Johan gikk fra doktorgrad i astrofysikk til å bli data scientist

Karrieren til Johan Pires Bjørgen (34) tok en uventet vending da han ble introdusert for maskinlæring.

Johan Pires Bjørgen jobber som data scientist i PwC. 📸: PwC
Johan Pires Bjørgen jobber som data scientist i PwC. 📸: PwC Vis mer

Johan Pires Bjørgen har blitt ansatt som data scientist i avdelingen Performance and Information Management i PwC, under fagområdet Data Analytics. Det opplyser PwC i en inn/ut-melding til kode24.

Det var ingen selvfølge at han skulle ende opp som konsulent innen data og analyse. Johan har nemlig en doktorgrad i astrofysikk, med spesialisering innen solfysikk.

Etter å ha forsket på solens atmosfære, tok karrieren en uventet vending da han ble tilbudt en stilling i et selskap som utviklet og driftet flere maskinlæringsmodeller. Dette markerte begynnelsen på hans reise inn i en verden av maskinlæring.

– Jeg forstår kompleksiteten ved å håndtere store mengder data på maskiner, men bortsett fra det var det “learn as you go”. Selskapet hadde flere maskinlæringsmodeller i produksjon, så det var en bratt læringskurve, sier Johan i inn/ut-meldinga.

Open source satellittbilder

Før Johan begynte i PWC har han også vært innom startup-verdenen, der han kombinerte det han kunne om data engineering med maskinlæringskunnskap fra sin tidligere jobb og astrofysikk-bakgrunnen.

I denne perioden jobbet han med å analysere open source satellittbilder og utviklet maskinlæringsmodeller for å identifisere for eksempel sukkerplantasjer i asiatiske land.

Johan Pires Bjørgen. 📸: PwC
Johan Pires Bjørgen. 📸: PwC Vis mer

Skal jobbe med maskinlæring

PwC skriver i inn/ut-meldingen at Johan startet i PwC etter å ha lest artikler på selskapets Medium-profil, og ble tiltrukket av muligheten til å jobbe sammen med folk med ulike bakgrunner for å løse samfunnsproblemer.

I dag er han involvert i et prosjekt der man bruker maskinlæringsmodeller for å balansere strømmarkedet i Norden. Målet er å forutsi hvor mye ubalanse det vil være i strømnettet i nær fremtid, noe som potensielt kan spare staten for mye penger.

Om veien fra å forske på solen til å jobbe som data scientist sier han:

– Det finnes mange karrieremuligheter der ute, og man har god tid til å utforske forskjellige bransjer og fagområder. Det viktigste er å finne et felt man interesserer seg for, uten å fastsette en bestemt karrierevei. Man vet aldri hvor man kan ende opp.