Musikk kan hjelpe deg til å kode bedre

Norske utviklere trenger hodetelefoner for å jobbe. - Kan virke som en skjerming mot omgivelsene, mener forsker.

To utviklere i et åpent kontorlandskap, med hver sine Bose støyreduserende hodetelefoner. Et klassisk syn. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
To utviklere i et åpent kontorlandskap, med hver sine Bose støyreduserende hodetelefoner. Et klassisk syn. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Som kode24 tidligere har avslørt, jobber de fleste norske utviklere i åpent kontorlandskap, samtidig som disse rapporterer dårligere produktivitet enn utviklere i andre typer kontorer.

I den samme spørreundersøkelsen så vi også på hva koderne trenger for å være så produktive som mulig, utover selve kontoret.

Her er svarene de fleste ga:

  1. Ro og fred rundt meg (70 prosent)
  2. Flere skjermer (70 prosent)
  3. Hodetelefoner (64 prosent)
  4. Kaffe (63 prosent)

Ro og fred er altså viktigst. Og trolig i sammenheng med mangel på dette på mange kontorer, seiler også hodetelefoner opp på lista.

Men er det egentlig lurt å høre på musikk når man jobber? Og hva bør man i så fall høre på?

Forsker: Ja og nei

- Generelt kan jeg si at det er individuelt og subjektivt i hvilken grad mennesker opplever at musikk fremmer, eller hemmer, konsentrasjon.

Det forteller Marie Skånland, som har skrevet doktorgrad om musikk og helse ved Norges musikkhøgskole.

Marie Skånland har forsket på effekten av å høre på musikk til arbeidet. Nå er hun førsteamanuensis ved Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand. 📸: Privat
Marie Skånland har forsket på effekten av å høre på musikk til arbeidet. Nå er hun førsteamanuensis ved Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand. 📸: Privat Vis mer

Forskningen hennes viste at musikk til arbeidet kan være gunstig.

- Mange opplever glede i å høre musikk. Det kan gjøre arbeidet mer lystbetont, og dermed også mer effektivt. I tillegg kan musikken og hodetelefonene virke som en skjerming mot omgivelsene og skape et «privat rom», noe mange kan ha behov for i et kontorlandskap, forteller Skånland til kode24.

- Utover det må den enkelte kjenne etter hva som fungerer for seg, og eventuelt hva slags type musikk som fremmer oppmerksomheten, og hva slags type musikk eller lydbakgrunn som på den andre siden stjeler oppmerksomheten.

Tidligere har Skånland uttalt at musikk man kjenner fra tidligere, og dermed aldri overrasker deg, kan være gunstig. Dessuten kan instrumentalmusikk krevene mindre oppmerksomhet enn vokaltunge låter.

Utviklernes favoritter

Skånland vil ikke trekke frem spesifikke sjangere eller artister som fungerer bedre enn andre, da det skal være høyst subjektivt. Så vi spurte utviklerne selv. Og det som går igjen er rolig musikk, helt strippet for vokal.

- For min del foretrekker jeg ambient electronika, selv om jeg til vanlig hører mest på metall, sier utvikler Espen Moe i Extenda Retail til kode24.

Han trekker fram artister som Solar Fields og Carbon Based Lifeforms. Begge lager rolig, elektronisk musikk, med låter som faller mer inn under «lydlandskaper» enn tradisjonell rytmemusikk.

- Jeg hører på klassisk musikk fra en Tidal-spilleliste. Eller bare har på støydempende hodetelefoner uten lyd, forteller systemutvikler Mari Evensen i Compello.

Tradisjonell, klassisk musikk har, ironisk nok, mye til felles med den elektroniske musikken Moe anbefaler. Som for eksempel at den ikke inneholder noe vokal.

Tusenvis av spillelister

- Det er slett ikke alt som funker å programmere med. Så jeg har en Spotify-spilleliste som heter «Work Work Work» og snart inneholder 1.000 sanger jeg klarer å jobbe til, forteller grafisk designer og utvikler Jørn Støylen i DIMP til kode24.

Det å lage sin egen spilleliste med musikken som fungerer for deg er et godt tips.

Og søker du etter ferdiglagede lister med kodemusikk på for eksempel Spotify, blir du ikke skuffet. Det er opprettet hundrevis av spillelister til akkurat det formålet, og tusenvis av spillelister for konsentrasjon generelt.

De holder seg ofte til én sjanger hver, så du kan finne en du liker. Som Skånland sier er det viktig at du faktisk liker musikken du jobber til.

kode24 slenger seg også på moroa, og har laget en liten Spotify-liste med smakebiter fra tipsene vi har fått på Facebook, i denne artikkelen og i kommentarfeltet vårt.

Her blir det med andre ord alt fra rosa støy og klassisk til hard elektronika; så spillelisten egner seg ikke nødvendigvis å høre fra A til Å.

Men er du nysgjerrig på hva andre norske kodere lytter til, finner du det her: