Ber deg gruble mer om framtida du skaper: «Men det er slitsomt»

- Jeg jobber for et konsulentselskap som påstår at de er ledende innen bærekraft. Likevel har vi mangedoblet vår omsetning innen fossil energi, grubler Johannes Brodwall.

- Hva er de viktigste egenskapene til en god løsningsarkitekt? spør Johannes Brodwall. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
- Hva er de viktigste egenskapene til en god løsningsarkitekt? spør Johannes Brodwall. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hva er de viktigste egenskapene til en god løsningsarkitekt?

For meg har det vært viktig å tenke nesten uutholdelig mye på de problemene jeg skal løse.

Men grublingen fører også til mørke dager, når jeg tenker på fremtiden vi er med å skape

Nyttig for arbeidsgiver

Jeg grubler og grubler på hvordan å dele opp domenet, hvordan å få kommunikasjonen mellom komponenter til å fungere, hvordan jeg skal skrive tester for den neste funksjonen, hvordan teamet mitt kan fungere bedre, hvordan jeg selv fungerer, hvordan brukerne mine løser sine oppgaver i dag og i fremtiden.

Jeg kan ikke legge fra meg grublingen. Jeg har sittet i tannlegestolen og gapet med munnen mens jeg har mentalt domenemodellert foreldrepengesøknader. Det ble til en (aldri brukt) prototype for å få fram et poeng.

Jeg har ligget våken og grublet over tilbud som vi har vunnet i 100-millioner-klassen og prototyper som har blitt viktige satsninger for kunder. Jeg grubler på foredrag, kurs (for eksempel et nytt emne på Høyskolen Kristiania) og artikler (for eksempel et tilsvar til byrådslederen om Oslo Origo).

Jeg tror grublingen min har vært veldig nyttig for mine arbeidsgivere og oppdragsgivere.

«Omstillingen i fossilbransjen skjer ikke og målbildet er feil»

En mørk side

For å gruble godt må man forstå hvordan arbeidet man gjør påvirker verden. Når jeg jobber for politiet tenker jeg på hva lov og orden betyr for samfunnet og samtidig på dilemmaene med voldsmonopolet.

Når jeg har jobbet med prisanalyser for dagligvarer grubler jeg på priskonkurranse og markedsregler. Når jeg jobbet for Statnett grubler jeg på hvordan strømmen brukes til å varme mitt hjem og kjøle min øl. Når jeg snakker om arbeidslivet med studenter og bransjekollegaer, tenker jeg på hva som utgjør en meningsfull arbeidsplass for dem.

Men gruble-hjernen har en mørk side. Noen problemer jeg grubler over har ingen løsning innen rekkevidde. Klimaproblemet verden og Norge står ovenfor et slikt mørkt grubleprosjekt. Andre problemer kan være noen av de dilemmaene man står ovenfor med hus og familie. Grublingen kan lede til mørke steder. Det er slitsomt.

Ikke kun påvirkning

Jeg jobber for et konsulentselskap som påstår at de er ledende innen bærekraft. Men allikevel har vi mangedoblet vår omsetning innen fossil energi de siste årene.

Min ledelse påpeker at denne virksomheten er i henhold til norsk politikk, selv om den er ikke kompatibel med 1,5-gradersmålet. Tanken er at vi skal påvirke fossilbransjen til å omstille seg raskere.

Men jeg har ikke kun sett påvirkning i motsatt retning, omstillingen i fossilbransjen skjer ikke, og målbildet er feil: Å bruke klimavennlig energi til å utvinne energi som ødelegger klimaet. Det er nemlig hva “net zero” for oljeselskaper ser ut til å bety.

«For meg betyr det at jeg også må utfordre arbeidsgiver på å faktisk leve opp til det vi lover.»

Stor takhøyde

Hos oss bruker vi ofte slagordet “The Future is How We Shape It”. Det slår begge veier.

Det er mange som føler at fremtiden ofte er mørk. Både individer og selskaper bør tenke gjennom hvor man ønsker å bruke sin kreative energi og hvordan det påvirker arbeidsmiljøet.

Jeg er heldig som har en organisasjon som har stor takhøyde for uenighet, men klarer vi å ta imot frykten som grubling om fremtiden fører med seg på en konstruktiv måte?

Å gruble mye er et godt grunnlag for å bli en dyktig utvikler. Da må vi også gruble på hvilken påvirkning vårt arbeid har på verden. For meg betyr det at jeg også må utfordre arbeidsgiver på å faktisk leve opp til det vi lover.