Har du stjålet kildekode? Ikke ha den på skjermen under videomøtet!

Nvidia saksøkt etter kjempetabbe fra mann som innrømmer å ha stjålet kildekode fra selskapet Valeo.

Pass på hva du deler på skjermen i Teams-møtet! 📸: Maxime, Unsplash
Pass på hva du deler på skjermen i Teams-møtet! 📸: Maxime, Unsplash Vis mer

Det er nok mange av oss – inkludert undertegnede – som har dummet seg ut ved å ha ting på skjermen som ikke burde vært der når man deler skjermen under et videomøte. Vanligvis er det ganske uskyldig.

Det er sjelden det går så galt som det gikk med utvikleren Mohammad Moniruzzaman, som jobbet i Nvidia.

Ifølge et søksmål fra det franske bilteknologiselskapet Valeo skal Moniruzzaman ved en tabbe ha vist frem stjålet kildekode på skjermen – i et møte med firmaet han stjal koden fra.

Det skriver The Verge.

«Videokonferanse-deltakerne gjenkjente umiddelbart kildekoden og tok et skjermbilde.»

Teams-møtet som gikk galt

Det var i mars i fjor at ansatte fra både Valeo og Nvidia skulle ha et Teams-møte i forbindelse med et prosjekt for å lage et parkeringsassistanse-system for en bilprodusent.

Nvidia hadde vunnet kontrakten om å utvikle programvaren, mens Valeo skulle levere ultrasoniske sensorer som skulle brukes i bilene.

Under videomøtet delte Moniruzzaman skjermen sin med sin tidligere arbeidsgiver, men da han skulle minimere PowerPoint-presentasjonen sin dukket det som skal ha vært stjålet kildekode fra Valeo opp på skjermen.

«Moniruzzamans tyveri var så frekt, at filbanen på skjermen fortsatt viste "ValeoDocs". Videokonferanse-deltakerne fra Valeo gjenkjente umiddelbart kildekoden og tok et skjermbilde før Moniruzzaman fikk beskjed om feilen. Da var det for sent å skjule sporene», heter det i søksmålet.

Skal ikke ha visst om tyveriet

Moniruzzaman jobbet tidligere i en tysk underavdeling av Valeo, og skal ifølge Valeo ha tatt med seg mange gigabyte med data da han forlot selskapet i 2021 for å begynne i Nvidia.

Ifølge et brev fra Nvidias advokater skal ikke Nvidia ha vært klar over at Moniruzzaman var i besittelse av dataene. Det skal blant annet være snakk om all kildekoden til Valeos programvare for parkerings- og kjøreassistanse, samt en masse Office-dokumenter og PDF-filer.

Da tysk politi ransaket Moniruzzamans hjemmekontor skal de ha funnet Valeo-dokumentasjon og maskinvarekomponenter hengt opp på veggene på hjemmekontoret. Etterforskere fant også programvare og dokumenter fra Valeo på PC-en han brukte som var eid av Nvidia.

Ifølge søksmålet skal Moniruzzaman ha tilstått tyveri av Valeos programvare.

I en uttalelse Nvidias advokater har sendt til Valeos advokater, sier Nvidia at de ikke har noen interesse i Valeos kode eller forretningshemmeligheter, og har gjort tiltak for å sikre Valeos rettigheter. Kildekoden skal kun ha blitt lagret på Moniruzzamans PC, og ikke delt med andre Nvidia-ansatte.