Neste uke kommer Ole Petter tilbake på jobb, og jeg tar meg en miniferie. Så nå er tiden inne for at jeg tar på meg den gamle kritiker-hatten og triller et terningskast på meg selv...
Kødda! Så selvpiskende er jeg ikke (lenger). Men det som er sant er at jeg - selv om jeg ikke liker å innrømme det - var litt nervøs for å holde kode24-skuta gående gjennom sommeren alene. Oyes, fanden på veggen er så klart "impostor syndrome".
Jeg, som mange andre journalister, kom inn i journalistikken via "bakveien". Egentlig var jeg jo bare utdanna historiker med høyreekstremisme på nett som interessefelt, som "falt inni" journalistikken via studentavisa Universitas. Til forskjell fra de garva journalistene og folk med journalistikk-bakgrunn, har jeg hele tiden følt meg et lite stykke bak. Enten det er snakk om gode vinklinger, presseetikk eller preposisjoner og kommaregler.
- Et team skal fungere som "we, not me"
Livredd for å gjøre feil
Jeg var rett og slett livredd for å gjøre feil, og jeg jobbet gjerne flere timer etter jobb for å flikke på sakene til de ble sånn noenlunde O.K. Brukte store deler av fritiden på å pugge grammatikk, Vær Varsom-plakaten og pensumbøker om intervjuteknikk. Men selv om det var framgang, og de gode kollegaene mine i Vårt Land var flinke til å gi skryt, hjalp det ikke. Jeg følte meg som en n00b, og det gjør jeg fremdeles. Det finnes alltid noe som burde vært bedre, noen andre som er mye flinkere og kan mye mer. 😓
Jeg husker ikke helt når det skjedde, men en dag var det nok. Jeg orket ikke å våkne med såre muskler fordi jeg lå våken halve natta med sirkeltanker om en sak jeg ikke var fornøyd med.
Senior til juniorer: - Ikke hør på stemmen i hodet som sier du ikke er god nok!
Fire gylne regler
Siden har jeg bestemt meg for fire ting, som jeg tenker er like relevant for utviklere som journalister:
1.) Faller en løsning eller en sak, ja så faller den. Det du kan gjøre noe med er å ha klar en oppfølger, eller et alternativ. Reserveplaner er livets gave til nevrotikeren.
2.) Er det noe du ikke kan eller klarer, ja da spør du om hjelp. Folk flest er fine tjommier, som ofte synes det er KJEKT å bli spurt. Det er jo faktisk veldig givende å hjelpe andre!
3.) Gå ikke rundt å grav deg ned i søla hvis det du leverte ikke var et mesterverk. Det du ikke kan gjøre noe med, kan du jo fader meg ikke gjøre noe med. Du har ikke administratortilgang til livet, liksom. Ei heller en DeLorean DMC-12 i garasjen (men hvis du har det, gjerne tips meg om Bitcoin i 2009, plz).
4.) Du har en bakgrunn, livserfaringer eller for å sitere Liam Neeson i Taken: "A very particular set of skills", som gjør at du har noe å tilføye. Dersom alle var Aaron Swartz ville vi kanskje hatt et friere og fetere internett og mange handy løsninger. Men hvem skulle da skrevet kode24s nyhetsbrev eller mekka interne tilbakemeldingsløsninger for NAVs designsystem liksom?
Bidrar kode24 til at norske utviklere får bedrager-syndromet?
Ukas beste saker på kode24:
- Hver uke har en ny gruppe ansvaret for å finne på noe sosialt. Så langt har vi vært på buldring, minigolf, bingo og bading, sier Henrik Giil Liisberg.
🤖 Facebook er uenig om hva ny sporings-url er
Tech-avis mener at Facebooks nye URL-strategi gjør det vanskelig å unngå sporing.
🙋 - Et team skal fungere som "we, not me"
- Dokumentasjon for dokumentasjonens skyld er det verste jeg kan tenke meg, sier Ukas koder Nils Ove Erstad.
✍️ Nå er Vite.js 3.0 ute: - Det blir betraktelig raskere byggetider
Få bedre core witals, akkumulert React-bibliotekliste og CSS-tips for å slippe irriterende spretting.
Da Siddharth Dushantha var 15 år laget han det populære OSINT-verktøyet Sherlock, som i dag er en del av Kali Linux sine offisielle repos.
🔒 Roblox hacket: Personlig informasjon er lekket på nett
De lekkede dokumentene skal inkludere e-postadresser, identifikasjonsdokumenter og regneark.
💼 - Selv om økonomien går dårligere, vil ikke etterspørselen etter IT-kompetanse avta
- Om man som utvikler eller IT-student er bekymret for fremtiden, er det bare å se på det underliggende: Vi vil mangle 40 000 IT-hoder innen 2024, sier lederen for teknologipolitikk i Abelia.
📺 (Forrige) Ukas beste: - Noe av det morsomste jeg har sett
James Webb-teleskopet, indiske hackere og YouTubes undergrunn.
God helg
Så nå gir jeg meg selv litt slack og litt hyll, og sender litt hyll over til deg også. Jysla bra jobba (eller feriert) denne uka. 💪
💕 Mattis.