Slutt å se på TV!

- Grunnen til at jeg aldri får gjort ferdig sideprosjektene mine er at jeg ser for mye på TV, innrømmer kode24-journalist Kurt Lekanger.

Hvordan får man tid til koding eller andre hobbyer? Kurt Lekanger i kode24 skal prøve å skru av TV-en! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Hvordan får man tid til koding eller andre hobbyer? Kurt Lekanger i kode24 skal prøve å skru av TV-en! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Denne uken skrev vi om eiendomsmegleren Christer Hagen, som nok er flinkere til å styre tiden sin enn de fleste av oss. I hvert fall flinkere enn meg.

Han drømmer om å bli utvikler på heltid, og står opp grytidlig for å rekke å kode på sideprosjektene sine før de andre kommer på jobb. Og setter av tid på kveldene til å kode. I løpet av få måneder har han klart å få to prosjekter på lufta, og tjener penger på sideprosjektene sine.

Mange lesere reagerte på at Hagen hadde satt av bare tre timer i døgnet til familien. Og noen mente denne typen artikler bidrar til å øke presset på utviklere om å jobbe også på fritiden.

Jeg er uenig. Poenget er at mange uansett gjør ting på fritiden fordi de liker å gjøre det. Noen bruker en masse tid på å spille fotball, golfe, drive med fjellklatring, fiske eller delta i ulike foreninger.

Og for alle de som pendler til og fra jobb, er ikke tre timer til familie så lite som det kan høres ut til – i hvert fall ikke om vi snakker om tre timer kvalitetstid. Jeg reiser selv fra Askim til Oslo rundt 6:50 og er hjemme igjen 17:30. Uten å jobbe overtid, men med tog, venting og bytte til T-bane tar det fort bortimot en og en halv time hver vei fra dør til dør.

Da er det kanskje fem timer igjen av døgnet før det er natta. Bruker man litt tid på trening og ulike hobbyaktiviteter i tillegg er det ikke mye tid igjen til andre ting.

«Jeg er en av dem som bruker altfor mye tid på å se på TV.»

Så hvordan får man egentlig tid til å holde på med alt det man har lyst til å holde på med utenom jobben? Jo – kutt ut TV-en!

– Den tiden mange bruker foran TV-skjermen bruker jeg heller til å kode, sa Hagen.

Det fikk meg til å innse at jeg er en av dem som bruker altfor mye tid på å se på TV. Selvfølgelig litt fordi det er hyggelig å se på TV sammen med kona. Men samtidig så er TV-en som en slags dings som suger til seg alt jeg måtte ha til overs av tid jeg kunne brukt på ting jeg egentlig synes er morsommere.

Så målet mitt er å se mindre på TV for å få mer tid til å kode. Grunnen til at jeg velger nettopp koding er fordi jeg jobber som journalist på dagtid, og koding er hobbyen min. Og for å være helt ærlig: koding er enda morsommere enn å skrive, derfor vil jeg bruke tid jeg har til overs til å holde på med det!

Og bare for å gjøre det helt klart: Jeg mener ikke at alle andre skal bruke tiden de sparer på å ikke se TV til å kode. De fleste av leserne våre er utviklere, og synes kanskje de koder mer enn nok på jobben.

Det jeg mener er at mindre TV-titting kan frigi masse tid du kan bruke på å gjøre det du synes er mest gøy. Spill fotball, gå (eller løp) en tur, lær å spille gitar, lær et nytt språk, eller bare besøk noen venner!

Eller vær mer sammen med familien. Mange aktiviteter er jo ikke nødvendigvis noe du gjøre alene.

Ukas beste saker på kode24:

🎽 Norske utviklere om porteføljer, hjemmesider og blogger: – Mest på gøy

Mange norske utviklere har sine egne hjemmesider, men de færreste følger dem opp. Se 12 av dem!

🍍 Kommuner brøt loven – trua med bøter etter manglende tilgjengelig­hets­erklæring

Men nå følger alle de 356 kommunene i Norge reglene rundt tilgjengelighet.

📃 Lærte 10 år gamle jenter å kode: – Gutta tar for mye plass

4000 jenter over hele landet deltok på Girl Tech Fest, der målet er å få flere jenter interessert i teknologi.

👙 Vi ba norske selskaper oppgi startlønna si. Det ville ikke alle være med på

De som vil svare, forteller at du får noen titalls tusen mer i startlønn med en mastergrad.

🥦 Derfor ansetter de ikke nyutdanna: «Risikabelt»

- Målet er å holde hodet over vannet, sier bspoke. - Innkjøpere ser etter erfaring, sier Boitano. - Begrenset kapasitet, sier Miles.

🐓 Microsoft Radius: «Kubernetes har gjort ting vanskeligere»

Microsofts nye open source-prosjekt Radius skal forenkle sky-applikasjoner.

👛 Vegard beskyldt for plagiat: «De hater appen min»

Vegard Flatøy lagde en fransk Wordle-klon, og fikk det franske open source-miljøet på nakken.

🍏 Slakter EU-forbud mot kryptering: «Uforsvarlig inngrep i personvernet»

- Formålet bak EUs forslag er godt. Jeg mener samtidig middelet som velges er feil og uproporsjonalt, sier advokat Vebjørn Søndersrød.

🧁 NSM om Cisco-hullet: «Kritisk å oppdatere omgående»

- På en skala som rangerer sårbarheters alvorlighet er denne rangert som kritisk, forteller NSM-direktør.

🦉 Yarn 4 er ute – får blanda mottakelse

Første store oppdatering på mer enn to år. Men ikke installer med npm!

God helg

Nå er det snart helg, og jeg kommer helt sikkert til å gjøre som jeg pleier en fredag kveld: Benke meg ned foran TV-en med en øl.

Men jeg skal i hvert fall prøve å se litt mindre på TV i helgen. Og så skal jeg kode masse.

Og så håper jeg du, kjære leser, får frigjort litt tid til å holde på med det du synes er morsomst å holdt på med. Og hvis det er å se på TV, er det sikkert helt greit det også!

God helg!

🤖 Kurt,
kode24.no