Fjerner epost: «Gir bruker­opplevelse fra helvete»

– Å løse teknologiske problemer med middelalder-metoder får meg til å rive meg i håret, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Ole Petter har fortsatt lyst til å bruke epost, på samme måte som vi har gjort det i mange tiår. Her med noe så sært som en "telefonkatalog" med epost-adresser, for jada, det var en ting en gang. 📸: Kurt Lekanger
Ole Petter har fortsatt lyst til å bruke epost, på samme måte som vi har gjort det i mange tiår. Her med noe så sært som en "telefonkatalog" med epost-adresser, for jada, det var en ting en gang. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Indre Fosen er en kommune i Trøndelag med under 10.000 innbyggere, som du neppe har hørt om før. Men nå setter de seg virkelig på kartet, med det mest bakstreverske teknologivalget jeg har hørt om på lenge: De mottar ikke lenger epost fra innbyggerne sine, melder Digi.

− Personlig er jeg overrasket over at «alle» forvaltningsorganer fortsatt stoler på utdatert teknologi fra tidlig 70-tall, forteller avdelingsleder Øyvind Lindseth i kommunen til Norges nest beste nettavis.

De viser til daglige forsøk på å bryte seg inn på kommunens datasystemer gjennom eposter, og løser problemet ved å... fjerne hele problemet. Innbyggerne må nå logge seg inn med BankID, godta masse juridiske greier de neppe kommer til å skjønne noe av, finne riktig skjema og be til hva enn de ber til der oppe om at riktig person får meldinga. En brukeropplevelse fra Helvete – et sted i Gausdal kommune, som trolig forstatt mottar eposter. 🤔

Denne uka kunne kode24 fortelle om en annen kommune med mer handlingskraft enn utviklingsressurser: Bodø kommune ble trua med dagsbøter fra UU-tilsynet om de ikke fiksa opp i tilgjengelighetsfeil i Showbie. Kommunens løsning? Ja, du gjetta det: De fjerna hele problemet, stengte ned hele skolesystemet. Skal sies at de neppe kunne løst problemet i det kanadiske systemet sjælv, men likavæl.

Elon Musk har også briljert som sikkerhetsekspert denne uka, ved å ta betalt én dollar for alle X-brukere som ikke verifiserer seg, med teorien om at kjeltringer ikke kommer til å gidde, og de dermed får bukt på det ustoppelige bot-problemet sitt. Skal sies at det kanskje faktisk ikke er så dumt, men likavæl.

For det er noe med å løse teknologiske problemer med middelalder-metoder som får meg til å rive meg i det lille håret jeg har igjen etter 40 år med riving i hår. 🙄

Jada, Indre Fosen, dere har sikkert rett i at epost er en "utdatert teknologi fra tidlig 70-tall", men det kan du si om hele internettet. Gi oss noe bedre, da, om dere synes det er så gammeldags. For er det noe jeg hater, er det å bli vist til skjemaer hver gang jeg skal ta kontakt med en nettbutikk, tjeneste eller kommune: Jeg vil ha en evig kopi av det jeg sender dere, og det dere sender meg, på ett sted. Med mindre dere har tenkt til å joine Messenger eller Discord, som jeg våger å tro dere ikke har, er fortsatt epost det beste alternativet for dette.

Og veit dere hva som er en enda eldre teknologi, med bokstavelig talt dødelige sikkerhetsrisikoer? Post, uten E. Men det er ingen som foreslår å slutte med post hver gang en brevbombe går i lufta eller noe hvitt pulver dukker opp i en konvolutt uten avsender.

«Ikke dra meg baklengs inn i framtida.»

At epost er en stor sikkerhetstrussel for alt fra kommuner til folk, er det selvfølgelig ingen tvil om. Men phishing finnes det ingen teknisk løsning på, fordi mennesker alltid har vært eksperter på å lure andre mennesker, uansett hvor og hvordan. De tekniske truslene, som skadevare, finnes det tekniske løsninger på. Og den løsningen er ikke å slutte med teknologien, men å forbedre den.

Så for Guds og Hvermanns skyld; ikke dra meg baklengs inn i framtida. For hvis epost står for fall, blir både jobben min som journalist og livet mitt som forbruker et levende mareritt framover.

Ukas beste artikler på kode24.no:

🧄 Studenter sliter på jobbjakt: - Skremmende og trist

- Konkurransen er beinhard, spesielt som nyutdannet, sier Victoria Prigel, styreleder i BIOS studentforening.

🦄 Derfor googler Chrome .no-nettadresser i stedet for å åpne dem: – Patetisk!

Chromium-teamet brukte flere måneder på å fikse feilen.

🍓 Node.js 21 er lansert – endelig er fetch stabilt

Lar også utviklere prøve ESM som standard modulformat i stedet for Common JS. Her er de viktigste nyhetene.

🏀 Er det greit å gå med joggebukse på jobb?

På hjemmekontoret gjør du som du vil, men på kontoret blir det fort mer komplisert.

👞 Mojo: Swift-skaperen har laget Python på stereoider

Det nye programmeringsspråket er opptil 68.000 ganger raskere enn Python.

🩰 Finn.no velger Remix: «Vist seg å være effektivt»

Vi har sjekket hvilke teknologier utviklerne bruker når de lager Finn.no.

🙅♀️ Stengte tilgang til skolesystem etter UU-feil

Alle kommunene slapp dagsbøter, men én av dem måtte løse tilgjengelighetsfeil ved å stenge hele systemet.

📰 Derfor bygger Vy backenden med Kotlin: - Måtte tenke nytt

– Backenden er en rekke mikrotjenester skrevet i Kotlin, forklarer utvikler Cecilie Klarpås i Vy.

👑 Nå kan du la en AI forhandle boliglånet ditt

- Effektiv prompt-engineering er mer en kunst enn vitenskap, forteller en av utviklerne bak Hordes nye tjeneste.

🍏 Er du en «ekte koder»? Prøv Skaufjords quiz!

Quiz for utviklere til julebordet eller lunsjen? Her har du quizzen fra kode24-dagen 2.0.

God helg!

Jaaajaja, brukeropplevelser fra helvete og levende mareritt, jeg tar kanskje litt i, her, altså.

Og jeg er nok mer glad i epost enn de fleste, det skal jeg innrømme. Men jeg har til gode å høre noen si at de heller vil ha et skjema med BankID-innlogging enn å sende en epost, altså. Det må sies. Jaaajaja. 🤷

Nå er det uansett helg, og jeg har håper å unngå både eposter og skjemaer, må jeg innrømme. Med unntak av denne, da. Jaaajaja.

God helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no