Her tjener norske utviklere mest

250.000 kroner skiller det best betalte fylket fra det verste. - Skulle gjerne sett at forskjellene var mindre, sier EL og IT Forbundet.

Her, i Oslo, tjener man langt mer som utvikler enn i mange andre norske fylker. Men i Buskerud tjener man faktisk enda mer. 📸: Oliver Cole / Unsplash
Her, i Oslo, tjener man langt mer som utvikler enn i mange andre norske fylker. Men i Buskerud tjener man faktisk enda mer. 📸: Oliver Cole / Unsplash Vis mer

kode24 har avdekket store forskjeller på lønnen til ulike typer utviklere.

Mens frontend-utviklere i vår undersøkelse tjente omlag 615.000 kroner i året, håvet devops-utviklere inn rundt 730.000 kroner hvert år.

Men også hvor i landet man jobber har mye å si. For eksempel tjener en Buskerud-utvikler i snitt over 250.000 kroner mer enn en utvikler i Sogn og Fjordane.

- Vi skulle gjerne sett at forskjellene var noe mindre, sier forbundssekretær Geir Aasen i EL og IT Forbundet til kode24.

Så stor er forskjellen

I vår spørreundersøkelse Kodeløkka spurte vi 660 utviklere hva de tjente, og hvor de jobba. Dermed kan vi se på snittlønna til Norges utviklere fordelt etter fylke.

Her er de fargekoda i et norgeskart:

Og her er snittlønna i alle fylkene i synkende rekkefølge, med største by eller tettsted i parantes:

Vi fikk selvfølgelig langt færre svar fra utviklere i de mindre folkerike fylkene, så de nøyaktige tallene bør tas med en klype salt. Men tendensene er klare; Buskerud og Oslo ligger på lønnstoppen, mens Sogn og Fjordane og Oppland ligger på bunn.

"Vanskelig å argumentere for"

Aasen i EL og IT Forbundet, som lar utviklere fagorganisere seg, blir ikke overraska over tallene våre.

Forbundssekretær Geir Aasen i EL og IT Forbundet blir ikke overrasket over forskjellene, men skulle gjerne sett at de var mindre. 📸: EL og IT Forbundet
Forbundssekretær Geir Aasen i EL og IT Forbundet blir ikke overrasket over forskjellene, men skulle gjerne sett at de var mindre. 📸: EL og IT Forbundet Vis mer

Det handler blant annet om etterspørselen etter utviklere, bokostnader og forhandlingsmakten i de ulike fylkene.

- Men vi skulle gjerne sett at forskjellene var noe mindre, da folk i mange tilfeller gjør lik type jobb. Det skal være vanskelig for en leder å argumentere for hvorfor for eksempel en fullstack-utvikler skal tjene 200.000 mer i Buskerud enn i Sogn og Fjordane, hvis de har samme arbeidsoppgaver og ansvar, sier Aasen til kode24.

- Hva tror du kan være grunnen til det store hoppet opp til lønnsvinneren i undersøkelsen vår; Buskerud?

- Her tror vi at Kongsberggruppen er en viktig faktor. I tillegg er det registrert mange flere IT-bedrifter her i forhold til for eksempel Vestfold og Agder-fylkene, i følge Brønnøysundsregisteret. Det, samt nærheten til Oslo og Akershus, kan tyde på at det er mer rift om utviklerne der, som også kan være en faktor.