Sånn foregår digitale jobb­intervjuer i 2021

Rekrutterere ber utviklere forberede seg ekstra godt. - Og det er én ting du virkelig bør unngå.

Edvard Nordbakken i Webstep, Marianne Wahlstrøm i Novanet og Randi BB Govertsen i Netlife har alle gått over til digitale intervjuer i løpet av 2020.
Edvard Nordbakken i Webstep, Marianne Wahlstrøm i Novanet og Randi BB Govertsen i Netlife har alle gått over til digitale intervjuer i løpet av 2020. Vis mer

I mars stoppet Norge opp.

Vi pakket ned skjermer, laptoper og tastaturer og plantet oss på hjemmekontor. Der har de fleste av oss forblitt, og tilbrakt dagene med å kommunisere gjennom videomøter vi er halvfornøyde med, fra kontorpulter av varierende ergonomisk tilfredstillelse.

En skulle tro at et nedlåst land hvor alle satt hjemme, ga dårlig grobunn for jobbskifte. Fysiske jobbintervjuer er vanskelig når ingen får være på kontoret.

Digitale møter er uvant nok, om man ikke skal søke jobb gjennom dem og. Det er lett å bli usikker: Må man ha på skjorte på hjemmekontor? Må man re opp senga i bakgrunnen? Må man fortsatt møte opp fysisk?

Er du en av dem som har tenkt mye på dette i 2020? Vi også. Men frykt ikke! Vi har spurt noen av Norges fremste konsulentbyråer om hvordan den nye digitale jobbintervju-hverdagen fungerer.

Gikk over all forventning

- De fleste intervjuer vi har hatt det siste året har vært digitale, forteller Randi BB Govertsen, leder for kvalitet og utvikling i Netlife.

Og Netlife er ikke alene om å kjøre digitale intervjuer. I konsulentselskapet Novanet kan de fortelle at to av tre intervjuer har blitt gjennomført i Teams den siste tiden, og erfaringen har vært positiv.

- Det første tekniske intervjuet på Teams gikk over all forventning. Vi opplevde at det fungerte godt å kommunisere oppgaver, og kandidatene kunne velge hvordan de ville presentere løsningene, forteller daglig leder Marianne Wahlstrøm.

Govertsen forteller at det har vært spennende å se søkere dukke opp på skjermen etter de skiftet til digitalt, spesielt siden de har en anonym søknadsprosess hvor de hverken vet navn, eller kjønn på en kandidat før vedkommende møter opp.

Kort oppsummert virker byråene positive til dette nye digitale formatet.

Digital kaffeprat

Om du er bekymret for at et digitalt jobbintervju kun blir en intens utspørring om teknologi, kan du puste lettet ut, i følge det byråene forteller.

- Det første intervjuet er en kaffeprat med daglig leder og/eller fagansvarlig i Novanet, sier Wahlstrøm.

Selskapene vi snakker med later til å være opptatt av om kandidaten passer inn sosialt, deretter å bli kjent med kandidaten, og til sist få kandidaten til å ville velge nettopp dem i den første intervjurunden. Å sikre at kandidaten vil trives ser ut til å være en viktig faktor.

«Ofte går vi kjappere på sak og driller ned i kjernen.»

Dernest kommer det faglige, både hva kandidaten kan og ønsker selv, og hva arbeidsplassen kan tilby.

- Det er gjennom å kjenne folka våre, fagmiljøet og prosjektene våre at kandidaten kan bli trygg på at å velge oss som neste arbeidsgiver. Det koster litt tid å være ny og bli kjent, men vi vil at de vi ansetter skal være villig til å investere den tiden, forteller Wahlstrøm i Novanet.

Det er derimot én ting som skiller digitale intervjuer fra de tradisjonelle fysiske, forteller Govertsen i Netlife, og det er tempoet. Det kan nemlig gå fort i svingene, og du bør være forberedt på å kunne svare på tekniske spørsmål.

- Digitale møter krever litt mer forberedelse, fordi de gjerne blir mer effektive enn fysiske møter. Ofte går vi kjappere på sak og driller ned i kjernen. Det har sine fordeler og ulemper. Spesielt i en setting som jobbintervju, hvor det er viktig å bli kjent med hverandre. Derfor forsøker vi å legge opp til litt naturlig prat og mer personlige spørsmål, spesielt første gang vi møtes.

Skal ikke være gratisarbeid

Andregangsintervjuet er intervjuet kandidater tradisjonelt bekymrer seg for mest, siden man ofte møter den beryktede "oppgaven" eller "caset".

Wahlstrøm i Novanet forteller at runde nummer to hos dem gjerne er en teknisk prat, hvor kandidaten får møte tre av deres konsulenter til en fagsamtale, også denne digital. Under fagpraten inngår det også en teknisk oppgave.

I Netlife forteller Govertsen at de av og til sender en case eller noen spørsmål som kandidaten kan forberede seg på til et tredje intervju, men at andreintervjuer hos dem hovedsakelig går ut på å finne ut av arbeidserfaring hos kandidaten og fortelle om hvordan Netlife fungerer.

Og skulle du få en case, blir du gjerne bedt om på presentere den, helst fysisk, forteller Govertsen.

Vis frem pusekatten

Om du er bekymret for at du ikke har de rette bildene på veggen, eller har pyntet deg på riktig måte, kan du berolige deg med at dette ikke er topp prioritet for byråene, men det kan være viktigere enn du tror.

- Det meste spiller inn i et jobbintervju og påvirker helhetsinntrykket. Også hvordan man velger å presentere seg. Likevel er det viktigste for oss fag, og om man har det vi kaller "konsulentgenet", forteller Edvard Nordbakken, Talent Acquisition Manager i Webstep.

I Netlife har de en litt annen tilnærming til hvordan du har det hjemme, nemlig hva det gjør for samtalen.

«Vi er opptatt av at folk skal være seg selv, så det er samme hva de har på seg.»

- Jeg synes det er veldig fint å se litt av hjemmet deres. Der finner man ofte en icebreaker. For eksempel om en katt hopper opp på tastaturet, eller om de blir avbrutt av at kjæresten går forbi for å lage seg kaffe. Vi er opptatt av at folk skal være seg selv, så det er samme hva de har på seg, forteller Govertsen.

Wahlstrøm i Novanet legger til at de ikke er så opptatt av hvordan folk har det hjemme, men legger merke til om man ikke er vant til å kommunisere i digitale møter. Det kan være tegn på en kandidat som ikke er komfortabel med å jobbe i Teams og forholde seg til samarbeid.

Det er riktignok nok én ting du virkelig bør unngå, i følge Govertsen i Netlife:

- Det vanskeligste er hvis en av møtedeltakerne har dårlig nett eller andre tekniske problemer. Eller når noen møter opp uten headset og lyden er dårlig på grunn av støy rundt dem. Da blir jeg fort sliten, og fokuset går fra å bli kjent, til alle distraksjonene.

Fortsatt fysisk

Men alt er ikke bare gull og grønne skoger med den nye digitale hverdagen, og konsulentselskapene har ikke helt gitt slipp på det fysiske.

- Det går greit, men det er litt vanskeligere å bli ordentlig kjent, og få et riktig bilde av en person over skjerm. Vanligvis ville jeg tegnet på en tavle for å forklare ting, mens jeg innimellom snur meg og ser personen i øynene, forteller Govertsen i Netlife.

Hun forteller at hun og kandidaten har lettere for å snakke forbi hverandre, siden man må forklare ting mer muntlig over et videomøte.

Nordbakken i Webstep synes det også har positive sider.

- Det er åpenbart at noe informasjon som for eksempel kroppsspråk går tapt, men det har også fordeler. For eksempel stiller alle på likere vilkår, nå som man ikke sitter på hver sin side av et bord. Digitale jobbintervjuer gjør det lettere for kandidaten å ta ordet.

Det er vanskelig å komme seg bort fra det fysiske aspektet ved å bli kjent med en ny person. Wahlstrøm i Novanet mimrer tilbake til den tiden da de kunne ta med kandidaten ut på en burger rett etter fagpraten.

- Vi har mange ansatte som sier at nettopp den hyggelige burgeren etter fagpraten gjorde at de valgte akkurat oss, forteller hun.

Wahlstrøm sier at nå for tider holder et fysisk tredjegangsintervju, hvor de prøver å møtes enten på en restaurant eller utendørs, avhengig av forholdene. Da er de så sikre på at de vil ha kandidaten at de tar sjansen på et fysisk møte.