Stortinget trenger flere sikkerhetsfolk: - Men kompetansen mangler

- Trusselbildet blir stadig mer komplekst og krevende, forteller IT-lederen, som søker nye kolleger.

Stortinget er klar over at det er mangel på IT-sikkerhetskompetanse, og at de har krevende roller å fylle, forteller Frode Lilledahl. 📸: Cornelius Poppe / NTB
Stortinget er klar over at det er mangel på IT-sikkerhetskompetanse, og at de har krevende roller å fylle, forteller Frode Lilledahl. 📸: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Å holde oss i forkant av utviklingen i trusselbildet, er vår høyeste prioritet, sier Frode Lilledahl, fungerende seksjonsleder i Stortingets IT-avdeling, til kode24.

Ifølge Lilledahl vil Stortinget fremover være en attraktiv virksomhet for utenlandsk etterretning og andre trusselaktører med stor kapasitet og langsiktige målsetninger.

Dette så vi da Norges øverste demokratiske organ ble utsatt for alvorlige datainnbrudd høsten 2020 og våren 2021.

For å møte den stadig mer komplekse trusselen styrker nå Stortinget IT-sikkerheten, og ansetter en seniorrådgiver i IT-sikkerhetsstyring og risiko, en IT-sikkerhetsarkitekt og en teknisk sikkerhets- og trusselanalytiker.

Vil bli bedre

- Har de siste årenes dataangrep mot Stortinget spilt en rolle i at dere nå vil ansette nye sikkerhetseksperter?

- Styrket innsats på IT-sikkerhet i Stortinget har pågått over lengre tid, og er noe det jobbes kontinuerlig med. Styrkingen av miljøet gjøres for å være enda bedre på IT-sikkerhet, i takt med at trusselbildet blir stadig mer komplekst og krevende.

- Hva ser dere etter i de som søker?

- Felles for alle tre stillingene er at vi ser etter folk som ønsker å være med på den videre modning og forbedring av IT-sikkerhet på Stortinget.

Ifølge Lilledahl spenner de ledige stillingene fra svært tekniske roller til roller med fokus på prosesser og styring av IT-sikkerhet.

- Vi ser etter folk med både fersk og lang erfaring.

Frode Lilledahl er fungerende seksjonsleder i Stortingets IT-avdeling. 📸: Privat.
Frode Lilledahl er fungerende seksjonsleder i Stortingets IT-avdeling. 📸: Privat. Vis mer

Har et dedikert team

Lilledahl forteller at Stortingets IT-avdeling fra før av har et dedikert team som jobber med IT-sikkerhet.

- I tillegg har sikkerhetsstaben, direkte underlagt Stortingets direktør, en egen informasjonssikkerhets-rådgiver.

Utover dette har Stortinget også ressurser innen drift, utvikling og arkitektur som har sikkerhet som et viktig element i sine arbeidsoppgaver.

- Vi har også leverandørstøtte både operativt og på rådgivning.

Manglende kompetanse

Lilledahl er nå spent på hvor mange søkere de vil få.

- Nå er utlysningen av disse stillingene pågående, så det vil vise seg hvilken interesse vi får. Men vi er klar over at det er mangel på IT-sikkerhetskompetanse, og vi har krevende roller vi skal fylle.

Fortrinnet Stortinget har, slik de selv ser det, er at Stortingets rolle i det norske demokratiet gir dem en unik posisjon.

- Samt en mulighet til å tilby spennende utfordringer og oppgaver, sier Lilledahl.