du gjør om det rammer her. 📸: Unsplash Vis mer

Før jul meldte flere IT-selskaper at de måtte permittere flere av sine ansatte.

Og tall kode24 har fått fra NAV viser at antallet helt og delvis permitterte innenfor IT-bransjen har steget fra juli 2022 og fram til i dag:

Dersom du blir permittert, er første rådet å melde deg ledig hos NAV og komme i gang med jobbsøkingen tidlig, mener Linn Julie Sandstrand, som er seniorrådgiver i NAV.

- IT-utviklere er ofte godt betalt, noe som betyr at mange går betydelig ned i inntekt hvis de har rett til dagpenger. IT-bransjen er dynamisk, og ferdighetskrav endrer seg raskt. Å holde seg ajour med bransjetrender og søke aktivt etter nye muligheter er nøkkelen til å minimere tiden uten arbeid, sier hun til kode24.

Husk å bygge nettverk

Sandstrand trekker også fram betydningen av nettverksbygging.

- Å utnytte og utvide sitt profesjonelle nettverk er avgjørende.

Mange jobbmuligheter i IT-sektoren fylles gjennom nettverk og personlige anbefalinger, ifølge henne.

- IT-utviklere bør derfor holde kontakten med tidligere kolleger, delta i faglige fora, og engasjere seg i relevante digitale fora, sier Sandstrand.

Hold deg oppdatert

Ifølge Sandstrand bør du benytte deg av digitale plattformer som Arbeidsplassen.no, Finn.no, og LinkedIn.

- Disse nettstedene tilbyr ikke bare jobbannonser, men også nettverksmuligheter og verdifulle innsikter i bransjetrender og etterspurt kompetanse.

Hun legger til at det også er viktig å holde seg faglig oppdatert underveis.

- Dette kan omfatte læring av nye programmeringsspråk, fordypning i nye teknologier eller å ta sertifiseringskurs. Finn kurs og sertifiseringer som kan gjøre din CV mer attraktiv for fremtidige arbeidsgivere, sier Sandstrand.

Ha en plan

Sandstrand ber deg imidlertid være oppmerksom på at det ikke er alle former for kurs eller utdanning som du kan kombinere med dagpenger.

- Mottar du dagpenger, eller venter på svar på din søknad om dagpenger, anbefaler vi at du tar kontakt med NAV for mer veiledning før du melder deg opp til kurs eller utdanning. Du kan lese mer om hvordan du kombinere utdanning og dagpenger på nav.no.

Hun legger til at det også er viktig for permitterte å ha en solid plan for å håndtere lønnstapet.

- Dette kan inkludere å søke om dagpenger, vurdere midlertidige eller freelance arbeidsmuligheter, og revurdere personlige utgiftsbudsjetter. Ta kontakt med bank for å finne løsninger, eventuelt NAVs gjeldsrådgivning, avslutter Sandstrand.