- Selv om økonomien går dårligere, vil ikke etterspørselen etter IT-kompetanse avta

- Om man som utvikler eller IT-student er bekymret for fremtiden, er det bare å se på det underliggende: Vi vil mangle 40 000 IT-hoder innen 2024, sier lederen for teknologipolitikk i Abelia.

Ifølge Jo Eikeland Roald, leder for teknologipolitikk i Abelia, er tech-sektoren er helt grunnleggende for omstilling og bærekraftig vekst. 📸: Abelia
Ifølge Jo Eikeland Roald, leder for teknologipolitikk i Abelia, er tech-sektoren er helt grunnleggende for omstilling og bærekraftig vekst. 📸: Abelia Vis mer

- Selv om en del økonomiske indikatorer nå peker nedover er det ingen grunn til å tro at den underliggende etterspørselen etter IT-kompetanse vil avta, sier Jo Eikeland Roald, leder for teknologipolitikk i Abelia.

Det er inflasjon på alle bauger og kanter. EU advarte i går om mindre vekst, og NHO meldte samme dag om svakere utsikter for norske bedrifter. Store tech-selskaper som Google og Facebook har den siste tiden varslet at de bremser nyansettelsene.

Roald tror likevel at norske utviklere ikke trenger å sove dårlig om natta.

Helt grunnleggende

Ifølge Abelia-lederen vil renteøkningen begrense en del mindre selskapers handlingsrom.

- Selskap med svært høy verdisetting har måttet vise lønnsomhet tidligere, og dette har dempet deres muligheter til å prioritere vekst, sier Roald.

Han legger til at tech-sektoren er helt grunnleggende for omstilling og bærekraftig vekst.

- IT-kompetanse er drivstoffet for å få det til. Om noe er dette tiden til å investere i videreutvikling av egen kunnskap og ferdigheter, sier Roald.

Blant de mest produktive

IT-bransjen er blant landets mest produktive og har opplevd høy sysselsettingsvekst de siste årene, ifølge Abelias TechNo-rapport fra mai 2022.

- Stadig flere prosesser og bransjer skal og må digitaliseres for å skape grønn og bærekraftig vekst, sier Roald.

Han forteller at Abelias omstillingsbarometer som kommer i august viser at Norge faller tilbake på digitalisering i næringslivet og i tilgang på spisskompetanse.

- Om man som utvikler eller IT-student er bekymret for fremtiden, er det bare å se på det underliggende: vi vil mangle 40 000 IT-hoder innen 2024, sier Roald.

Vil merke mindre

Roald sier at Abelia ikke tror at verken norsk næringsliv eller offentlig sektor kommer til å digitaliseringen på vent bare fordi det "butter litt" hos de globale tech-gigantene.

Han legger til at norske utviklere heller ikke er spesielt høyt kompensert sammenlignet med utviklere i andre land.

- De vil trolig merke mindre til den globale korreksjonen innen tech-sektoren, sier Roald.