Norske utviklere om porteføljer, hjemmesider og blogger: – Mest på gøy

Mange norske utviklere har sine egne hjemmesider, men de færreste følger dem opp. Se 12 av dem!

Mange norske utviklere har hjemmesider og blogger. Men hva håper de egentlig å oppnå med dem? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Mange norske utviklere har hjemmesider og blogger. Men hva håper de egentlig å oppnå med dem? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Norske nyutdanna utviklere sliter med å få seg jobb, spesielt hos konsulenthusene som skriker etter seniorkompetanse.

Er en fin portefølje, altså ei god, gammal hjemmeside, veien å gå?

Det kan neppe skade, og ekspertene mener at det kan være en fin måte å vise fram hva du kan. Men spørsmålet er om dette er noe norske utviklere flest faktisk har i 2023.

Vi spurte kode24-klubben, og fikk overraskende mange "ja". Men de færreste gidder å oppdatere dem, og de færreste regner med å kapre jobber med dem.

Trond Klakken står bak trond.klakken.no.
Trond Klakken står bak trond.klakken.no. Vis mer

Porteføljer for jobbsøking

Noen forteller at de lagde hjemmesida si for å nettopp vise seg fram til potensielle arbeidsgivere.

- Lagde en da jeg søkte mine første jobber, så nå er det lenge siden siste oppdatering, forteller Torkel Helland Velure, bak lekrot.no.

- Dette er ei side jeg har tenkt å bruke som en online CV. Tok tre kvelder å bli ferdig med siden, hvorav én var til logo, humrer Arne O. Ose, bak aros.com.co.

- Jeg lagde den fordi det er gøy å jobbe med koding og design. Og jeg trengte å vise meg litt fram mens jeg søkte jobb, skriver Pål Syvertsen Stakvik, bak paalss.vercel.app.

«Hvofor?»

Men det er overraskende som oppgir jobbsøking som bakgrunnen for nettsida si. Og noen er rent ut skeptisk til å se på dette som noe form for krav i bransjen vår.

- Har snekkere en samling hjemme av sine beste og mest kompliserte "wood joints" som de har utført på fritiden? Har rørleggere en samling av sine peneste dusjsluk-implementasjoner, og syersker en samling av sine mest innovative sømmer, slik at de kan vises frem på kommando når noen trenger å overbevises om at de kan faget sitt? spør Arild Henrichsen, og fortsetter:

- Når utbrenthet er så utbredt i IT-miljøet som det er, hvorfor fortsetter vi dette sinnsyke presset om å skulle ha en optimalisert personlig portefølje å vise frem?

- En god Github README gjør ofte samme nytten! tipser Stefan Eide.

Espen Andersen står bak espenandersen.no.
Espen Andersen står bak espenandersen.no. Vis mer

Blogger for blogging

Flere i kode24-klubben har blogger, for å... blogge.

- Bloggen min har hjulpet meg til å lære ting bedre, og ikke minst fungerer den som en "offentlig notatbok". Skjer ikke så sjeldent at jeg bare søker på min egen blogg, heller enn google, når det er noe jeg vet jeg har vært borti før, skriver Torleif Berger, bak geekality.net.

- Her deles private elektronikk- og softwareprosjekter, samt andre ting jeg måtte få lyst til å skrive om på halvdårlig engelsk. Et rent overskuddsprosjekt. Litt flau over å kjøre WordPress, men håper innholdet kompenserer litt, skriver Espen Andersen, bak espenandersen.no.

- Etter å ha hatt utallige blogger jeg var aktive med i et par uker og et 20 talls versjoner, har jeg landet bare på en kjedelig landingsside som er hostet på Github Pages, skriver Trond Klakken, bak trond.klakken.no.

Uten CMS – eller innhold

Selvfølgelig er det mange utviklere som ikke nøyer seg med andres CMS.

- Her hadde jeg et veddemål med en kompis om at jeg skulle klare å lage et fungerende CMS på tiden Hurtigruten bruker fra Kirkenes til Vardø (3,5 timer). Like før vi la til kai hadde jeg noe som fungerte på Mac-en, og siden har jeg brukt dette til alle sider jeg lager, skriver Øistein Sørensen, bak kaffeogkode.no.

- Har laget denne bloggsiden med Next.JS, og lagrer innleggene i md-format. Har også integrert mot Spotify, så de som er innpå kan se hvilken rar musikk jeg hører på, forteller Emre Sanden, bak kindcoder.com.

Men mange melder om manglende oppdatering av både generelle nettsider, og spesielt blogger, som en utfordring.

- Minner meg på at jeg bør oppdatere den litt, skriver Tore André Rosander om rosander.no.

Maciej Ostrowski står bak maciej.cyou.
Maciej Ostrowski står bak maciej.cyou. Vis mer

Teste ny teknologi

Den mest utbredte grunnen til å lage seg sin egen nettside blant norske utviklere, er å teste ny teknologi.

- Måtte/ønsket å lære meg litt mer frontend-koding, så da var det like greit å bare smelle opp min egen hjemmeside. Er meget tynt med innhold, men den er nå i hvert fall der, forteller Joakim Taule Kartveit, bak joakim-taule-kartveit.no.

- Lagde den i utgangspunktet for å utforske React og Gatsby back in the day, siden jeg var stuck med AngularJS på jobben. Likte Gatsby så godt at den ene katten vår heter det samme. I 2023 er ikke Gatsby like kult lenger, (Rammeverket! Ikke katten), og har nylig skrevet den om til Svelte og SvelteKit, skriver Marius Nilsen Kluften, om kluften.dev.

- Hadde lyst til å prøve Bun, og basic Next + Tailwind, skriver Maciej Ostrowski, bak maciej.cyou.