AI-generert ballade om åpen kildekode-lisens går viralt

MIT-lisensen blir til musikk, Fallout, data-avhengige i gamle dager, gammel elektronikk blir som ny, deobfuskering av uleselig JavaScript-kode og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Andre får avgjøre om musikere bør føle seg truet av sang-versjonen av MIT-lisensen, men en fin sang var det jo. 📸: Kurt Lekanger
Andre får avgjøre om musikere bør føle seg truet av sang-versjonen av MIT-lisensen, men en fin sang var det jo. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Her er noe av det vi fant denne uken – god helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Rar Pokémon-klone hjelper deg med fokus

Jørgen:

Problemer med å fokusere på jobb? Har du hørt om Pomodoro-teknikken, men usikker på hvordan du praktiserer den?

Det er her Focumen kommer til unnsetning. Focumon er en rar Pokémon-klone som er skreddersydd for å hjelpe deg med Pomodoro-teknikken, og det er helt gratis.

Prøv selv her: https://www.focumon.com/

image: AI-generert ballade om åpen kildekode-lisens går viralt

Finn ut hva som skjuler seg i koden

Kurt:

Skurkene som skriver skadevare – "malware" – er gjerne flinke til å skjule den "ondsinnede" koden sin. Dette gjør de gjerne ved å obfuskere koden på ulike måter, det vil si benytte ulike triks for å gjøre koden så vanskelig som mulig å forstå for mennesker.

Laurie Kirk jobber med reverse engineering av skadevare hos Microsoft, og viser i denne videoen hvordan du kan finne ut hva obfuskuert JavaScript-kode egentlig gjør.

Serien du bør se i helgen!

Jørgen:

Dette er serien du bør se i helgen! Fallout-serien er ute, og høster god kritikk på tvers av medier.

Bare se på Metacritic, hvor man kan se at The Guardian gir den full pott. Andre nevner også at du ikke trenger å spilt Fallout-spillene for å nye serien. Så her er det bare å kjøre på! Serien fikk for øvrig terningkast 5 av NRK, "En retrofuturistisk 50-tallsverden der den amerikanske drømmen har blitt forvridd til det ubehagelige.", beskriver de det som.

Gammel iPod ble som ny

Kurt:

Hadde det ikke vært kjekt med en musikkspiller som ikke avbryter deg når noen ringer til deg? Forresten, vent nå litt... Vi hadde jo det en gang – MP3-spillere!

Veronica i YouTube-kanalen Veronica Explains savner den gamle iPod-spilleren for 100 % offline musikkspilling. Dessverre var den i ganske dårlig stand, men hvorfor ikke bare fikse den med ny skjerm, nytt batteri og en ny SSD i stedet for den gamle snurredisken som satt i den originale iPod-en?

Dataavhengig, jeg?

Jørgen:

BBC gjorde en reportasje om "data-avhengige" i 1983, året jeg ble født. Her møter vi Chris Carter, en vanlig middelaldrende fyr som reporteren sier har brukt tusenvis av kroner på store datamaskiner.

Kona hans Judith er frustrert fordi Chris våkner opp fem om morgenen for å programmere på hobbyprosjektene sine. Senere i dokumentaren møter vi Phyllis Arrandale, som driver en godteributikk i Hertfordshire. Hun kjøpte seg egentlig en datamaskin for å føre regnskap, men digga maskinen så mye at hun begynte å programmere egne programmer.

Denne reportasjen er et fantastisk innblikk i den tidlige æraen av datamaskiner, og viser at ting kanskje ikke var så annerledes for 40 år siden som man skulle tro.

AI-generert ballade om åpen kildekode-lisens går viralt

Kurt:

Mange musikere og kunstnere føler seg kanskje truet av AI, men det er likevel ikke tvil om at man kan ha det mye gøy med AI.

Går det an å lage en sang av MIT-lisensen? Lisensteksten mange åpen kildekode-prosjekter bruker? Riley Goodside er "prompt engineer" og jobber med AI, og nylig delte han en AI-generert sang kalt "Permission is hereby granted". Prompten til AI-en var: "sad girl with piano performs the text of the MIT License".

Len deg tilbake og nyt!