Hvordan lønne utviklere mindre: - Vi kjenner triksene, så ikke prøv dere

Lars Vagle har oversatt alle Yegor Bugayenkos "fordeler" sjefen prøver å gi deg i stedet for mer lønn.

Om sjefen gir dere et pingpong-bord, gjør hun det for å være grei, eller for å slippe å betale deg mer? 📸: Shutterstock / NTB
Om sjefen gir dere et pingpong-bord, gjør hun det for å være grei, eller for å slippe å betale deg mer? 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

(Artikkelen ble første gang publisert 18. januar 2023)

Noen arbeidslivtemaer er gjentakende i år etter år, og en god gammel artikkel om tema har igjen sirkulert mye i IT-bransjen: "How to Pay Programmers Less".

Den har jeg nå oversatt til norsk, og følger under.

Dette er ikke en klage eller syting «fra gulvplanet», for det hele er egentlig en positiv ting. En opplysningshjelp til de som ikke har vært så lenge i bransjen eller ikke helt fått med seg «triksene». Presentert med en morsom tone.

Med det sagt, så er dette også et hint til ledere og bedrifteiere i bransjen: «Vi kjenner alle disse triksene, så ikke prøv å bruk dem på oss».

Orginal, tidløs artikkel:

For å lage programvare må du ha utviklere. Dessverre.

De er dyre, late, og nesten umulige å kontrollere. Programvaren de lager fungerer noen ganger og noen ganger ikke, men du må fremdeles betale dem, hver eneste måned.

Det er selvfølgelig alltid kjekkest å betale minst mulig. Men noen ganger finner de ut av de er underbetalt og finner seg en ny jobb.

Hvordan unngår du det? Beklageligvis kan vi ikke bruke fysisk vold lengre, men det finnes andre mekanismer. La meg dele noen gode tips.

#1: Hold lønninger hemmelig.

Det er åpenbart: Ikke la dem diskutere lønninger. De må holde slik informasjon hemmelig. Advar dem eller til og med få dem til å signere avtaler som forbyr dem å snakke om lønninger, bonuser, frynsegoder, kompenseringsplaner osv. De ansatte må føle dette er giftig informasjon og aldri snakke med hverandre om lønninger. Hvis de ikke vet hvor mye deres kollegaer tjener så vil de ikke stille så mye spørsmål om lønninger lengre.

#2: Gi lønnsjusteringer tilfeldig.

Det må ikke være noe system bak lønnsøkninger eller avgjørelser om oppsigelser. Du gir dem lønnsøkninger når du føler for det, og ikke når de har vært ekstra produktive eller effektive. Prøv å hold dine avgjørelser uforutsigbare. Uforutsigbarhet skaper frykt, og dette er akkuratt hva du trenger. De vil være redd deg og vil ikke lengre klage over å være underbetalt.

#3: Ingen konferanser.

Ikke la dem delta på fagmøter eller konferanser. Der kan de møte rekruterere og finne ut at lønnen deres ikke er rettferdig nok. Promoter ideen om at konferanser bare bortkastet tid. Det er mye bedre å organisere noe på våre egne kontorer. De må alltid holdes sammen, aldri være fri til å møte utviklere fra andre selskaper. Dess mindre de vet dess mer sikker er du som arbeidsgiver.

«De vil være emosjonelt knyttet til plassen.»

#4: Ingen hjemmekontor.

Firmakontorene må være deres «andre hjem». Vel, eller helst deres første hjem. De må gå der hver dag, til sin justerbare pult, godstol, PC og stiftemaskin. De vil være emosjonelt knyttet til plassen og det vil være vanskelig å forlate plassen, uansett hvor underbetalt de er. Aldri la dem jobbe «remote», da kan de kanskje tenkte på å få seg et nytt hjem med høyere lønn.

#5: Spioner på dem.

Sørg for at de alle bruker jobbens epost server, datamaskiner, servere og mobiltelefon via jobben. Installer programvare som sporer de ansattes nettverkstrafikk. Ideelt sett skulle du hatt en sikkerhetsavdeling som overvåket og jevnlig informerter deg om unormal eller mistenkelig oppførsel (overvåkingskamera vil også hjelpe på). All kontakt med andre selskaper må ses på som mistenkelig. De ansatte må vite at du spionerer på dem. Ekstra frykt er alltid nyttig.

#6: Gjør avtaler med konkurrerende selskaper.

Kontakt dine største konkurrenter i regionen og avtal at du ikke rekruterer deres utviklere hvis de ikke rører dine. Hvis de avviser en slik avtale, prøv å rekruter noe få kritiske utviklere hos dem. Bare tilby dobbel lønn. Du vil egentlig ikke ansette dem, selvfølgelig, men dette grep vil definitivt røske opp det lokale markedet og konkurrenter vil frykte deg. De vil da gå med på avtale om å ikke røre dine slaver, eh nei, utviklere.

#7: Promoter firmaets kjerneverdier.

Hjernevask dem jevnlig med å fortelle hvor stort og flott selskapet er, hvor stor visjonen og misjonen er, og hvor viktig deres bidrag er. Blås opp vakre kjerneverdi-ord, selv om verdiene ikke praktiseres. Tallene på deres lønnslipper vil se mye mindre viktig ut sammenlignet med det store multi-millioner markedet som arbeidsgruppen din prøver å kapre. De vil ofre seg for en stund. En ganske lang stund, for dette trikset vil virke.

«Penger er ikke hva gode folk snakker om i en familie, ikke sant?»

#8: Bygg en familie.

Firmafester, fredagspils, team building aktiviteter, bowling, bursdager, uteluncher og team-kvelder. Bruk disse «redskaper» for å skape en følelse hos de ansatte at firmaet er deres familie. Penger er ikke hva gode folk snakker om i en familie, ikke sant? Å be om lønnsøkning vil virke som et svik av familiens verdier, og de vil være for redde til å gjøre nettopp det da.

#9: Stress dem.

De må aldri føle seg avslappet, for det er ikke i din favør. Pass på at de har stramme tidsfrister, komplekse problemer å løse, og tilstrekkelig skyldfølelse på sine skuldre. De vil ikke be om lønnsøkning når de konstant føler skyld for å skuffe ledelsen med prosjektmål. Prøv å gjør dem skyldige i feilene mest mulig.

#10: Gi løfter.

Du trenger ikke å holde dem, men du må gi dem. Løv å øk deres lønninger snart, eller neste gang investeringer øker, eller neste gang en stor kontrakt blir signert, eller bare når «tiden er riktig». Det er viktig å alltid gjøre løftene avhengige av hendelser som er ute av din kontroll. Dine hender må alltid «være rene».

#11: Gi dem kule møbler og bordtennisbord.

Bruk litt penger på alle disse morsome kontortingene og de ansatte vil betale deg tilbake i store monner, gjennom din mulighet til å underbetale dine utviklere. En fancy og proff kaffemaskin vil koste deg ti tusen kroner men også gjøre det mulig å spare to-tre tusenlapper per utvikler hver måned. «You do the math!» som utrykket heter. Lag deg selv en regel om at en ny PlayStation på kontoret er alltid bedre enn å gi noen en lønnsoppgradering. La dem også ta med deres partnere, eh nei, kjæledyr til kontoret. De vil da arbeide, eh nei, bli værende mye lengre for mindre betaling.

#12: Gi dem flotte stillingstitler.

Kall dem Vise President, som VP Teknisk, VP Drift, VP HvaSomHelst: Ikke viktig for deg men en stor sak for dem. Lønnen vil være en mye mindre verdi enn tittelen de kan putte på deres Linkedin profiler. Hvis du går tom for titler kan du prøve Senior Arkitekt, Lead Technical Lead, Chief of Scientists osv.

#13: Hjelp dem å overleve.

De fleste utviklere er temmelig dårlige med å styre penger. De har lite peiling på hvordan kjøpe forsikringer, hvordan planlegge pensjonstilværelsen, og detaljer i skattesystemet. Så du hjelper dem, til din egen gevinst selvfølgelig. De ansatte vil være glade for å være trygge i dine hender, og vil da ikke så lett forlate firmaet. De vil heller ikke be om lønnsjustering da, for de vil føle seg dårlige for i det hele tatt å ha startet en slik forhandling. Du vil være «foreldrene» og de ansatte vil være «barna». Det er en god gammel modell. Den virker.

«Aldri la dem ta sertifiseringer eller fullføre gode kurs.»

#14: Tren dem på riktig måte.

Ikke lær dem å bruke siste nytt av teknologi. Tren dem spesifikt kun i tema som trengs for å gjøre dagens arbeid i firmaet. Aldri la dem ta sertifiseringer eller fullføre gode kurs for alt slikt vil øke deres markedsverdi, og det er ikke i din interesse. Tren dem kun internt på kontoret, på firmaets systemer, og kontroller nøye hva de lærer. Alt dette vil gjøre at de ikke blir for flinke og mye etterspurt på utsiden av ditt selskap.

#15: Vær en venn.

Dette er den siste og kraftigste teknikken. Du må være en venn med utviklerne dine. Det er jo vanskelig å forhandle penger med en venn. Dette vil de ikke klare så lett. De vil bare fortsette å jobbe med lav lønn fordi du er så god venn med dem. Hvordan blir du venn med dine utviklere? Tja, møt deres familie, inviter dem til middag, gi dem bursdagspresanger, alle disse tingene. Det vil spare deg for masse penger.

Kommentarer og oversettelse fra utvikler Lars Vagle, Norge. Oversatt etter avtale med orginal artikkelforfatter Yegor Bugayenko, en utvikler fra Estland: yegor256.com