«AI Engineer»: – Mange tror det blir blant de mest etter­spurte utvikler­jobbene

Per Harald Borgen i Scrimba er overbevist om at framtida tilhører "AI Engineers", men tall fra Finn.no og UiO er ikke like skråsikre.

Per Harald Borgen er gründer og daglig leder i Scrimba, og mener utviklere som kan lage systemer med AI blir en stadig mer ettertrakta rolle. 📸: Scrimba / Ole Petter Baugerød Stokke
Per Harald Borgen er gründer og daglig leder i Scrimba, og mener utviklere som kan lage systemer med AI blir en stadig mer ettertrakta rolle. 📸: Scrimba / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Når man i dag snakker om utviklere og bruk av kunstig intelligens (AI), så handler det ofte enten om utviklere som bruker AI i form av chatboter og kodeassistenter – eller utviklerstillinger der det er snakk om å lage og trene AI-modeller.

Det er imidlertid en helt annen AI-rolle som kommer til å være spesielt ettertraktet de neste ti årene, mener Per Harald Borgen i Scrimba.

Rollen han snakker om kalles "AI Engineer".

Borgen forklarer at mens en "ML Engineer" jobber med å lage og trene AI-modeller, er en AI Engineer derimot en utvikler som kan bygge produkter og applikasjoner som bruker AI på ulike måter. Det kan for eksempel være å via API-er koble seg opp mot AI-modeller andre har laget, og lage apper som ville vært nesten umulig å lage for kort tid siden – med mindre man satt på store ressurser.

– Det begynner å bli en egen nisje her, som jeg tror veldig mange utviklere vil komme borti. Mange tror det kommer til å bli den mest etterspurte rollen de neste 10 årene, sier Borgen.

«Mange tror det kommer til å bli den mest etterspurte rollen de neste 10 årene.»

Må kunne bruke verktøyene

Den forholdsvis kjente utvikleren, forfatteren og foredragsholderen Shawn "Swyx" Wang, skrev nylig en artikkel han kalte "The Rise of the AI Engineer". Artikkelen har skapt masse debatt på X/Twitter, Hacker News og i andre sosiale medier.

I artikkelen skriver han at utviklere står overfor en masse utfordringer når de skal bygge applikasjoner som bruker AI. For eksempel må man vurdere hvilke modeller man skal bruke – som GPT-4, LLaMA, Huggingface eller andre. Man må også orientere seg i en jungel av ulike verktøy, teknikker, "prompt engineering" og andre ting.

– Jeg mener dette er en fulltidsjobb. Jeg tror programvareutvikling vil få en ny subdisiplin som spesialiserer seg på bruk av AI og som kan bruke den nye stacken effektivt, akkurat som roller som "site reliability engineer", "devops engineer", "data engineer" og "analytics engineer" oppsto, skriver Swyx.

Ifølge tall fra Swyx er det for øyeblikket 10 ganger flere ML Engineer-jobber som AI Engineer-jobber. Men antallet AI Engineer-jobber vokser mye raskere enn ML Engineer-jobbene, og vil ifølge Swyx gå forbi snart.

Per Harald Borgen i Scrimba mener AI Engineer-rollen er det mest spennende og voksende feltet for dem som kursleverandører, og satser derfor kraftig på dette. Også andre kursleverandører, som Frontend Masters, har nylig lansert en rekke kurs i hvordan man bygger apper og nettsider som bruker AI under panseret.

– Den beste måten å skille seg ut i disse dager og være attraktiv på arbeidsmarkedet er å vise at du kan disse teknologiene, sier Borgen, som selvfølgelig har en egeninteresse av å mene dette, all den tid han tilbyr kurs i det.

Liten endring i antall AI-jobber

Den generelle nedgangen i antallet ledige utviklerstillinger i Norge den siste tiden, gjør at det er vanskelig å bli klok på om hvorvidt etterspørselen etter denne typen AI-jobber faktisk har økt i Norge.

Finn.no sier til kode24 at det fra 1. januar til 27. november har vært 2.525 stillingsannonser i Norge der annonsen inneholdt ord som AI, KI eller kunstig intelligens. Dette er tallene:

  • 2021: 3.307 jobber
  • 2022: 3.041 jobber
  • 2023: 2.525 jobber (ca. 11 måneder)

Det er altså færre slike stillinger i år enn i fjor. Men ettersom tallene for 2023 er for bare 11 måneder, er det likevel ikke sikkert det er snakk om mye nedgang.

– Og dette har en sammenheng med at det totalt sett er færre stillinger på markedet i år, sier pressekontakt Linda Glomlien i Finn.no.

Hvor mange av de 2.525 stillingene som er rene utviklerjobber kunne ikke Finn.no svare på, og heller ikke hvorvidt andelen jobber som inneholder ord relatert til AI har gått ned eller opp.

«Vi har ikke endret så mye av undervisningen ennå.»

UiO følger utviklingen

Dag Sjøberg er leder for programmeringsfag på Universitetet i Oslo (UiO), og sier til kode24 at de følger med på hva som skjer innenfor ulike AI-roller blant utviklere. Foreløpig har de dog ikke gjort stort.

– Vi har ikke endret så mye av undervisningen ennå, men vi følger selvsagt med og deltar i forskningsprosjekter rundt temaet før vi implementerer ting i undervisningen, sier Sjøberg.

Per Harald Borgen i Scrimba er imidlertid sikker i sin sak når han sier det vil bli viktig for utviklere å ha oversikt over alle de ulike API-ene og verktøyene som kan brukes til å lage applikasjoner som bruker AI.

– Men vil det i fremtiden være behov for egne AI Engineers, eller vil dette bare være generell kunnskap alle utviklere etter hvert vil ha?

– Til slutt vil det kanskje ikke være mulig å skille. Og i noen år fremover, vil det kanskje være mange som ikke hopper på AI-bølgen. Men det det handler om, er at du bruker de generative AI-API-ene til å lage apper.

Som eksempel på ting AI Engineers må kunne, er ulike aspekter rundt sikkerhet relatert til AI, samt nye konsepter som vektordatabaser.

– Det er et eksploderende område innen web- og apputvikling, og bare ett eksempel på ting du må forholde deg til som en AI Engineer, som en vanlig webutvikler ikke trenger å tenke på, avslutter Borgen.