- De fleste utviklere foretrekker kontor

Fiken gikk bort fra åpent kontorlandskap. Shortcut mener valgfrihet løser problemet.

Hos Fiken sitter utviklerne på små kontorer, med maks én annen. Her finner man ingen åpne kontorlandskaper. 📸: Jørgen Jacobsen
Hos Fiken sitter utviklerne på små kontorer, med maks én annen. Her finner man ingen åpne kontorlandskaper. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

kode24 har avslørt hvordan norske utviklere rapporterer desidert lavest produktivitet i åpne kontorlandskap. Samtidig som det er nettopp slik de aller fleste sitter.

Da vi spurte på Facebook, svarte 78 prosent at de foretrakk å ikke sitte i åpent kontorlandskap.

Og forskeren vi har snakket med er helt klart på at åpne kontorlandskap egner seg dårlig til konsentrasjonsarbeid – slik koding er.

Så hvorfor velger så mange norske IT-selskaper, som Shortcut, åpne kontorlandskaper?

Og hvorfor velger andre, som Fiken, å skrote hele konseptet?

Aleksander Blomskøld i Fiken mener utviklerne blir mer produktive på små kontorer. 📸: Jørgen Jacobsen
Aleksander Blomskøld i Fiken mener utviklerne blir mer produktive på små kontorer. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Kontorer for produktivitet

I august flyttet selskapet Fiken fra et åpent kontorlandskap til mindre kontorer i en klassisk korridor, i småslitte lokaler i gamle Landbrukets Hus i Oslo.

Noen utviklere sitter alene på kontoret, andre deler det med én annen. Og neste gang selskapet skal flytte, kommer de til å ha maks tre på hvert kontor.

«Å være i sonen er det viktigste.»

- Hva er grunnen til at dere ikke går for åpent kontorlandskap?

- Produktivitet. Å være «i sonen» er det viktigste for å være produktiv, og det er veldig vanskelig å være i sonen når det er så lett å forstyrre hverandre, svarer med-grunnlegger og utvikler Aleksander Blomskøld i Fiken.

Kontorene har forøvrig også egne temaer som utviklerne velger selv. Da kode24 besøkte selskapet fant vi for eksempel et Sverige-kontor og et «jenterom fra 90-tallet»-kontor.

Det er ikke mange slike korridorer med små kontorer man ser i norsk IT-bransje for tida. Men Fiken kjører kontorer etter gamleskolen. 📸: Jørgen Jacobsen
Det er ikke mange slike korridorer med små kontorer man ser i norsk IT-bransje for tida. Men Fiken kjører kontorer etter gamleskolen. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

«Veldig merkelig»

Ifølge Blomskøld får de tre typer tilbakemeldinger fra utviklerne sine:

  • Noen føler seg mer produktive enn før.
  • Andre bryr seg ikke så mye om hvor de sitter.
  • Enkelte av de som sitter helt alene synes det blir litt ensomt og kjedelig.

Men selskapet mener altså at alt annet enn åpent kontorlandskap gjør utviklerne deres mer produktive.

- Hva tenker dere rundt at det er så utbredt med åpne kontorlandskap i bransjen?

- Jeg synes det er veldig merkelig. Det meste av det jeg har sett av ekspertuttalelser og seriøs forskning tyder på at åpent kontorlandskap gir dårligst produktivtet, sier Blomskøld til kode24.

- Vår erfaring er også at de fleste utviklerne foretrekker kontor.

Hos Shortcut finner man åpent kontorlandskap, men også lounger, team-rom og valgfrihet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Hos Shortcut finner man åpent kontorlandskap, men også lounger, team-rom og valgfrihet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Sofa-lounger og «war-rooms»

- Vi har gjennom årene forsøkt noen forskjellige løsninger, sier strategidirektør Marius Mårnes Mathiesen i Shortcut til kode24.

I det siste lokalet deres spurte de utviklerne hva de ønsket seg, og fikk beskjed om at de ønsket seg et konsentrasjonsrom – som ikke skal ha blitt mye brukt.

📸: Ole Petter Baugerød Stokke
📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Etterhvert delte landskapet seg heller i to soner: En med få forstyrrelser og høy konsentrasjon, og en mer livlig. Utviklerne skal ha vekslet på de to, etter personlighet og arbeidsoppgaver.

Så flyttet Shortcut til lokalene de sitter i i dag, midt i Oslo sentrum. Da kode24 besøkte dem, satt de fleste i et åpent kontorlandskap. Men Mathiesen sier at de fortsatt gir utviklerne flere muligheter.

Blant annet sofa-lounger hvor utviklerne «ligger med Mac-en i fanget», små og store team-rom og altså: Det åpne landskap.

- Det er utrolig viktig at utviklere og designere kan ha god flyt og jobbe konsentrert, og det er åpenbart utfordrende å få til i store kontorlandskap, innrømmer Mathiesen.

Shortcut innrømmer at det er en utfordring å få konsentrert seg i åpent landskap, men har dem likevel. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Shortcut innrømmer at det er en utfordring å få konsentrert seg i åpent landskap, men har dem likevel. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Skylder på kontorbransjen

Personlige cellekontorer tilbyr de ikke, uten at de kan gi noen spesifikk grunn. Men Shortcut tilbyr team-kontorer, eller «war-rooms» som Mathiesen kaller det, og dette skal fungere bra.

- Da blir mengden irrelevante avbrytelser minimal, mens alle på teamet er lett tilgjengelige for hverandre, oppsummerer han.

«Forskning og debatt av denne typen er kjempeviktig.»

- Men dere bruker også åpne kontorlandskaper, som forskningen hevder ikke fungerer særlig bra. Har dette noen innvirkning på valgene framover?

- Absolutt! Forskning og debatt av denne typen er kjempeviktig, og vi føler på ingen måte at vi er i mål med å lande framtidas arbeidsplass, svarer Mathiesen, som sender ballen videre til en annen bransje:

- Vi har sett noen spennende konsepter, med personlige «pods» der hver ansatt har en liten arbeidsplass der de har stillhet, kan konsentrere seg, ha bøkene sine og sitte godt. Men virker det som utbyggere, arkitekter og interiørdesignere her i landet fortsatt er for konservative – vi har i hvert fall ikke møtt noen som kan hjelpe til med innovative løsninger for moderne kontorarbeidsplasser.