Astros nye UI skal finne problemene for deg

Lanseringsuke for Astro: Nytt utviklerverktøy og ny database.

Slik ser det nye Dev Audit UI-panelet ut. 📸: Astro
Slik ser det nye Dev Audit UI-panelet ut. 📸: Astro Vis mer

Selv om Next.js-rammeverket fortsatt er temmelig dominerende i frontend-verdenen, har konkurrenten Astro fått veldig mye positiv oppmerksomhet i det siste. Ifølge en utviklerundersøkelse fra Netlify er faktisk Astro det rammeverket som både vokser mest og som utviklere er mest fornøyd med.

Også her i Norge har mange fått øynene opp for Astro. Vi har blant annet skrevet om hvordan VG bytter til Astro – og hvordan Bjerk skrev om nettsider fra Next.js til Astro.

Denne uken er det lanseringsuke for Astro – og selskapet har allerede rukket å rulle ut to spennende nyheter:

  • Astro 4.5: Dev Audit UI, forbedringer i View Transitions, osv.
  • Astro DB: Legg kjapt til en hostet SQL-database til Astro-prosjektet.

– Kanskje den største oppdateringen til Astro, skriver utvikleren Flavio Copes om databasenyheten.

Nytt UI finner problemene

Astro 4.5 skal ifølge en bloggpost fra Astro-teamet blant annet forbedre utvikleropplevelsen med et nytt verktøy de kaller Dev Audit UI.

Med Dev Audit UI skal det bli lettere for utviklere å finne problemer relatert til ytelse eller tilgjengelighet.

– Noen problemer med web-ytelse og tilgjengelighet kan bare fanges opp i nettleseren. Det å teste for dette kan være tungvint og tregt, og mange utviklere ender opp med å droppe – eller glemme – det helt, skriver selskapet.

Versjon 4.5 av Astro kommer med en masse nytt, blant annet et UI som skal gjøre det enklere å finne problemer med koden din. 📸: Astro
Versjon 4.5 av Astro kommer med en masse nytt, blant annet et UI som skal gjøre det enklere å finne problemer med koden din. 📸: Astro Vis mer

Dev Audit UI gir deg et nytt panel som viser deg feil som for eksempel at du har glemt en alt-tag på et bilde. Du kan se etter problemer i ulike kategorier og drille deg ned i detaljer. Alt sammen gjøres fra nettleseren og side om side med de faktiske UI-elementene på siden.

– Dette er spesielt nyttig når du prøver å forstå hvorfor noe på siden din er flagget som en "issue". Klikk på den og du scroller automatisk til det elementet på siden. I tillegg kommer hvert element med en forklaring og detaljert veiledning.

Lanserer databaseplattform

En annen nyhet er lanseringen av Astro DB.

Ifølge Astro-teamet er dette en hostet databaseplattform som skal gjøre det mulig å legge til en database til et hvilket som helst Astro-prosjekt på få sekunder.

Astro DB er en SQL-database basert på LibSQL, og kommer med en innebygget Drizzle ORM-klient med TypeScript-støtte.

Databasen kan brukes gratis opp til et visst nivå, før du må begynne å betale. Det er imidlertid ganske mye inkludert i gratisversjonen, og du trenger ikke å legge igjen kredittkortinformasjon for å begynne å bruke den.

Når det gjelder Astro 4.5 kom det også noen andre nyheter, som blant annet forbedringer i hvordan View Transitions fungerer. På denne siden finner du en oversikt over alle nyhetene.