Mener «tilbake til kontoret» er dødt: Folk slutter, sjefer angrer

Stanford-økonom har gode nyheter for alle som liker hjemmekontor.

Andelen mennesker som jobber fra hjemmekontor har flatet ut i 2023. Her fra Accentures nye kontorer i Oslo sentrum. 📸: Kurt Lekanger
Andelen mennesker som jobber fra hjemmekontor har flatet ut i 2023. Her fra Accentures nye kontorer i Oslo sentrum. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Mange selskaper har i tiden etter pandemien forsøkt å få folk til å komme tilbake på kontoret igjen. For eksempel har selskaper som IBM, Google, Salesforce, Meta, og ganske ironisk – Zoom, alle bedt ansatte om å redusere bruken av hjemmekontor.

Nå viser data fra myndigheter, akademia og organisasjoner i privat sektor at forsøkene på å få ansatte tilbake på kontorene er i ferd med å avta, skriver The Register.

Stanford-økonomen Nick Bloom sa forrige uke at "Tilbake til kontoret"-trenden er død, og viser til tall fra USA der andelen ansatte som jobber hjemmefra har flatet nesten helt ut.

Ifølge Bloom viser en rekke rapporter den samme trenden:

Andelen mennesker som jobbet fra hjemmekontor falt gjennom 2020 og frem til 2022, og stadig flere kom tilbake til kontoret. Men den trenden tok altså slutt i 2023.

Arbeidsgivere angrer

Ifølge The Register viser en rapport fra Envoy and Hanover Research også at mange arbeidsgivere tilsynelatende angrer på at de har bedt folk om å komme tilbake til kontoret.

En annen rapport, fra Unispace, viser at rundt 42 prosent av bedrifter melder om at de har mistet flere ansatte enn ventet etter å ha innført "kontortvang".

The Register viser også til en rapport fra september fra Nick Bloom, Jose Maria Barrero og Steven Davis, der det går frem at 28 prosent av alt heltidsarbeid i USA blant 20 til 64-åringer foregår hjemmefra. Det er fire ganger mer enn i 2019, og ti ganger mer enn på midten av 90-tallet.

De tre argumenterte i 2021 for at hjemmekontor har en masse fordeler ikke bare for de ansatte, men også for bedriften:

– Fremveksten av fjernarbeid gjør det enklere for bedrifter i områder med høye lønninger å rekruttere og ansette folk i områder med lavere lønninger, skrev de tre i rapporten "Evolution of Work".

Selv om dette er amerikanske undersøkelser, viser det seg også at ansatte i Norge og de andre nordiske landene mener det bør være en rettighet å jobbe hjemmefra: