OpenAI + Apple = sant: Musk raser

Apple og OpenAI blir parhester i framtiden. – De selger deg, sier Musk om Apple. Nå truer han med å forby Appleprodukter i sine selskaper.

Apples toppsjef Tim Cook kunngjorde mandag selskapets KI-satsing, i etterkant av mange andre store teknologiselskaper. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB
Apples toppsjef Tim Cook kunngjorde mandag selskapets KI-satsing, i etterkant av mange andre store teknologiselskaper. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer

Iphone-produsenten Apple inngår et partnerskap med OpenAI, selskapet bak språkmodellen ChatGPT.

Formålet er å innføre funksjoner med såkalt kunstig intelligens (KI) i Apples produkter.

Apple har en stor lansering av de nye KI-funksjonene på sin utviklerkonferanse WWDC mandag.

Flere av funksjonene har stemmeassistenten Siri som utgangspunkt, og Iphone-produsenten omtaler de nye funksjonene som «Apple Intellingence».

Verdien på Apple-aksjen falt 1,9 prosent etter kunngjøringen.

Musk raser

Tesla- og SpaceX-sjef Elon Musk langer ut mot Apples samarbeid med OpenAI. Han truer med å forby bruk av Apples mobiltelefoner og datamaskiner i selskapene han driver.

– Hvis Apple integrerer OpenAI på operativsystemnivå, så kommer Apple-enheter til å bli forbudt i selskapene mine. Det er en uakseptabel sikkerhetsbrist. Besøkende må legge fra seg Apple-enheter ved inngangen, skriver han på X , en plattform som han selv eier.

– Det er åpenbart absurd at Apple ikke er smart nok til å lage sin egen KI. Likevel er selskapet i stand til å sikre at OpenAI skal beskytte sikkerheten og personvernet ditt, skriver Musk i en annen melding på X.

Apple har ikke peil på hva som faktisk skjer når de leverer fra seg data til OpenAI. De selger deg, fortsetter han.

Apple la i presentasjonen sin mandag vekt på ivaretakelse av personvernet med integreringen av KI-tjenestene. Personlige data skal ikke bli samlet inn eller lagret, ifølge selskapet selv.

Irettesatt av X-brukere

Kommentaren til Musk ble etter kort tid irettesatt av X-brukere. Flere påpeker at Apple har sin egen KI-modell, atskilt fra ChatGPT fra OpenAI, og at det er Apples egen modell som er grunnlaget i selskapets nye tjenester, men brukerne kan i noen omstendigheter velge å bruke ChatGPT i stedet.

Apple selv oppgir at «du bestemmer når ChatGPT skal brukes, og du blir spurt før noe av informasjonen din blir delt».

Musk, som i fjor etablerte sitt eget selskap for kunstig intelligens, xAI, var med på å starte opp OpenAI i 2015. Tre år senere forlot han selskapet etter uoverensstemmelser med OpenAIs nåværende sjef Sam Altman.