Her er den beste jobbe­musikken

Vi spurte norske utviklere hva de hører på for å konsentrere seg. - Ingenting som er like effektivt som kabinstøy.

Et par utviklere i lokalene til Sanity i Oslo, med og uten hodetelefoner. Et ganske vanlig syn, i alle fall før og trolig etter korona. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Et par utviklere i lokalene til Sanity i Oslo, med og uten hodetelefoner. Et ganske vanlig syn, i alle fall før og trolig etter korona. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det skal godt gjøres å finne en utvikler i et åpent kontorlandskap som ikke har hodetelefoner og Spotify i umiddelbar nærhet.

Helst på hodet.

- Mange opplever glede i å høre musikk. Det kan gjøre arbeidet mer lystbetont, og dermed også mer effektivt. I tillegg kan musikken og hodetelefonene virke som en skjerming mot omgivelsene og skape et «privat rom», noe mange kan ha behov for i et kontorlandskap, sa Marie Skånland, som skrev doktorgrad om musikk og helse ved Norges musikkhøgskole, til kode24 da vi skrev om emnet for et par år sida.

Nå sitter de fleste av oss fortsatt på hjemmekontor, men vi har ikke slutta å høre på musikk av den grunn. Så hva slags musikk liker norske utviklere å høre på i 2021?

Vi spurte kode24-klubben til ukas kode24-timen, og her er noen av de mest populære kategoriene - med eksempler.

#1: Spill- og filmmusikk 🎬

- Spillmusikk, selvfølgelig! Perfekt fordi det er laga for å gjøre det lett å konsentrere seg, skriver Vilde Serina Brunvoll i kode24-klubben.

Hun er ikke alene om å foreslå spillmusikk for koding, for hun har selvfølgelig helt rett: Musikken i spill skal gi deg et teppe bak energisk, intens konsentrasjon, og er som oftest uten synging, som mange synes blir forstyrrende.

Selv foreslår hun den ofte chip- og pianobaserte musikken til spillet Celeste, den filmatiske musikken til rollespillklassikeren Skyrim eller det joviale lydsporet til The Sims.

- Ellers så har halvparten av temaet vårt for vane å kode til soundtracket fra The Social Network, fortsetter Brunvoll.

Igjen for hun støtte fra mange; filmmusikk er på mange måter samme greia som spillmusikk, og noe mange velger som lydspor til kodinga si.

- Liker spill- og filmmusikk som Disasterpeace, c418, Nobuo Uematsu og så videre, tipser Magnus Altmann Moholdt.

#2: Bakgrunnslyd 🛫

Mange koder helst med motsatsen til energisk spillmusikk.

- Det er ingenting som er like effektivt for å stenge verden ute som monotont kabinstøy fra fly. Jeg bruker en spilleliste på Spotify som heter Airplane Cabin Sounds - "don't mock it till you try it", skriver Synne Kvamme Repp i kode24-klubben.

Flere nevner lydspor av denne typen.

- Forskning viser at du koder tre ganger mer effektivt om du bruker hodetelefoner med fuglekvitter og naturlyder, enn om du hører på støyen fra et gjennomsnittlig kontorlandskap, hevder Lars Fredriksen.

- Forskning viser også at man tror man er mer effektiv med musikk enn om man har det stille, men i virkeligheten er reduksjonen i effektivitet betraktelig. Men stille er ikke det samme som kontorlandskap.

#3: Musikk uten vokal 🎸

- Liker best instrumentalmusikk og klassisk til jobb, siden jeg har litt for lett for å få hangups på lyrics, skriver Mette Larsen i kode24-klubben.

Hun anbefaler blant annet Spotify-spillelistene "Intense Studying" og "Piano Programming". Og mange er enig med henne i at musikk uten synging er et must til programmeringen.

- Sjanger tilpasses dagsform, men prøver å unngå vokal når det kreves konsentrasjon, skriver Stian Martinsen.

- "Lofi hip hop beats to relax/chill to" har jo blitt en sjanger, nevner Rolf Solheim.

- Et hjemmesnekra script avslører at det stort sett går i post-rock her i gården, skriver Kent Daleng, og sikter til progressiv, dronete rock uten vokal, fra artister som Mogwai, Godspeed og Grails.

Mange tyr også til energisk, elektronisk musikk. Sjangere som drum n' bass, chipmusikk, elektronika og synthwave trekkes fram av mange.

#4: Discover Weekly 🤷

Den beste musikken å programmere til er altså musikken du ikke trenger å tenke så mye på at er der. Men hva om du kunne fått den musikken uten å tenke over hva den skulle være, heller?

Hils på Discover Weekly på Spotify - spillelista som serverer deg ny musikk én gang i uka, og er den foretrukne bakgrunnen til mange norske utviklere.

- De finner fram til mye bra hver uke, så da blir det litt variert, som er digg. Er ikke alltid like digg å høre på samme greiene hele tida, skriver Daniel S. Billing

- Mandager starter jeg stort sett alltid med Discover Weekly, forteller Torleif Berger, som fortsetter:

- Ellers hører jeg stort sett på Daily Mix 1, Daily Mix 2, Daily Mix 3, Daily Mix 4, Daily Mix 5, eller Daily Mix 6, avhengig av humøret.

Lurer du på hva som er de aller mest populære låtene å høre på når folk verden over programmerer? Pål Joakim Pollen tipser om å bruke verktøyet playlistminer.playlistmachinery.com for å få ut de 100 mest populære låtene i spillelister med "coding" i tittelen. Resultatet hører du i denne spillelista:

Og hva vi i kode24 synes om topplista, hører du i ukas episode av kode24-timen, i podcast-appen din. 💡