Synes utviklere framstilles som miljøsvin: – Slutt å gi oss dårlig samvittighet!

- Det er enda mer klimavennlig energi vi trenger, ikke mindre AI og færre datasentere, skriver kode24-journalist Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

Løsningen er ikke å slutte å bruke AI eller å slutte å bygge datasentere. Vi må produsere <i>mer energi, </i>mener kode24-journalist Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Løsningen er ikke å slutte å bruke AI eller å slutte å bygge datasentere. Vi må produsere mer energi, mener kode24-journalist Kurt Lekanger. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– De fleste har lyst til at vi skal gjøre tiltak for klimaets beste, men det drukner i all slags vås, skriver en frustrert leser i en kommentar til denne ukens artikkel om at tjenester som prøver å regne ut karbonavtrykket til nettsider kanskje ikke nødvendigvis viser den fulle og hele sannhet.

Leseren minner om hvordan digitalisering av samfunnet tidligere, i seg selv, ble regnet for å være et bra klimatiltak. Vi slapp jo å kappe ned en masse trær for å produsere bøker, blader og dokumenter. Nå virker det som om enkelte prøver å få de som sørger for digitaliseringen til å fremstå som miljøsvin.

Senere i uken skrev vi også om en forskningsrapport som viser hvor utrolig mye energi som kreves for å gjøre ulike AI-oppgaver, som for eksempel å få en AI til å generere et bilde.

Bør utviklere ha dårlig samvittighet for å lage og bruke tjenester som bruker en masse energi? Nei, mener jeg.

Selvfølgelig er det fint å være bevisst på hvor mye energi man bruker, og selvfølgelig er det bra at også IT-bransjen gjør sitt for å redusere energiforbruket. Det er bra at både de som bygger datasentere og de som lager servere og annen maskinvare til datasenterne jobber for å redusere karbonavtrykket.

Og det er bra at kundene til de store skyleverandørene legger press på dem for å få dem til å for eksempel ta i bruk mer miljøvennlige energikilder, gjenbruke varmen fra kjølesystemene, og så videre.

«Vi må ha noe som monner skikkelig, som for eksempel kjernekraft.»

Vi må imidlertid innse at vi lever i "dataalderen", samtidig som veldig mye annet skal elektrifiseres – bilparken, for eksempel. Løsningen er ikke å slutte å bruke AI eller å slutte å bygge datasentere. Vi kommer tvert imot til å ha behov for å bygge mange flere datasentere både i Norge og andre steder, og vi kommer til å få behov for å bruke AI i mye større grad enn i dag – AI-tidsalderen har jo bare såvidt begynt.

Alt dette kommer til å kreve energi. MYE energi. Den eneste løsningen da er å bygge ut enda flere miljøvennlig energikilder – og vi må ha noe som monner skikkelig, som for eksempel kjernekraft.

Det burde ikke være nødvendig å gi utviklere dårlig samvittighet for å lage løsninger som bruker mye energi – selv om det skulle være en AI-bildegenerator som kanskje først og fremst er ment for underholdning.

Vi er tross alt i 2023: Nesten alt går på strøm, og enda mer kommer til å gå på strøm. Det er enda mer klimavennlig energi vi trenger, ikke mindre AI og færre datasentere

Så skader det likevel ikke å være litt bevisste på hvordan vi bruker AI eller utfører andre energikrevende oppgaver. Ikke bruk en stor språkmodell laget for å kunne svare på "alt", når du kunne gjort det samme med et enkelt tradisjonelt søk. Eller kanskje du kan bruke en modell som er trent spesielt på et snevrere område, og er mindre CPU-intensiv.

Optimaliser gjerne koden for å spare strøm, som en bonus kan det jo hende koden blir bedre. Og bruk skytjenester i energieffektive datasentere der ressursene fordeles mest mulig effektivt mellom alle kundene, i stedet for å bygge egne datasentere/on prem der du må ha masse overkapasitet "for sikkerhets skyld". Hvis du av en eller annen grunn ikke ha det on-prem, da.

Ukas beste saker på kode24:

🐺 «Mandagsrådet» lar AI løse lytternes problemer, med overraskende resultater

- Lagt opp til at jeg kun mater inn noen spørsmål, og får ut en ferdig podcast, forteller utvikler Sindre Lindstad om NRK-protesten.

🍺 Forsker: - Kvinner blir ikke oppmuntret til IT-studier

- Det blir til en negativ spiral, som fortsetter å opprettholde stereotypiene, sier Hilde G. Corneliussen, som forsker på kjønnsubalansen i bransjen.

👜 Meta lanserer StyleX for «CSS at scale»: – Finnes ikke noe bedre

Meta open sourcer verktøyet de bruker for å lage Facebook, Instagram og Whatsapp.

👟 Forsker hevder hun fikk munnkurv etter Meta-donasjon

- Fakta i denne saken ligner på oppførselen vi har sett i kampanjer fra tobakksindustrien, oljeindustrien og legemiddelindustrien.

🍍 Dette tjener sjefene i norske utviklerselskap

Bouvet, Shortcut, Alv og Boitano – vi har sjekka lønna til lederne i 13 firmaer.

🧔 «AI Engineer»: – Mange tror det blir blant de mest etter­spurte utvikler­jobbene

Per Harald Borgen i Scrimba er overbevist om at framtida tilhører "AI Engineers", men tall fra Finn.no og UiO er ikke like skråsikre.

🦍 Å lage ett AI-bilde bruker like mye strøm som å lade mobilen

Forskere har regnet ut hvor mye energi som trengs for å gjennomføre ulike AI-oppgaver.

🦺 Raser mot GitHubs krav til innlogging: – Rett og slett fiendtlig!

Microsoft krever innlogging for å søke i åpne GitHub-repoer – og har fått åpen kildekode-utviklere på nakken.

🍹 Mener «tilbake til kontoret» er dødt: Folk slutter, sjefer angrer

Stanford-økonom har gode nyheter for alle som liker hjemmekontor.

🎒 Nettsider får slakt i klima-kalkulator: – Det er litt bullshit

Er tjenester som prøver å beregne karbonavtrykket til nettsider bare svada, eller kan de brukes til noe nyttig? Vi spurte ekspertene.

God helg

Så håper jeg at du etter å ha lest nyhetsbrevet ikke tenker at jeg er et miljøsvin. For det mener jeg bestemt at jeg ikke er.

Men jeg synes jo det er et paradoks at vi på den ene siden blir fortalt at vi skal digitalisere mer og bygge smartere og bedre løsninger, som igjen krever at vi bygger flere datasentere. For så på den andre siden å motarbeide de som ønsker å bygge datasenterne, eller gi alle som bruker AI eller ikke koder i et effektivt nok språk dårlig samvittighet.

Ha en super helg!
– Kurt 🤓