Gir opp Rust: – For vanskelig

Stadig flere bruker Rust, men at det er for vanskelig er ofte grunnen til at mange gir opp språket.

Årets store Rust-undersøkelse viser at mange synes det er vanskelig å lære. 📸: PxHere (CC0 Public Domain) / Rust Foundation (CC-BY)
Årets store Rust-undersøkelse viser at mange synes det er vanskelig å lære. 📸: PxHere (CC0 Public Domain) / Rust Foundation (CC-BY) Vis mer

Rust Project har for sjette år på rad gjennomført en undersøkelse blant utviklere om hvordan de bruker programmeringsspråket Rust.

Nå er undersøkelsen som ble gjennomført i desember 2022 klar. Det var tilsammen 11.482 respondenter fra hele verden – hvorav 9433 svarte på alle spørsmålene.

– Det er flere enn noensinne som bruker Rust! Over 90 prosent av respondentene identifiserte seg som Rust-brukere, skriver Rust Survey Working Group og Rust Foundation i en bloggpost.

– For vanskelig å lære

Selv om mange skryter av Rust, har språket fått rykte på seg for å være ganske vanskelig å lære.

Undersøkelsen bekrefter at mange synes det er komplisert.

De viktigste grunnene til at tidligere Rust-brukere har sluttet å bruke Rust. 📸: Rust Project
De viktigste grunnene til at tidligere Rust-brukere har sluttet å bruke Rust. 📸: Rust Project Vis mer

Av de som har gjennomført undersøkelsen som har sluttet å bruke Rust, svarer 30 prosent at hovedgrunnen til at de har gitt opp er at det har vært for vanskelig å lære. Enda flere – 47 prosent – sier de har sluttet av årsaker de ikke har kontroll over selv.

Blant de som ikke er Rust-brukere, oppgir mange vanskelighetsgrad som hovedgrunn til at de ennå ikke har tatt språket i bruk. 📸: Rust Project
Blant de som ikke er Rust-brukere, oppgir mange vanskelighetsgrad som hovedgrunn til at de ennå ikke har tatt språket i bruk. 📸: Rust Project Vis mer

Av de som oppgir at de ikke er Rust-brukere, svarer 26 prosent at det at det er vanskelig å lære er hovedårsaken til at de ikke bruker språket. 62 prosent oppgir at de rett og slett ikke har hatt mulighet til å prioritere å lære Rust ennå.

Flere bruker Rust hver dag

Av alle som identifiserte seg som Rust-brukere, oppga 47 prosent at de bruker Rust hver dag. Dette er en økning på 4 prosent fra året før.

Undersøkelsen viser at det er temmelig stor forskjell på ferdighetsnivået til de som kaller seg Rust-brukere.

30 prosent oppga at de kan skrive enkle programmer i Rust. 27 prosent kan skrive produksjonsklar kode, mens 42 prosent oppgir at de er produktive når de bruker Rust.

«42 prosent oppgir at de er produktive når de bruker Rust.»

Bruker Rust mer og mer

Mens de som ikke lenger bruker, eller aldri har brukt, Rust mener språket er vanskelig – så øker bruken jevnt og trutt blant de over 90 prosentene som identifiserer seg som Rust-utviklere.

29,7 prosent oppgir at de bruker Rust til mesteparten av kodingen på jobben sin. Dette er en økning på hele 51,8 prosent sammenlignet med året før.

Rust velges stadig oftere som hovedspråk blant de som koder i Rust på jobb. 📸: Rust Project
Rust velges stadig oftere som hovedspråk blant de som koder i Rust på jobb. 📸: Rust Project Vis mer

Den viktigste grunnen til at utviklere velger å kode i Rust er oppfatningen av å kunne skrive "bug-fri" programvare (86 prosent), mens god ytelse kommer like bak med 84 prosent. Sikkerhet er også viktig (69 prosent).

Høy ytelse, sikkerhet og mulighet til å skrive programvare med færre feil oppgis som de viktigste årsakene til at utviklere velger Rust på jobben. 📸: Rust Project
Høy ytelse, sikkerhet og mulighet til å skrive programvare med færre feil oppgis som de viktigste årsakene til at utviklere velger Rust på jobben. 📸: Rust Project Vis mer

72 prosent mener Rust har hjulpet teamet sitt med å oppnå målene sine, og 75 prosent vil fortsette å bruke språket.

– Vi er også fornøyd med å se at 76 prosent av respondentene fortsetter å bruke Rust rett og slett fordi de synes det er morsomt.