- Jeg savner en slags Visual Basic for web

kode24-redaktøren har fått sansen for Vue, men synes aldri det blir enkelt nok.

"Lagde strømpris-app på bare 3 timer: - Web-utvikling begynner å bli farlig lett!" meldte kode24 denne uka.

Men jeg er litt usikker på om jeg er enig. I serien "hobbyutvikleren Ole Petter klager og syter over at han sliter med hobbyprosjektene sine" har vi i dag kommet fram til den delen hvor jeg legger skylda over på andre, så jeg kan føle meg bedre. 🤷

Jeg har kommet meg i gang igjen, så vidt. Jeg har gjort som Joachim råder til denne uka og valgt Vue over Svelte, og prøvd Vue CLI-et med vue-create og mekka en vaksinekalkulator for å regne ut antall uker siden sist vaksinedose. Fordi jeg møtte opp ei uke for tidlig for tredje dose nylig - meeen la oss ikke dvele med deeet.

Det gikk greit å komme i gang med Vue, altså. Og jeg tror jeg liker det, spesielt hvor enkelt det er å bruke skjemaer med Vues "v-model", sammenlikna med React. Men det er mye rart med dette rammeverket også, som med alle andre. Ting som for meg overhodet ikke er spesielt logisk, sjonglering med "this" og mye jeg vil våge å kalle boilerplate.

Og det er da jeg tar meg selv i å mimre tilbake til de dager da jeg programmerte med Visual Basic. Da kunne jeg starte ett program, hvor jeg både tegna brukergrensesnitt og skrev kode, og alt var lagt opp på bestemte måter. Visual Basic holdt meg i hånda, og vi ble raskt gode venner. 🥰

Jeg savner en slags Visual Basic for web. Ja, jeg veit at det finnes løsninger som Webflow, men jeg savner egentlig ikke den visuelle biten. Bare den biten som sa "her er verktøyene du har, sånn her bruker du dem, kjør på".

Drømmen er et enkelt rammeverk for web - som gjerne tar for seg både front- og backend, med en enkel database inkludert. Dette skillet er allerede i ferd med å forsvinne, heldigvis, men det gjør samtidig skillet desto mer uklart for amatører som meg.

«Vel - det dukker vel opp et nytt web-rammeverk i løpet av den neste timen, og timen etter, og timen etter, antar jeg.»

Det er nok av ting der ute som påstår å være noe sånt, såklart. Vue sammen med serverløse løsninger som Firebase, for eksempel. Men samme hvor enkelt skaperne påstår at en teknologi er, er det aldri så enkelt for oss som ikke jobber med det dag inn og dag ut. For oss som ikke trenger løsninger som kan skalere opp til tusen komponenter og milliarder av brukere.

Vel - det dukker vel opp et nytt web-rammeverk i løpet av den neste timen, og timen etter, og timen etter, antar jeg. Så jeg kan jo sjekke ut dem, kanskje. Inntil da kjører vi nyhetsbrev! 👇

Ukas beste saker på kode24:

👾 Utviklerne gjenskapte kontoret på Gather: - Gjort hjemme­kontor mye artigere!

Hos Stacc X starter arbeidsdagen med å logge seg inn i det som ser ut som et gammelt dataspill.

Min fagforening Tekna ser ut til å blåse fullstendig i utviklere
- Tekna forholder seg til utviklere slik som bestemoren min beskriver jobben min til venninnene sine, mener kode24-Jørgen.

Hacker-knepene du bør vite om i 2022: SQL injection, XXE, XXS og SSR
Sikkerhetseksperten Chris Dale forklarer deg hva hackerne prøver på, og hvordan du stanser dem.

💰 Petter flytta til Berlin: - Tjener godt over millionen
- Nylig starta jeg jobbdagene klokka ett om natta, forteller utvikleren Petter Kaspersen.

🤷 Svelte vs. Vue i 2022: - Jeg ser ingen fordeler med å velge Svelte over Vue
- Hva får du med Svelte som du ikke får med Vue? spør Joachim Bjørge. - Sitteplass på hype-toget!

🏃 Lagde strømpris-app på bare 3 timer: - Web-utvikling begynner å bli farlig lett!
Utvikleren bak hvakosterendusj.no ville finne ut hvor kjapt man kan lage noe på webben i 2022.

💀 Kutter støtten for AngularJS: - Får håpe de har migrert seg vekk
Slutt for første versjon av Angular, triks for å leve med stilfossen i CSS og vanskelig overgang fra Styled Components til Emotion.

😸 - Vi hadde alle tjent på å senke tempoet et par hakk
- Er ikke visjonen her at vi alle skal jobbe mindre? spør Kristoffer Tunheim Høie, som reagerer på effektivitetsfokus.

🙅 Stortinget trenger flere sikkerhetsfolk: - Men kompetansen mangler
- Trusselbildet blir stadig mer komplekst og krevende, forteller IT-lederen, som søker nye kolleger.

📈 - Vi må slutte å bruke Google Analytics!
Datatilsynene mener analyseverktøyet kan bryte GDPR, og Hans Kristian Henriksen oppfordrer deg til å finne alternativer.

🤮 kode24-timen har sett Matrix 4, så du slipper
Hvorfor Jørgen slutta med kaffe, hvorfor norske utviklere er skeptisk til digitale valg og hvorfor du bør gjøre alt annet enn å se den siste Matrix-filmen.

God helg

Dett var dett, rett og slett, jeg er mett, av å skrive tekst som knapt blir sett, selv om det er ganske lett, så vil jeg heller bruke tida på å tisse en skvett, for jeg har drukket så mye kaffe at jeg er helt svett, og klarer ikke å finne på flere ord som rimer merker jeg, så...

God helg!