Årets debatt: Ekte program­mering-duoen står på sitt

- Nybegynnerspråk kaster bort vanvittige mengder energi, forteller Ekte programmering-forfatterne, som skapte årets største debatt på kode24.

Nils Liaaen Corneliusen og Sjur Julin stod bak boka som skapte aller mest debatt i 2023. 📸: Privat
Nils Liaaen Corneliusen og Sjur Julin stod bak boka som skapte aller mest debatt i 2023. 📸: Privat Vis mer

Til Årets debatt i kode24-prisen for 2023, hadde vi fire nominerte:

  • Debatten rundt mer eller mindre kritikk fra kollegaer
  • Debatten rundt bråket fra mekaniske tastaturer
  • Debatten rundt kleskoder på kontoret
  • Debatten rundt "ekte programmering"

Med hele 49 prosent av de 443 stemmene vant ekte programmering-debatten ganske så soleklart.

- Interessant, er det korte svaret fra Nils Liaaen Corneliusen og Sjur Julin, forfatterne bak boka Ekte programmering som starta debatten, når kode24 gir dem nyheten.

«De tror jobben er gjort klokken fem, og bruker ikke fritiden til å holde seg oppdatert.»

Skapte rabalder

La oss ta en kjapp gjennomgang av debatten:

  • kode24 omtalte boka Ekte programmering fra Nils Liaaen Corneliusen og Sjur Julin i mars, og siterte den på blant annet: "En god programmerer har skrevet kode så lenge han kan huske. En dårlig programmerer, også kjent som en karriereprogrammerer, begynner å bruke datamaskiner på universitetet (...) De tror jobben er gjort klokken fem, og bruker ikke fritiden til å holde seg oppdatert." Forfatterne forfekta også verdien av effektiv lavnivå-programmering, kontra høynivå-språk som JavaScript og Python. Dette var kode24s femte mest leste sak i 2023.
  • "Det er veldig synd at så mange gode poenger om plassbesparelse og effektiv kode skal gjemmes vekk av rare, utdaterte og gatekeepende holdninger" skrev Elise Kristianssen, utvikler i Aplia og ivrig debattant.
  • "De prater om det å være programmerer mer som en livsstil eller en religion – enn et yrke" skrev Nicolai Rygh, teknologidirektør i DNB.
  • "Begrepet «ekte programmerere» hinter om et ideal der utbrente og ensporede teknologer skal ta utviklingsbeslutninger på vegne av et samfunn de ikke har tid til å delta i" skrev Line Gaare Paulsen, Cathrine Vånge Singstad og Torgeir Waterhouse på Digi.no.
  • "Jeg kan dessverre ikke si at jeg ble inspirert til å ofre fritiden, vennene mine, hunden min, kjæresten min, og hobbyene mine for å få ned skykostnadene til arbeidsgiveren min av dette" skrev én av mange som engasjerte seg i kommentarfelt og sosiale medier.

«Ingen overraskelser»

- Hvordan opplevdes debatten for dere?

- Det var ingen overraskelser der, svarer Corneliusen og Julin i en kortfatta epost til kode24.

På nettsidene sine skriver de blant annet: "Som alt som er forskjellig fra den gjeldende oppfatning, så ble det mye støy. Vi tillegges en utrolig mengde forunderlige meninger vi aldri har gitt uttrykk for."

Til kode24 innrømmet de to etter debatten at de kanskje tok litt vel hardt i.

– Som nevnt i starten av sammendraget til boken så har minst én av forfatterne et veldig polart verdensbilde. Mye er overdrevent spissformulert, nettopp for å engasjere, og det ser det ut til å ha gjort, sa de til kode24 i mars, og oppsummerte bokas budskap sånn her:

– Litt mindre import, litt mer tenking.

«Kaster bort energi»

- Hvordan gikk det med boksalget – tok det seg opp etter debatten?

- Ja, svarer Corneliusen og Julin.

- Synes dere «ekte vs. uekte programmering» er en debatt vi bør fortsette med i 2024?

- Det må dere gjerne gjøre. Vi fokuserer på å skrive effektiv kode. Komplekse systemer i nybegynnerspråk kaster bort vanvittige mengder energi.

Her er forøvrig årets juledemo fra Corneliusen og Julin, også den med budskap som "Python uses 76 times more energy than C. Save the Planet! Write programs in C!":

More info: https://www.ignorantus.com/xmasdemo/ Running on NVidia Jetson AGX Orin Developer Kit in 1080p60. Music: "Hypnotic Groove" by Chris Huelsbeck. Used under a royalty-free license. https://www.patreon.com/chris_huelsbeck https://chrishuelsbeck.bandcamp.com/ "I Got a Stick Feat James Gavins" by Kevin MacLeod. Licensed under Creative Commons... Vis mer