Lærte 10 år gamle jenter å kode: – Gutta tar for mye plass

4000 jenter over hele landet deltok på Girl Tech Fest, der målet er å få flere jenter interessert i teknologi.

Rundt 70 kvinnelige rollemodeller fra IT-bransjen var med på å arrangere Girl Tech Fest for 200 ti år gamle nysgjerrige jenter på Teknisk Museum i Oslo. 📸: Kurt Lekanger
Rundt 70 kvinnelige rollemodeller fra IT-bransjen var med på å arrangere Girl Tech Fest for 200 ti år gamle nysgjerrige jenter på Teknisk Museum i Oslo. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– De er veldig nysgjerrige, også fordi de faktisk bruker læringsbrett til vanlig. men de vet ikke hvordan de fungerer!

Det sier Rigmor Berge, som er spesialpedagog ved Korsvoll Skole i Oslo. Vi møter henne på Teknisk Museum, der rundt 200 ti år gamle jenter fra Stovner, Veitvet, Korsvoll, Tåsen og Uranienborg skoler deltok på Girl Tech Fest.

Rigmor Berge er selv opptatt av teknologi og programvareutvikling, selv om hun til daglig jobber som grunnskolelærer og spesialpedagog med blant annet fokus på lese- og skrivevansker. 📸: Kurt Lekanger
Rigmor Berge er selv opptatt av teknologi og programvareutvikling, selv om hun til daglig jobber som grunnskolelærer og spesialpedagog med blant annet fokus på lese- og skrivevansker. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Girl Tech Fest er IT-bransjens årlige dugnad for å få flere jenter til å bli interessert i teknolgoi, og et initiativ fra IKT-Norge, TENK, ODA og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

Inne på Teknisk Museum fikk de nysgjerrige tiåringene fra Korsvoll Skole lære grunnleggende Python-programmering gjennom morsomme oppgaver der de skulle lage mønstre, ansikter og figurer på små imagiCharm-enheter som kommuniserte trådløst med PC-ene.

– Det å kunne det bakenforliggende, det betyr at når de senere jobber med ting på skolen, så kan de si at de vet hvordan programmet er laget. De får vekket nysgjerrigheten sin, sier Berge.

Hun tror det kan få flere jenter til å velge teknologiutdanning og jobbe med teknologi senere i livet.

«Her får jentene mulighet til å være alene uten gutta som tar kontrollen over det hele.»
Noe av det første 10-åringene lærte var at i Python så begynner man å telle på 0 i stedet for 1. 📸: Kurt Lekanger
Noe av det første 10-åringene lærte var at i Python så begynner man å telle på 0 i stedet for 1. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Guttene tar for mye plass

– Det er fortsatt ganske få kvinnelige utviklere i IT-bransjen sammenlignet med menn. Tror du denne typen arrangementer kan være med på å vekke interessen i tidlig alder?

– Ja, jeg tror det hjelper masse. Man tenker kanskje at man ikke skal skille jenter og gutter, men statistikken viser at det er altfor få jenter som beveger seg den veien.

Her har elevene overført det de har kodet til den trådløse imagiCharm-enheten. 📸: Kurt Lekanger
Her har elevene overført det de har kodet til den trådløse imagiCharm-enheten. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

På skolen er det ofte slik at gutter kan ta litt mye plass, mener Berge. Det er ofte de som gamer, mens hvis jentene holder på med noe teknologirelatert, så er det gjerne TikTok og sosiale medier.

– Du lærer ikke så mye om teknologi da. Her får jentene mulighet til å være alene uten gutta som tar kontrollen over det hele. For de gjør jo ofte det, sier Berge.

Gigantarrangement over hele Norge

I tillegg til flaggskiparrangementet på Teknisk Museum ble Girl Tech Fest arrangert på 50 steder i Norge, fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør. Totalt er over 4000 jenter med.

Barna bevegde seg mellom en rekke forskjellige "workshops". Det var Webstep som sto bak Python og imagiCharm-workshopen. 📸: Kurt Lekanger
Barna bevegde seg mellom en rekke forskjellige "workshops". Det var Webstep som sto bak Python og imagiCharm-workshopen. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– 4000 jenter over hele landet! Det er som å ha julaften på jobb, også for oss kvinner fra teknologibransjen!

Det sier Line Gaare Paulsen direktør for kompetanse, utdanning og samfunnskontakt i IKT-Norge – og ikke minst, primus motor for Girl Tech Fest.

Hun var strålende fornøyd med arrangementet, og skrøt også av Teknisk Museum som hadde stilt hele museumet til rådighet gratis.

Under kan du se flere bilder fra Girl Tech Fest på Teknisk Museum.

📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
Det var 15 ulike workshops, der ulike selskaper i IT-bransjen hadde laget opplegget for barna.
Det var 15 ulike workshops, der ulike selskaper i IT-bransjen hadde laget opplegget for barna. Vis mer

Og noen flere bilder:

📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer
📸: Kurt Lekanger
📸: Kurt Lekanger Vis mer