Microsoft installerte Copilot på servere uten at brukeren ville

Lover at ingen kode ble kjørt eller data overført – men Windows Server-kunder er ikke beroliget.

Tilfeldig illustrasjonsfoto som viser én som <i>ikke</i> kjører Windows Server. 📸: Mikhail Fesenko / Pexels
Tilfeldig illustrasjonsfoto som viser én som ikke kjører Windows Server. 📸: Mikhail Fesenko / Pexels Vis mer

Brukere av Windows Server 2022 har i det siste opplevd at Microsofts AI-assistent Copilot har dukket opp i listen over installerte applikasjoner.

Dette har skjedd via en automatisk oppdatering, og uten at brukerne selv har bedt om det, skriver The Register.

Det var Windows Latest som rapporterte om hendelsen først. Ifølge nettstedet la Microsoft nylig til en full versjon av Copilot i en forhåndsvisningsversjon av Windows Server 2025, men fjernet så denne.

Det som så har skjedd, er at en snarvei til denne Copilot-appen har dukket opp i Windows Server 2022 som en del av en automatisk oppdatering av nettleseren Microsoft Edge.

Skal ha vært et uhell

Microsoft skriver at installasjonen har skjedd ved en feil, og at det ikke er en full versjon Copilot som har blitt installert – men det de kaller "Microsoft chat provider for Copilot in Windows".

– Det er viktig å være oppmerksom på at Microsoft chat provider for Copilot i Windows ikke kjører noen kode eller prosesser, og heller ikke henter inn, analyserer eller overfører data fra enheten eller miljøet på noen måte, skriver selskapet.

Chat provider-pakken er ifølge Microsoft ment å skulle forberede enkelte Windows-enheter for fremtidig aktivering av Copilot, og det skal ikke ha vært meningen å installere den på alle enheter.

– Selv om komponenten som installeres som følge av denne feilen kan få Microsoft Copilot-appen til å vises som en av de installerte appene, så vil ikke denne komponenten fullt ut installere eller aktivere Microsoft Copilot, skriver Microsoft.

Serveradminstratorer raser

Microsoft bekrefter at feilinstallasjonen gjelder de fleste Windows Server-enheter. Problemet skal ha oppstått i forbindelse med oppdatering av versjon 123.0.2420.65 av Edge-nettleseren.

Til tross for Microsofts iherdige forsøk på å berolige sikkerhetsbevisste serveradministratorer som ønsker å ha kontroll på hva slags programvare som installeres, tyder reaksjonene i sosiale medier på at langt fra alle er beroliget.

Og mange er irriterte, selv om det kanskje bare er snakk om en snarvei til et ikke-installert produkt.

– Noe har gått veldig galt når oppdateringer til bedriftskunder inneholder tilfeldige pakker og ingen kan forklare hvorfor de ble inkludert, skriver Mark O'Neill på X.

Microsoft skriver at de jobber med en fiks, og at de uønskede snarveiene til Copilot vil bli fjernet fra Windows Server i forbindelse med en kommende oppdatering av Edge-nettleseren.