Selskapet Vissim i Horten leverte tjenester til Forsvaret fra 2005 til 2020, skriver NRK , Gjengangeren og Nettavisen.
I en periode hadde de også et kontor i St. Petersburg i Russland, som sto for en del av utviklingen, skriver de tre mediene. Avdelingen ble lagt ned i 2023.
Selskapets arbeid skal ha gått ut på utvikling og drift av forsvarets VHF-system, altså radiokommunikasjon mellom fly, skip og landstasjoner.
Blant annet fikk de oppdraget med å utvide rekkevidden på dekningsområdet til å inkludere norsk sokkel.
Avviser at det kan være en risk
Mediene skriver at minst 17 personer som har jobbet med å utvikle systemer for leverandøren i Horten, har russisk statsborgerskap eller både russisk og norsk statsborgerskap. Flere har også bakgrunn fra det russiske forsvaret.
Flere eksperter er nå bekymret for at systemet er kompromittert, og krever at myndighetene tar tak i situasjonen.
Administrerende direktør Jørn Kristian Lindtvedt i Vissim sier at de har vært åpne om avdelingen sin i Russland hele tiden, og at de ikke har levert sikkerhetsgraderte systemer.
Han avviser at leveransene deres kan utgjøre noen sikkerhetsrisiko.
Vissim opplyser selv at de har fire russiske ansatte i dag, ifølge mediene. Én av disse er leder. Ved årsskiftet hadde tre russere mindre eierandeler i selskapet, ifølge de tre mediene.

Forsvaret forbyr DeepSeek – uker etter andre
– Ikke koblet til internett
Flere forsvarseksperter de tre mediene har snakket med, kritiserer både selskapets bruk av russiske statsborgere og Forsvarets bruk av selskapet.
Halvor Johansen, sjef for Cyberforsvaret, mener heller ikke systemet medfører noen sikkerhetsrisiko.
– Det er ikke koblet til internett, som er den største angrepsflaten inn mot våre systemer. Det er per i dag ingen russisk involvering i dette systemet, sier Johansen til Nettavisen, NRK og Gjengangeren.
