"Ekte programmering": - Vi ville engasjere

- Og det ser det ut til at vi har gjort, sier forfatterne, etter å ha satt fyr på hele bransjen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at kode24 publiserte artikkelen om "ekte programmerere". 📸: Kurt Lekanger
Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at kode24 publiserte artikkelen om "ekte programmerere". 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Vi i kode24 har aldri fått større respons på noe vi har skrevet, enn da vi denne uken publiserte artikkelen "– Dårlige utviklere tror jobben er ferdig klokka fem".

I artikkelen hevder utviklerne og bokforfatterne Nils Liaaen Corneliusen og Sjur Julin at det de kaller "ekte programmerere" har skrevet kode så lenge de husker, og at de bruker fritiden til å holde seg oppdatert. De unngår også moderne språk og rammeverk som abstraherer bort alt som er vanskelig.

Dårlige programmerere, derimot, er ifølge forfatterne programmerere som ser på koding kun som en karrierevei, og gir seg klokken fem.

Påstandene har skapt en masse debatt både i artikkel-kommentarfeltet, og på kode24s Facebook-, LinkedIn- og Twitter-profiler.

Ofrer ikke fritid

"Jeg kan dessverre ikke si at jeg ble inspirert til å ofre fritiden, vennene mine, hunden min, kjæresten min, og hobbyene mine for å få ned skykostnadene til arbeidsgiveren min av dette. Bedre lykke neste gang", skriver brukeren "hyvorkerikke".

Ekte programmerere. 📸: xkcd
Ekte programmerere. 📸: xkcd Vis mer

En annen bruker, "Fredrik L.", mener påstandene er drøye – og selv etter mange år i bransjen er han hundre prosent sikker på at ingen av hans kollegaer noensinne ville vært enig med Corneliusen og Julin.

"Til studenter og andre ferske – ingen forventer dette, fordi ingen trenger det", skriver han.

Han mener det i spesielle tilfeller der man for eksempel trenger kunnskap innenfor ett eller annet spesialområde, så må det kurses for det.

"Dette er gatekeeping og føles mer som sjalusi på at andre har morsommere jobber og skaper mer verdi, enn noe annet."

"Jeg blir kvalm"

Selv om responsen var overveldende negativ, var det flere som mente at Corneliusen og Julin hadde noen poenger som druknet i det mange mente var arrogante holdninger – og kanskje et mislykket forsøk på humor.

Brukeren "Vidar W." skriver han er enig i at det kan være lurt å lære seg hvordan ting henger sammen, selv om ikke alle trenger å kunne de minste detaljene om alt. I likhet med mange andre mente han også at det kan være fint å lære seg at det ikke alltid er lurt å ukritisk kaste inn nok et stort bibliotek eller rammeverk.

"MEN! Å sitte der og si at "ekte programmerere" er de som jobber med kode hele døgnet, og alt det andre som fremkommer her og rakker ned på så mange mennesker er altså så arrogant og frekt at jeg blir kvalm" skriver "Vidar W."

«Ekte programmerere kommer ikke med sånne utsagn.»

Samtidig har han respekt for kunnskapen de to besitter, og hvordan måten de løser oppgaver på kan inspirerere andre til å lage bedre programvare.

På kode24s Facebook-side skriver Daniel at han mener det å ikke bruke fritiden til å holde seg faglig oppdatert ikke betyr at man blir en dårlig utvikler.

"Men det er absolutt fordelaktig for utviklere å holde seg oppdatert med de nyeste bransjetrendene og teknologiene, siden det hjelper dem å forbedre ferdighetene sine og holde seg konkurransedyktige på arbeidsmarkedet", skriver han.

Michael synes det er synd at "signalet drukner i støyen":

"Ja, vi har et enormt potensiale som vi kaster bort, ofte uten å engang forstå hvor stort dette er. Her kan vi som bransje helt klart bli bedre. Vi bør og må bli bedre" skriver Michael.

"Men ekte programmerere kommer ikke med sånne utsagn", legger han til.

Har et poeng

Flere av de som kommenterer på kode24.no og på Facebook mener at forfatterne har et poeng ved at man jo som med alt annet gjerne blir bedre på ting man øver mye på.

"Det er jo opplagt at du blir flinkere til å kode dersom du bruker alle dine våkne timer på det. Mengdetrening er et kjent begrep", skriver Martin på kode24s Facebook-side.

Han mener det godt kan hende at "karriereprogrammerere" har skylda for at noen mobilapper drar litt mye strøm, slik forfatterne mener.

«Det er "ekte" programmerere som har skylda for at store offentlige IT-prosjekter går i dass!»

"Men det er "ekte" programmerere som har skylda for at store offentlige IT-prosjekter går i dass! Ekte programmerere som lager perfekt kode, men som ikke forstår at systemet de koder på skal brukes av sosionomer, sykepleiere og leger. Som ikke aner, og kanskje heller ikke bryr seg om, hvordan sluttbrukerens verden ser ut!" skriver Martin.

Frank mener det ikke er uvanlig i mange yrker at man må holde seg oppdatert på fritiden. For eksempel ved å høre på podcaster eller holde på med ett eller annet sideprosjekt.

"Skal man oppnå glede av yrket sitt så må man ha en viss lidenskap for det. Men er du en "9 til 17-utvikler" som ikke rører en datamaskin på fritiden så har man ikke noe dårligere utgangspunkt. Du er kanskje ikke "cutting edge", men presterer eller bidrar ikke dårlig av den grunn" skriver Frank.

Brukeren "ninjanordbo" skriver på kode24.no at det ikke er sunt å tenke jobb døgnet rundt.

"Å jobbe døgnet rundt produserer ikke effektiv kode – faktisk er det motsatte tilfelle. Hjernen trenger hvile for å operere optimalt. Tid vekk fra skjermen er utrolig viktig for gode resultater", skriver "ninjanordbo".

Forfatterne: – Spissformulert

I en e-post til kode24 skriver forfatterne Nils Corneliusen og Sjur Julin at det er gledelig at folk er engasjerte.

– Som nevnt i starten av sammendraget til boken så har minst én av forfatterne et veldig polart verdensbilde. Mye er overdrevent spissformulert, nettopp for å engasjere, og det ser det ut til å ha gjort, skriver de to.

De oppfordrer til å se litt humoristisk på det.

– Hvis man tar seg bryet med å lese bakpå omslaget, så bør dette være innlysende.

Her kan du lese baktpå omslaget.
Her kan du lese baktpå omslaget. Vis mer

Videre mener de to at ett av hovedpoengene deres forsvant litt i artikkelen:

– Mesteparten av boken omhandler kode, som fritt kan lastes ned. Kompliserte problemer knuses til pinneved og løses på nye, enkle måter. Ofte er disse nye, enkle løsningene bedre enn de gamle. De er beskrevet i detalj og innimellom med nyttige illustrasjoner.

Essensen i budskapet deres er ifølge forfatterne at alt som er vanskelig blir enkelt – og at det kreves en viss innsats fra utviklerne.

– Litt mindre import, litt mer tenking.