Slutt å bruke AI til dette i 2024: «Jeg er så lei!»

AI vinner kode24-pris, men Ole Petter håper vi snart slutter med AI-taler, AI-bilder, AI-spådommer og AI-deling.

Denne uka har vi begynt å dele ut årets kode24-priser, hvor leserne våre bestemmer det aller beste og verste fra året som gikk.

Vi har blant annet fortalt at nyutdanna utviklere ble Årets stemme, og "ekte programmering"-rabalderet ble Årets debatt. 🎉

Nå skal jeg dele ut en til: Årets trend. Dette er omtrent like sjokkerende som årets julemiddag, for det var selvføglelig kunstig intelligens som stakk av med seieren, med soleklare 55 prosent av stemmene.

Du kan mene hva du vil om AI, men du kan ikke være uenig i at AI har prega 2023. På godt og vondt. Det siste jeg publiserte, var at AI nå får skylda for mange av de sivile tapene i den grusomme bombinga på Gaza-stripa.

Der har du én ting vi gjerne kan slutte å bruke AI til i 2024. 🤦 Og her har du fem ting til:

  1. Slutt å lage falske AI-bilder: Jeg skrev nylig at XXL genererte falske modeller i falsk natur, uten å si noe om det, og det skremmer meg. Da jeg hadde annonsefri Facebook var strømmen min full av falske "historiske" bilder, og folk gikk fem på over en lav sko. La oss holde noe ekte, før alt bare blir en smørje av AI-surr.
  2. Slutt å be AI skrive taler: I år har "Jeg ba ChatGPT om å skrive noen ord!" tatt over for "Jeg sjekka hva Wikipedia definerer dette som!". Beklager, men det er ikke morsomt lenger.
  3. Slutt å dele AI-samtaler: Å lese hva du fikk AI til å fortelle deg, er omtrent like artig som å høre hva noen sa til deg i drømmene dine. Og den Amagasinet-artikkelen om julegavetips fra ChatGPT er det verste eksempelet av dem alle.
  4. Slutt å la AI gjøre ting du gjør bedre sjælv: Norsk presse bruker tilsynelatende AI til én ting; oppsummere artiklene deres. Dette burde være banalt for en journalist å gjøre sjælv, både raskere og bedre, så da foreslår jeg at de gjør det.
  5. Slutt å spå hvem som mister jobben: Jeg er så lei av å lese poster som "OMG, jeg ba en AI gjøre dette, og nå kommer alle som gjør dette til å miste jobben!". At en AI kan spytte ut noe fornuftig som bare enkelte yrkesgrupper tidligere kunne, betyr ikke at AI-en kan gjøre hele jobben for dem.

Sånn! Det var deilig. Da kan romjulsfreden senke seg. 🧘

Men for din del må du få med deg det beste fra jula på kode24.no først, selvfølgelig. Eller be ChatGPT oppsummere det for deg, da, om du er av den typen.

Ukas beste artikler:

👶 Nå diskrimineres menn på jobbmarkedet: «Pendelen har svingt tilbake»
Menn diskrimineres når de søker på både "kvinneyrker" og kjønnsnøytrale jobber, ifølge forskning. - Beviser at arbeidet hjelper, mener Elise Kristiansen.

💄 XXL lagde AI-genererte modeller, uten å si fra
- Skal sikre at dette ikke skjer i framtida, lover sportskjeden.

📜 Alv permitterte 4 ansatte: «Aldri opplevd mindre trykk»
- Dette var svært tunge prosesser, skriver Marcus Sahlin Pettersen.

📔 Årets debatt: Ekte program­mering-duoen står på sitt
- Nybegynnerspråk kaster bort vanvittige mengder energi, forteller Ekte programmering-forfatterne, som skapte årets største debatt på kode24.

🥭 Årets stemme: «2023 har vært et krevende år for studenter og nyutdanna»
Nytdanna utviklere er Årets stemme, selskapene som ikke ansetter dem vant Årets kaktus.

🍎 AI velger bombemål i Gaza: «En fabrikk for massedrap»
Det høye antallet sivile som drepes i Gaza skyldes delvis at Israel bruker kunstig intelligens når de velger bombemål, ifølge israelske gravejournalister.

🥻 Ber deg gruble mer om framtida du skaper: «Men det er slitsomt»
- Jeg jobber for et konsulentselskap som påstår at de er ledende innen bærekraft. Likevel har vi mangedoblet vår omsetning innen fossil energi, grubler Johannes Brodwall.

God helg!

Herre måne, det er nyttårsaften i helga. Den blir rimelig rolig for min del, og jeg skal nyte den ekstra fridagen for å laaade opp til 2024.

Eller kode2024, som jeg liker å kalle det! Heh. Det har jeg funnet på helt uten AI, faktisk. Og jeg håper og tror at det blir det: kode24s år. kode24s beste år. 💪

Det hadde jo passa fint, og vi er allerede i gang med å få det til, for nå har vi lagt ut early bird-billetter til neste kode24-dagen, på sjølvaste The Hub, midt i Oslo sentrum, et middels bra kast med liten ball fra Oslo S.

Vi ses der, men før det ses vi jo her. God romjul så lenge, og riktig godt nyttår!

💘 Ole Petter,
kode24.no