Facebook med ny metode for å spore alle nettstedene du besøker

Har alltid gjort det i det skjulte, men nå kan du skru det av.

Meta-sjef Mark Zuckerberg. 📸: NTB/REUTERS/Carlos Barria
Meta-sjef Mark Zuckerberg. 📸: NTB/REUTERS/Carlos Barria Vis mer

Facebook har begynt å rulle ut en ny funksjon de kaller "lenkehistorikk" ("Link History") som lager en logg over alle nettsted-lenker du klikker på i mobilappen til Facebook. Det skriver Gizmodo.

Den nye sporingsfunksjonen er skrudd på som standard, og vil ifølge Facebook inneholde historikk for de siste 30 dagene for nettsteder du besøker med den innebygde nettleseren i Facebook-appen.

– Når lenkehistorikk er på, lagres alle lenker du har trykket på inne på Facebook og besøkt i Facebooks mobilnettleser i 30 dager, skriver Facebook på sine supportsider.

Lenkehistorikk er ikke tilgjengelig alle steder ennå, men Facebook bekrefter at den vil bli innført globalt over tid.

Markedsføres som et nyttig verktøy

Brukere som får den nye lenkehistorikk-funksjonen vil få opp en dialogboks i Facebook-appen for mobil.

Vi har ikke fått den ennå, men et skjermbilde hos The Verge viser at Facebook markedsfører lenkehistorikk som "et nyttig verktøy".

Under overskriften "Never lose a link again" blir brukerne fortalt at funksjonen gjør det enkelt å komme tilbake til lenker du nylig har besøkt, ved at all Facebook-surfeaktivitet lagres på ett sted.

Det står også at når du tillater lenkehistorikk, så kan Meta bruke informasjonen til å "forbedre annonser" på tvers av Metas ulike tjenester.

Personvern-kritikk

Meta har fått mye kritikk opp igjennom årene for sin håndtering av personvern.

Her i Europa har både det europeiske personvernrådet og det norske Datatilsynet nylig slått fast at Facebook ulovlig bruker personopplysninger til atferdsbasert markedsføring.

Den nye lenkehistorikk-funksjonen kan kanskje være et forsøk fra Meta på å få tillatelse fra brukerne til å kunne fortsette å samle inn data til tross for presset fra personvernmyndigheter verden over.

Det kan for øvrig også sies at det at Facebook sporer hvilke lenker du klikker på ikke er noe nytt. Så at dette nå blir tilgjengelig i en funksjon som brukerne nå får mulighet til å skru av kan kanskje ses på som en forbedring av personvernet.

Slik skrur du det av, når funksjonen er tilgjengelig for deg:

  • Klikk på en lenke til en nettside i Facebook-appen
  • Trykk så på de tre prikkene nederst til høyre
  • Under Nettleserinnstillinger finner du valget for å skru av eller på lenkehistorikken

Ifølge Facebook kan det ta opptil 90 (!) dager fra du skrur av lenkehistorikk, til Meta har fullført slettingen av innsamlede data.