Min fagforening Tekna ser ut til å blåse fullstendig i utviklere

- Tekna forholder seg til utviklere slik som bestemoren min beskriver jobben min til venninnene sine, mener kode24-Jørgen.

Utvikler Jørgen Jacobsen i kode24 savner en fagforening som setter utviklere i førersetet. 📸: Jørgen Jacobsen
Utvikler Jørgen Jacobsen i kode24 savner en fagforening som setter utviklere i førersetet. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

På midten av 2000-tallet kom en kompis bort til meg for å spille en runde Fifa på min gamle Xbox 360 i leiligheten min på Bjølsen Studentby. I forbifarten, mens Liverpool knuste Middlesbrough 10-0, nevnte han at han hadde meldt seg inn i Tekna; en fagforening.

"Du bør melde deg inn du og, man får masse studentfordeler og andre greier".

Så da meldte jeg meg inn. Eneste kravet var at man planla å studere til en master-grad. Og når jeg fikk masteren min i informatikk, så forble jeg i Tekna.

I årene etter har jeg betalt den årlige kontigenten, som har gitt meg billig forsikring, lån med lav rente, og... tja, det er vel egentlig det. Ikke så mye fag, ikke så mye forening.

Derfor må jeg innrømme at jeg alltid har undret: Er det sånn en fagforening skal være? Er dette det beste fagforenings-tilbudet for en utvikler? Hvorfor i huleste er jeg medlem av Tekna?

Journalister gjør det riktig

"Hvorfor skal jeg gidde å være medlem av en fagforening?", spurte jeg redaktør Ole Petter i kode24.

Med forventning om at han skulle trekke frem nettopp forsikringene og det billige lånet som hovedgrunnene. Men neida, journalister er ikke så opptatt av den siden av fagforeninger, kunne han fortelle.

For journalister er medlemskap i fagforening, som oftest Norsk Journalistlag, nærmeste selvsagt om man skal jobbe i bransjen. På hver arbeidsplass samler de seg i egne lokallag, eller klubber som de kaller det. Og de klubbene handler ikke nødvendigvis om fag. De jevnlige møtene dreier seg om arbeidsforhold, gode råd, å få hjelp i konflikter, og bli kjent med kollegaer. Fagforeningen kan hjelpe til i lønnsforhandlinger, og de setter krav overfor ledelsen.

Fagforenings-klubbene sikrer at de ansatte er en sammensveiset gjeng, som får hjelp av hverandre når det gjelder.

Blir du plutselig bedt om å dra på oppdrag til hutaheiti i dagevis uten avtale? Ja, da kan du ta det opp med fagforeningen, om du synes det er vanskelig å ta det med sjefen. Dessuten har de sosiale arrangementer som gjør at du blir bedre kjent med kollegaer.

Høres ikke det fantastisk ut?

Ingen andre er medlemmer

Så hvorfor har ikke vi utviklere det?

På over ti år i bransjen har jeg enda til gode å komme i prat med en utvikler-kollega om hvilken fagforening de er medlem av. Jeg har aldri opplevd at det har eksistert et lokallag. Eller et regionslag, for den saks skyld.

Det virker som de fleste utviklere enten ikke vet nok om hvordan fagforeninger funker, eller ikke har noen interesse av å være med i en.

Og kan man klandre dem? Det går rimelig greit med bransjen vår om dagen. Du skal jobbe ganske hardt for å bli sagt opp eller få nedjustert lønn. Tvert i mot ender mange opp med mye mer enn de forventet. Godene er det som oftest lite å utsette på. Gullkantede bonuser florerer. Lønnsutsiktene er heftige.

Vi får dra på konferanser i utlandet (OK, ikke akkurat nå), og vi kan velge og vrake i utstyr.

Bryr seg ikke om utviklere

Men det aller største problemet er at det ikke er en åpenbar fagforening som vi utviklere bør være medlem av. Norsk Journalistlag har åpenbart journalister i fokus. Hvor er fagforeningen som setter utviklere i førersetet?

Min fagforening Tekna ser ut til å blåse fullstendig i utviklere. På lønns-statistikken deres blir lønnen min rapportert under den latterlig utdaterte kategorien "data/IKT".

Tekna forholder seg til utviklere slik som bestemoren min beskriver jobben min til venninnene sine: "Han Jørgen driver med noe data-greier".

«På over ti år i bransjen har jeg enda til gode å komme i prat med en utvikler-kollega om hvilken fagforening de er medlem av.»

Når de skal tipse meg om ting de tror jeg er interessert i handler det gjerne om "Skipsfart i Nordøstpassasjen", eller nettbaserte kurs ala "Bruk av moderne trekonstruksjoner".

Tekna spør om jeg kan fylle ut interessene mine på profilsidene deres, men når valget står mellom "IKT", eller "IT-verktøy" blir man ikke så veldig engasjert.

Dessuten slipper de bare inn master-studenter, så om jeg skulle ville ha et lokallag, må alle utviklerne jeg jobber med ha master også. Hva er poenget med å være medlem, da?

Vi bør organisere oss

For ja, vi burde faktisk organisere oss. Bransjen vår er kanskje en av dem med størst vekst i hele Norge. Vi blir stadig flere unge folk, vi får bedre kjønnsbalanse, og vi blir mer flerkulturelle. Som er fantastisk!

Men, vi kan ikke være så naive at vi ikke tenker at det byr på utfordringer. Vi trenger en forening vi kan samle oss under. Som legger til rette for gode arbeidsforhold, veileder og verner om rettferdighet på arbeidsplassen.

Om ikke bare en plass hvor vi kan rekke opp handa og spørre: "Er det ikke litt urettferdig at ikke jeg fikk velge prosjekt denne gangen heller?".

Den arenaen savner i hvert fall jeg.