Ministeren: - Forventer at NAV får orden på dette!

Nå skal Datatilsynet undersøke personvernsbrudd i Nav.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) sier hun har blitt informert om at Nav er i ferd med å rydde opp. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) sier hun har blitt informert om at Nav er i ferd med å rydde opp. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

– Vi har mottatt informasjon om avviket. Saken fremstår alvorlig og er nå under behandling hos oss, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet til NRK.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) sier hun har blitt informert om at Nav er i ferd med å rydde opp.

– Jeg forventer at Nav får orden på dette. Personvern er viktig for oss alle, og Nav har et stort ansvar i å beskytte personopplysninger siden etaten håndterer store mengder personopplysninger, sier hun til NTB.

Helse og etnisitet

Persondataene omfatter arbeidssøkernes helse, økonomi, sosiale forhold og etnisitet, skriver kanalen.

De har fått innsyn i Nav-dokumenter hvor det fremkommer at Nav har lagret og behandlet personopplysninger om brukere uten å ha rettslig grunnlag for det.

– Dette er flaut og paradoksalt at Nav som sitter på den største samlingen av personsensitiv informasjon av nordmenn, ikke har bedre kontroll på personvern, sier etatstillitsvalgt Harald Langstad i Nav til NRK.

Ikke oversikt

Nav vet ikke hvor mange nordmenn som er berørt av personvernsbruddet.

De jobber nå med å kartlegge og lukke avvikene, sier arbeids og tjenestedirektør Sonja Skinnarland i Nav. Hun sier de skal ta kontakt med berørte brukere.

– Det ble oppdaget tilfeldig at lister ble brukt til noe annet enn formålet som var formidling til jobber. Da oppdaget vi at det hadde blitt skrevet inn personsensitive opplysninger, og det skal ikke skje. Det skal ikke stå noe personsensitivt der, det er lovbrudd, sier Skinnarland.