Går mot TikTok-forbud i USA, for å «avskrekke våre fiender»

– Men vi har håp om at Senatet vil vurdere fakta, lytte til velgerne og innse betydningen for økonomien, sier appens talsperson.

TikTok-fans utenfor the Capitol i Washington, i protest mot prosessen mot appen. 📸: AP / NTB / J. Scott Applewhite
TikTok-fans utenfor the Capitol i Washington, i protest mot prosessen mot appen. 📸: AP / NTB / J. Scott Applewhite Vis mer

Et stort flertall i Representantenes hus i USA har stemt for et krav om at kinesiske eiere av Tiktok må selge seg ut av appen.

Hvis dette ikke skjer i løpet av et halvt år, vil Tiktok i praksis bli forbudt i USA, i henhold til forslaget. 352 representanter stemte for forslaget. 65 stemte imot.

Selv om det nå er vedtatt i Representantenes hus, er det usikkert om det får flertall i Senatet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Lovforslaget er rettet mot Tiktoks eier Bytedance. Kinesiske investorer og grunnleggere av selskapet eier 20 prosent av Bytedance, ifølge Politico. «Globale investorer» eier 60 prosent, mens de ansatte eier 20 prosent av aksjene.

Amerikanske myndigheter er bekymret for at Tiktoks forbindelser til Kina kan utgjøre en sikkerhetstrussel. Lovforslaget krever derfor at Bytedance må selge Tiktok i løpet av seks måneder.

Skjer ikke det, må Tiktok fjernes fra appbutikker i USA.

Biden venter

– Dagens tverrpolitiske avstemning viser Kongressens motstand mot det kommunistiske Kinas forsøk på å spionere på og manipulere amerikanere, og er et tegn på vår besluttsomhet for å avskrekke våre fiender, sa Representantenes hus' leder Mike Johnson etter onsdagens avstemning.

– Jeg oppfordrer Senatet til å vedta forslaget og sende det til presidenten, slik at han kan sette signaturen sin på det, sa Johnson videre.

Det hvite hus opplyser at president Joe Biden skal signere loven hvis den når fram til skrivebordet hans.

Det var onsdag ikke klart når Senatet skal behandle forslaget. Men det ventes at senatorene der kan komme til å være mer tilbakeholdne.

170 millioner brukere

En talsperson for Tiktok setter sin lit til senatorenes gjennomgang.

– Denne prosessen var hemmelig, og lovforslaget ble kjørt gjennom av kun én årsak – å innføre forbud, sier talspersonen etter avstemningen i Representantenes hus.

– Men vi har håp om at Senatet vil vurdere fakta, lytte til velgerne og innse betydningen for økonomien. 7 millioner småbedrifter og 170 millioner amerikanere bruker tjenesten vår, sier talspersonen.

Senatets flertallsleder, demokraten Chuck Schumer, har så langt ikke sagt hvor han står i saken. Han sa onsdag bare at Senatet skal gjennomgå lovforslaget fra Representantenes hus.