Se tallene: Gårsdagens Facebook-nedetid var et spennende eksperiment

Det kan tyde på at Facebook har en del å si for bruken vår av webben.

Tallene på kode24, og flere andre nettsider, gikk kraftig opp da Facebook gikk ned, kan fagredaktør Jørgen Jacobsen fortelle.
Tallene på kode24, og flere andre nettsider, gikk kraftig opp da Facebook gikk ned, kan fagredaktør Jørgen Jacobsen fortelle. Vis mer

Rundt sekstida i går begynte Facebook å hikke, så ble det stille. Helt stille. Men det trenger jeg ikke fortelle deg, skal vi tro besøkstallene våre.

Mellom ti og elleve i går økte trafikken vår med 500%. Om du ser på grafen under ser du først en spike på morgenen. Da fikk vi en sak på sol.no, som oftest gir oss monster-trafikk. Senere på dagen var vi ikke på sol.no, likevel gikk grafen rett til værs.

Hvorfor utviklere ikke oppdaget at Facebook var nede før i ti-tiden kan man jo spekulere i, men det ser ut til at det var da dere kom på at dere ville sjekke kode24.

Plutselig gikk trafikken rett til værs rundt 10:00 i går kveld. Økningen tidligere på dagen er fra da vi fikk en sak på sol.no, som normalt gir oss enorm trafikk. Grafen til høyre skyldes ikke sol.no.
Plutselig gikk trafikken rett til værs rundt 10:00 i går kveld. Økningen tidligere på dagen er fra da vi fikk en sak på sol.no, som normalt gir oss enorm trafikk. Grafen til høyre skyldes ikke sol.no. Vis mer

Shit, se på disse tallene!

Men det var ikke bare vi som merket trafikkhoppet. Hvis du noen gang har lurt på om folk faktisk bruker Facebook som en nyhetskilde, ta en titt på tallene under fra vår søsterside sol.no.

image: Se tallene: Gårsdagens Facebook-nedetid var et spennende eksperiment

"shit, se på disse tallene", hører jeg fra en kollega som jobber med Sol-forsiden.
Grafen viser en klar spike rundt klokka seks, som varer ut resten av dagen. og om du sammenligner med tallene fra dagen før, er det tydelig at dette ikke var noen ordinær dag trafikkmessig.

På Sol-desken sier de at dette er tall de vanligvis ser når det er en krise i verden, eller annen stor nyhet.

Verden uten Facebook

Både kode24 og Sol legger ut sakene sine på Facebook. I den moderne medievirkeligheten har de fleste sett seg nødt til å ty til Facebook for å "booste" de tallene. Rett og slett fordi folk har endret vanene sine for hvordan de når nyhetskilder.

I går kveld var Facebook-tallene åpenbart fraværende. Likevel gjorde trafikkøkningen at tallene ble mer enn utjevnet. Det tyder på at folk vandret ut på nettet igjen, på søken etter informasjon.

Et spennende eksperiment. Selv om det nok var utilsiktet fra Facebook sin side. Kanskje fikk vi se hva som skjer, hvis et stort sosialt nettverk skulle falle i fremtiden?