Microsoft kutter React for å gjøre Edge raskere

Brukergrensesnittet i Microsofts Edge-nettleser blir raskere takket være blant annet Web Components, men ikke alle er overbevist.

Nå skal Edge-nettleseren bli enda raskere, lover Microsoft. Her fra en Bing- og Edge-demonstrasjon i Redmond i fjor. 📸: AP / NTB
Nå skal Edge-nettleseren bli enda raskere, lover Microsoft. Her fra en Bing- og Edge-demonstrasjon i Redmond i fjor. 📸: AP / NTB Vis mer

Microsoft annonserte nylig at de gjør en rekke grep for å gjøre brukergrensesnittet i sin Chromium-baserte Edge-nettleser enda raskere.

Selv om Edge-nettleseren er basert på samme underliggende teknologi som for eksempel Google Chrome, nemlig Chromium-prosjektet og JavaScript-motoren V8, har Microsoft til nå laget mye av brukergrensesnittet med React.

Det gjelder blant annet innstillingsmenyer, bokmerkesider, siden som vises når du oppretter en ny fane, og så videre.

Ved å bytte ut React med Web Components og det Alex Russel i Microsoft kaller en "HTML-first architecture", skal ytelsen ha blitt mye bedre.

– Fra og med Edge 122 er nå Browser Essentials UI-et mye mer responsivt. UI-et er nå 42 % raskere for Edge-brukere og hele 76 % raskere for dere som har en enhet uten SSD eller med mindre enn 8 GB RAM! skriver Microsoft.

WebUI 2.0

Den nye arkitekturen har fått navnet WebUI 2.0, og er ifølge Microsoft en helt ny "markup-first-arkitektur" som reduserer "bundlestørrelsen" til koden som brukes til å lage brukergrensesnittet. Den reduserer også mengden JavaScript-kode som kjøres under klargjøring av brukergrensesnittet.

Microsoft har den siste tiden gradvis oppgradert ulike deler av Edge-brukergrensesnittet til den nye arkitekturen.

Mens Browser Essentials-grensesnittet ble oppdatert i versjon 122 som kom i januar, fikk versjon 124 som kom i mars et raskere Favorites-grensesnitt – 40 % raskere ifølge Microsoft.

I denne videosnutten demonstrerer Microsoft ytelsesforskjellen:

I løpet av de kommende månedene vil flere deler av Edge bli oppgradert.

Ikke overbevist

YouTube-profilen Theo har meninger om mye, og han virker ikke helt overbevist om at veien Microsoft har valgt er den rette.

– Jeg forstår at de går bort fra React, men å forbli på HTML føles... merkelig, sier han.

Se Theos reaksjon her: