Review-debatten: - Du må tåle kritikk fra kollegaer!

- Uten ærlige tilbakemeldinger kan du fortsette å gjøre de samme feilene uten å være klar over det, skriver kode24-journalist Mattis Vaaland i ukas nyhetsbrev.

Sånn kan det se ut når Ole Petter gir meg konstruktive kritiske tilbakemeldinger på noe jeg har skrivi. 📸: Jørgen Jacobsen
Sånn kan det se ut når Ole Petter gir meg konstruktive kritiske tilbakemeldinger på noe jeg har skrivi. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Den store "happeningen" på kode24s flater denne uka kom etter at Kent Inge Fagerland Simonsen, inspirert av fagfellevurderinger i forskning, etterlyste mer kritiske PR reviews.

Simonsen mener at mer kritiske tiblakemeldinger, kan føre til mer omfattende forbedringer.

Dette fikk Tone Hopsdal til å riste på hodet og stille spørsmålet: "Har vi virkelig ikke kommet lenger enn det?".

Hopsdal ber deg se for seg at en utvikler får tilsendt en omfattende pull request, og vet at den andre utvikleren har brukt et par dager på å løse oppgaven:

"Det føles for brutalt å skulle be henne om å løse det på en helt annen måte. Da sier du jo rett ut at hun har kastet bort arbeidsdagene. Det blir fort dyrt for en arbeidsgiver, og det føles gjerne ikke som rett prioritering av tid."

Hopsdal mener at de beste reviewene kommer med par- eller mob-programmering.

Som journalist har det vært interessant å følge debatten. For ja, jeg kjenner godt igjen hvor ubehagelig det kan være å få kritikk på noe som jeg har laga.

I studentavisa Universitas ble tilbakemeldingene skrevet med sinna blokkbostaver: "HVA MENER DU EGENTLIG?", "KUTT AVSNITTET. DETTE FUNKER IKKE". Ofte måtte teksten gjennom både tre og fire runder før redaktøren var fornøyd.

Det ble ikke bedre da jeg startet som sommervikar i "voksenavis". Titt og ofte var sluttproduktet helt annerledes enn det jeg leverte inn. Og i begynnelsen kunne det ta jeeeveeelig lang tid å blidgjøre redaktøren. En sak holdt jeg på med i to uker og holdt helt å miste motet.

Men det var nettopp de kritiske tilbakemeldingene, og å gå gjennom teksten med dem i mente, at jeg faktisk lærte meg (ish) hvordan jeg skriver journalistikk. Å ha folk utenfra som kikker på det du koder eller skriver med et ferskt, kritisk blikk, er også en sikkerhetsventil for kvalitet.

«Uten ærlige tilbakemeldinger kan du fortsette å gjøre de samme feilene uten å være klar over det.»

Vi har alle våre individuelle bias, men også folk som jobber tett sammen over en periode har en rar tendens til å få samme syn på ting. Eller at den ene utvikleren i en par-programmeringsituasjon leder litt for mye og læringsutbytte til den mindre erfarne utvikleren dermed blir lik null.

Uten ærlige tilbakemeldinger kan du fortsette å gjøre de samme feilene uten å være klar over det.

Og det går faktisk ann å være kritisk uten å være kjip! Konstruktiv, med et smil, er nøkkelordet: hva, hvorfor, hvordan. Så skader det ikke å hylle litt også. Kanskje lærer kritikeren en og to ting sjæl også.

Men like viktig er det at den som blir kritisert lærer seg å tåle det og klarer å ta det til seg. For verken tekst eller kode kan aldri bli fullkommen nok (jaffal ikke under tidspress). Sånn er nå livet for øvrig, lite perfekt - og det er jo litt digg, er det ikke?

Så min utenfra-kritikk på PR reviews-debatten versus par- eller mob-programmering er det litt kjedelige, men konstruktive: Ja, takk. Både og!

Ukas beste saker på kode24:

🐩 Alt du lurer på om databaser: - Begrepet noSQL er utdatert

SQL-, noSQL-, graf- eller objektdatabaser? Vi stilte utvikler Anders Njøs Slinde i Variant alle de dumme spørsmålene om databaser.

🐵 Lagde LabPilot: - Jeg satt åtte timer etter jobb i flere uker

Med hobbyprosjektet LabPilot, en slags Copilot for Jupyter, får du "kommentardrevet" utvikling i Python, forteller skaperen.

📒 Nye Server Actions i React: - Ser veldig lovende ut!

Typing av arrays i Typescript, Server Actions i React og Typescript i React-dokumentasjonen i ukas ForrigeUke.

🍸 Mener AI-bølgen minner om .com-bobla: - Bobla vil sprekke

- Men selv om AI-bobla til slutt vil sprekke, vil realistiske og robuste bedrifter fortsette å vokse, sier AI-professor Morten Goodwin.

🏐 IBM bruker AI for å gjøre om COBOL til Java

Watsonx Code Assistant for Z skal gjøre det raskere og enklere å modernisere gamle COBOL-applikasjoner.

🍑 Slipper vi passord i framtida? - Nei! mener ekspert

- Gjennom nesten 25 år har jeg sett utallige forslag til hvordan vi skal bli kvitt passord, skriver Per Thorsheim, men de lever videre.

🥾 Microsoft lanserer Python-integrasjon i Excel

- Med Python i Excel kan du skrive Python direkte inn i en celle og resultatene dine blir sendt tilbake til regnearket, inkludert plott og visualiseringer.

🥦 Studenter bak ny boks på TV2.no: - Overraskende mange bruker den

NTNU-studentene Casper Faarlund og Camilla Brun Frost er stolte over å se Svelte-sommerprosjektet i drift.

🐤 Bidro til daily.dev sin åpne kildekode - nå skal han jobbe for dem

- Det var en pågående intern-spøk at hver gang Ole-Martin kom med tilbakemeldinger, burde vi tilby han en jobb. Som vi gjorde, flere ganger, sier daily.dev om Ole-Martin Bratteng.

🐆 Microsoft med VS Code-verktøy for å lage AI-chatboter til Teams

Skal gjøre det enklere å lage "smarte" chatboter du kan bruke i Microsoft Teams.

🎩 Går ut mot mer kritiske PR reviews: - Vi må heller snakke sammen!

- Vi trenger ikke mer avstand. Det vi trenger er trygge team, skriver Tone Hopsdal i Tryg Forsikring.

🐱 Utviklerne hos NAV må følge nye AI-regler: - Stor risiko for å trå feil

- Om veilederen ikke følges vil det være større risiko for at lovkrav brytes, sier Cathrine Pihl Lyngstad, leder for dataseksjonen i NAV.

🐩 Gir opp Rust: – For vanskelig

Stadig flere bruker Rust, men at det er for vanskelig er ofte grunnen til at mange gir opp språket.

👧 Etterlyser mer kritiske PR reviews - foreslår anonyme kolleger

- Hensynet til hygge på jobben bør ikke overskygge behovet for læring og kvalitet, skriver Kent Inge Fagerland Simonsen i Tietoevry Create.

🌷 Hos Komplett bygger de alt selv - og nå skal de bytte ut hele backenden

Vi besøkte veteranen i Sandefjord. - Vanskelig å finne folk som i det hele tatt vet hvordan de gamle løsningene fungerer.

God helg

Ellers gleder jeg meg til Sikkerhetsfestivalen neste uke. Håper å se flere av dere der.

Og enn så lenge; god helg!

🙏 Mattis,
kode24.no