Økokrim inndrar rekordhøyt krypto­beslag: 60 millioner kroner

– Viser at vi greier å inndra store verdier som stammer fra straffbare handlinger, selv om de kriminelle bruker avanserte metoder for å skjule kryptovalutaen på blokkjeden.

Økokrim startet etterforskning av et kryptotyveri av 5 milliarder kroner i et angrep mot spillet Axie Infinity i mars 2022. 📸: Lise Åserud / NTB
Økokrim startet etterforskning av et kryptotyveri av 5 milliarder kroner i et angrep mot spillet Axie Infinity i mars 2022. 📸: Lise Åserud / NTB Vis mer

Hele beløpet Økokrim tok i beslag etter angrepet mot spillet Axie Infinity i fjor, blir inndratt, har Oslo tingrett besluttet.

Beløpet er på 60 millioner kroner.

– Denne saken viser at vi greier å inndra store verdier som stammer fra straffbare handlinger, selv om de kriminelle bruker avanserte metoder for å skjule kryptovalutaen på blokkjeden, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim i en pressemelding.

Axie Infinity

Hele beløpet er inndratt til fordel for det fornærmede selskapet Ronin Network, som etter angrepet dekket tapet til spillerne i spillet Axie Infinity.

Økokrim har nå overført hele beslaget av kryptovaluta til Ronin Network.

Kryptobeslaget er det største norsk politi har gjort noensinne.

Det amerikanske etterforskningsbyrået FBI sier det er den nordkoreanske hackergruppen Lazarus som står bak. I mars 2022 ble spillet frastjålet fem milliarder kroner i kryptovaluta.

Fra krypto til fysisk verden

Økokrim skriver at en storstilt hvitvaskingsoperasjon ble satt i gang umiddelbart etter angrepet. Den operasjonen pågår ifølge dem fortsatt.

Målet er å få kryptovalutaen ut i andre verdier som kan benyttes i den fysiske verden.

– Dette er penger som kan støtte opp under Nord-Korea og deres atomvåpenprogram. Det har derfor vært viktig å spore kryptovalutaen og forsøke å stanse pengene når de blir forsøkt tatt ut i fysiske verdier, sier Bender.