Ruter-utvikleren liker Apples AI-planer, men det er ett stort hinder i veien

iOS-sjef Petter Klingen Wright i TET/Ruter gleder seg til å se nærmere på WWDC-nyhetene, selv om det kan bli en stund til norske brukere får glede av dem.

Petter Klingen Wright er iOS-sjef i TET Digital, det nye selskapet som blant annet utvikler Ruter-appen for kollektivtransport i Oslo-området. Nå har han sjekka ut hva Apple lanserte på årets WWDC – ikke den utgaven han her var på. 📸: Privat / Apple / kode24
Petter Klingen Wright er iOS-sjef i TET Digital, det nye selskapet som blant annet utvikler Ruter-appen for kollektivtransport i Oslo-området. Nå har han sjekka ut hva Apple lanserte på årets WWDC – ikke den utgaven han her var på. 📸: Privat / Apple / kode24 Vis mer

For et par uker siden skrev jeg en sak rundt hva jeg tenkte at Apple kom til å presentere under årets WWDC, og kort oppsummert:

Jeg trodde de kom til å nevne AI som om aksjekursen deres var avhengig av det.

Jeg hadde nesten rett.

Etter en runde med nice-to-have-oppdateringer, som at man endelig kan flytte ikoner hvor man vil på skjermen, endre farger på appikoner og kalkulator-app på iPad (!), begynte de å snakke om kveldens store høydepunkt – hva tenker Apple om det vi som samfunn har blitt enige om å kalle AI?

AI og Apple

Dette har ikke vært lett å spekulere i. For Apple snakker alltid mye om personvern, og til nå har ikke det akkurat vært noe som har gått hånd-i-hånd med generativ AI.

Som regel sender man inn data som ofte brukes brukes til å trene opp AI-en videre. Det, i kombinasjon med at man ikke alltid kan stole på svarene man får tilbake, har ført til at mange har blitt skeptiske til denne fremtiden der man bare skal koble alt av data inn i "AI".

Apple har derfor gått det de mener er en litt annen vei. De snakket hovedsakelig om Apple Intelligence, med slagordet "AI that gets you" og "AI for the rest of us".

Ved å bruke data fra appene på din enhet skal den klare å svare på spørsmål om din personlige data som «hvor er det bildet av meg i Japan med Pusur-genser» eller «hva var det Karina foreslo til middag».

Personvernet, da?

Så var det dette med personvern.

Etter å ha snakket litt om at de prøver å prosessere forespørsler på enheten, sa de at de noen ganger trenger å snakke med en litt kraftigere server for å prosessere forespørslene.

Men at de har løst personvernsutfordringene med de kaller "Private Cloud Compute", som gjør at Apple ikke kan se forespørslene dine. Dersom systemet ikke helt vet hvordan de skal svare på forespørselen kan de spørre om du vil at en mer "kapabel" LLM, som ChatGPT, skal svare.

Jeg tenker at det er smart at Apple prøver å gjøre det tydelig når ChatGPT tar over, og at ChatGPT er ChatGPT, men jeg er vil heller ikke tro det tar lang tid før Apple havner i en pizza-lim-gate.

For utviklere: App Intents

Apple har sluppet API-er for å implementere generering av både tekst og bilder på en veldig Apple-måte.

I tillegg har man blant annet App Intents, som man kan bruke for fortelle OS-et hvilken funksjonalitet en app har, så Siri, Spotlight, Snarveien-appen og andre tjenester kan bruke den informasjonen.

Man kan definere Intents, Entities og App Shortcuts i rammeverket App Intents.

  • Intents er kommandoer – noe som appen kan gjøre (f.eks. kjøpe billett).
  • Entities er data appen har (f.eks. billett-type).
  • En App Shortcut er en sammensetning av intent med en potensiell entity, så man kan lage en App Shortcut som f.eks. er å kjøpe din sist kjøpe billett, eller spørre hvilken billett du vil kjøpe.

Det er mange måter man kan trigge disse snarveiene. Nytt av året er at man kan tilgjengeliggjøre denne informasjonen i kontrollsenteret og på den låste skjermen, så man kan potensielt kan vise favorittholdeplassen i Ruter-appen, i stedet for å skru på lommelykten.

Om man har eksponert Intents og Entities kan man også lage widgets ganske lett. Og utifra hvordan du bruker denne dataen i og utenfor appen vil Apple lære seg hva du er interessert i, og vise frem den informasjonen når den tenker det er relevant.

Jeg er overbevist om at Apple kommer til å bruke denne informasjonen enda mer i fremtiden.

«Jeg gleder meg til å se hvordan alt fungerer, og til å se hva som kunne vært interessant å implementere i Ruter-appen.»

Ikke på norsk, ennå

Det må jo sies: Apple Intelligence er ikke tilgjengelig før senere i høst, og når det først blir tilgjengelig, så er det for en kort liste enheter, i beta og uten støtte for norsk – så når dette blir en integrert del av hverdagen til nordmenn flest, får vi se.

Samtidig tror jeg at Apple sin tydelige retning vil føre til at enda flere apper vil implementere rammeverk som App Intents, som vil føre til at telefonen din viser deg relevant informasjon og relevante handlinger.

WWDC er en online utviklingskonferanse som varer fra mandag til torsdag. Apple vil legge ut nye videoer der de forklarer ting og holde Labs der man får prate med utviklerne i Apple. Som apputvikler kommer det alltids mange viktige detaljer hele uka.

Jeg gleder meg til å se hvordan alt fungerer, og til å se hva som kunne vært interessant å implementere i Ruter-appen. Jeg har allerede lastet ned betaversjonen av Xcode og beta-versjonen av iPadOS på iPaden min.

Så får vi se hvor lenge jeg klarer å vente med å installere iOS-betaen på telefonen (som ikke er anbefalt)…