Ja, du kan kode med Apple-brillene!

Ukens lørdagsgodt: Virtuelle skjermer, rare tog, GTA 6-kart, første dag på jobb i Microsoft, hvordan få ChatGPT til å fikse gamle datamaskiner, og mye mer!

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Og vi har snublet borti mye rart og interessant denne uken også.

Kos deg – og god helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

🗺️ Lager GTA 6-kart lenge før spillet er ute

Ole Petter:

Noen ser bikinidamene i GTA 6-traileren og tenker "wowowiwa". Andre tenker "hm, la oss se nærmere på de 56 skyskraperne i bakgrunnen der og prøve å triangulere oss fram til hvor de befinner seg på kartet".

Og på den måten skaper nå fansen et fullstendig kart at spillet, etter bare én trailer – og noen lekkasjer. Folk ass, de gjør så mye rart.

🥽 Kan du kode med Apple-brillene?

Kurt:

Hvordan er det egentlig å kode i VR – eller kanskje mer korrekt, AR – med Apple Vision Pro? Det høres jo fint og flott ut å ha en eller flere virtuelle skjermer svevende foran seg – og kunne ta “skjermene” med deg overalt der du er?

Men funker det særlig bra i praksis? Scott Tolinski i Syntax-podcasten testet det, og er imponert over kvaliteten på teksten i kodeeditoren.

– Jeg kan bruke den hele dagen, og har gjort det, sier han:

🏢 Unboxer første dag hos Microsoft

Jørgen:

Jeg ramla over denne videoen i går, hvor en fyr deler sin første dag på jobb i Microsoft i Atlanta.

Han snakker litt om hvordan arbeidsforholdene er der, hvordan han kom seg dit via studier, hvor mange forsøk han trengte på å få jobben og hvordan kontoret ser ut, selvsagt.

🤣 Jobb mens du jobber!

Ole Petter:

Jeg ler av Man Carrying Thing hver uke for tida, også denne uka, med hans parodi på typ alle Apple Vision Pro-anmeldelser vi har sett den siste uka.

"Du kan jobbe, mens du jobber. Se for deg å kunne jobbe mer, mens du ser på annen jobb".

🤓 ChatGPT fikser en Commodore 64

Kurt:

Selv om ChatGPT av og til sier mye rart, er det liten tvil om at den også kan gi veldig nyttige og gode råd.

Men er ChatGPT god nok til at den kan hjelpe en som åpenbart neppe var født en gang da Commodore 64 var populær på 80-tallet, til å reparere nettopp en Commodore 64? Italienske Eleonora Sayaka Chialva bestemte seg for å sette taleversjonen av ChatGPT på prøve og be om hjelp til å fikse en Commodore 64 som ikke ville starte.

Nå skal det riktignok sies at Eleonora faktisk driver med restaurering av gamle retrodatamaskiner og spillkonsoller, og åpenbart har peiling på elektronikk og lodding og kan skille gode ChatGPT-råd fra dårlige.

Men imponerende likevel av ChatGPT!

🕹️ Fascinerende og deprimerende

Jørgen:

Noclip la nylig ut en dokumentar om spillet Return to Monkey Island, som også tar for seg hvordan det originale spillet fra 80-tallet ble til.

Å høre folk fortelle om hvor utopisk utvikleropplevelsen var på Skywalker Ranch i gamle dager er nesten deprimerende å høre om, men vel så fascinerende!

🚂 Imponerende tog-teknologi fra 1910

Kurt:

Jeg tviler på om togene til Vy ville vært mer pålitelige om de hadde brukt én skinne i stedet for to. Men denne videoen av hvordan de allerede i 1910 klarte å lage et enskinne-tog (monorail) er ganske fascinerende.

Ikke bare gikk toget på én skinne, det balanserte faktisk på denne skinnen omtrent som du balanserer med en sykkel. I stor fart. Dette er imponerende ingeniørkunst som involverer et sinnrikt system med gyroskoper, trykkluft og en masse annet for å få toget til å bli selvbalanserende.

Helt sprøtt at de fikk til dette for 114 år siden:

💡Ikke lett med blått!

Ole Petter:

Du har kanskje hørt om at den blå LED-en er en greie. En vanskelig greie. Og at oppfinnelsen utløste en Nobel-pris, intet mindre. Men hva er egentlig greia? Hvorfor skal én farge være så græsla mye vanskeligere enn en annen?

Jeg veit ikke, for jeg har ikke fått sett denne ennå, men snart veit vi det begge to!