Facebook er uenig om hva ny sporings-url er

Tech-avis mener at Facebooks nye URL-strategi gjør det vanskelig å unngå sporing.

Ifølge ghacks.net er det ikke lenger mulig å fjerne sporingsdelen av URL-en. Her: Et skilt ved Facebooks (nå Meta) hovedkvarter i Menlo Park, California. 📸: AP Photo/Jeff Chiu, File
Ifølge ghacks.net er det ikke lenger mulig å fjerne sporingsdelen av URL-en. Her: Et skilt ved Facebooks (nå Meta) hovedkvarter i Menlo Park, California. 📸: AP Photo/Jeff Chiu, File Vis mer

Facebook har startet å bruke en annerledes URL-strategi for sidelenker for å motvirke "URL stripping"-teknologier, som nettlesere som Firefox og Brave bruker for å forbedre personvern og forhindre sporing av brukerne, melder ghacks.net.

Noen nettsteder, inkludert Facebook, legger til parametere til nettadressen for sporingsformål. Disse parameterne har ingen funksjonalitet som er relevant for brukeren, men nettsteder er avhengige av dem for å spore brukere på tvers av sider, skriver nettavisen.

Bruker kryptering

Nå ser det ut som at Facebook bruker kryptering for å spore brukere. Tidligere har selskapet bruk parameteret "fbclid" til sporing. Nå bruker Facebook derimot URL-er slik som denne, skriver ghacks.net.

Ifølge nettavisen er problemets kjerne at det ikke lenger er mulig å fjerne sporingsdelen av URL-en, ettersom at Facebook har slått den sammen med den nødvendige delen av nettadressen.

Ettersom det ikke lenger er mulig å identifisere sporingsdelen av nettadressen, er det heller ikke mulig å fjerne den automatisk. Det betyr at Facebook har fått overtaket når det gjelder URL-basert sporing, og det er lite som kan gjøres med det uten å finne en måte å dekryptere informasjonen på, skriver ghacks.net.

Facebook er uenig

Facebook sier til ghacks.net at endringen ikke har noe å gjøre med URL-stripping og brukersporing, men er et mottiltak mot skrapere.

- Vi endret ID-komponenten til disse nettadressene som et personverntiltak ment å avskrekke skrapere fra å samle inn og potensielt misbruke folks Facebook ID-er. Disse modifiserte ID-ene brukes ikke til å spore folk, og er ikke designet for å forhindre nettleserverktøy fra å fjerne sporingskomponenter fra nettadressen, sier en talsperson for Facebooks eier Meta.