Apple får EU-bot på 1,8 milliarder for oppførsel mot Spotify

– Beslutningen ble fattet til tross for at kommisjonen ikke klarte å avdekke noen troverdige bevis på at forbrukere har vært rammet, raser Apple.

EU-kommisjonen gir Apple en bot på 1,84 milliarder euro, en sum som tilsvarer rundt 21 milliarder kroner. Apple varsler anke.

Den amerikanske teknologigiganten ilegges boten for urettferdig konkurransepraksis for strømming av musikk. Apple har misbrukt sin dominerende posisjon i markedet knyttet til App Store, opplyser EU-kommisjonen i en pressemelding.

– Apple har holdt tilbake viktig informasjon fra brukerne. Vi anser dette for å være urettferdig og uredelig markedsoppførsel. Derfor har vi bestemt oss for å straffe dem, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Villedet

Boten er betydelig større enn den som var anslått på forhånd. Det ble i forrige måned spekulert i at boten kunne lande på rundt 500 millioner euro. Boten er ment å skremme andre store selskaper fra å bryte EUs konkurranselover, sier Vestager.

– Derfor må boten oppleves større enn en parkeringsbot, sier hun videre.

Boten økte med 20 prosent etter at Apple kom med villedende informasjon under granskingen, opplyser EU-kommisjonen.

Millioner kan ha betalt for mye

Bakgrunnen er en klage fra konkurrenten Spotify i 2019, som førte til en omfattende etterforskning av Apple i 2021.

EU-kommisjonens funn er at Apple har misbrukt sin posisjon i et helt tiår. App Store-regler hindret utviklere i å informere brukere om at musikkabonnement kunne kjøpes rimeligere andre steder.

Dette er i strid med EU-reglene og har ifølge Vestager ført til at millioner av kunder har betalt mer for musikktjenester enn de ellers ville ha gjort.

– Vi har bedt Apple om å fjerne de nødvendige bestemmelsene og om å unngå lignende praksis i fremtiden, sier EU-kommissæren.

Anker

Teknologiselskapet stiller seg på sin side svært kritisk til konklusjonene og varsler at de vil anke.

– Beslutningen ble fattet til tross for at kommisjonen ikke klarte å avdekke noen troverdige bevis på at forbrukere har vært rammet, og den ignorerer virkeligheten i det som er et blomstrende og konkurransedyktig marked i vekst, sier selskapet i en uttalelse.

– Samtidig som vi respekterer EU-kommisjonen, er ikke denne beslutningen understøttet av fakta. Som et resultat av dette vil Apple anke, heter det videre.

Vestager sier at hun ikke vet hvor lang tid en anke og en eventuell rettssak vil ta.

– Men vi mener vi har en god sak, sier hun til NTB.

Det er ikke første gang Apple er i hardt vær i EU. I 2020 ble de ilagt en bot av franske myndigheter i en annen sak. De vant imidlertid delvis fram i en ankesak og fikk redusert boten fra 1,1 milliarder til 370 millioner euro.

Blekner i forhold til inntektene

Men slike enorme bøter blekner likevel sammenlignet med hva teknologigiganten håver inn av summer, ifølge kritikere. I løpet av de tre siste månedene i fjor hadde Apple over 387 milliarder kroner i inntekter.

EU har fra før gitt Google bøter på over 90 milliarder kroner i løpet av de siste årene, selv om flere av disse sakene ikke er endelig avgjort i EU-domstolene. EU har likevel troen på at milliardboten mot Apple vil føre til nødvendige endringer.